CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 IUNIE - 5 IULIE Sectorul bancar duce BET la un nou maxim al anului

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 iulie 2019

Sectorul bancar duce BET la un nou maxim al anului

Impulsionat în principal de cele două acţiuni bancare lichide din piaţa noastră de capital, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), reprezentante ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în MSCI Frontier Markets Index, indicele BET a urcat la 8.967,08 puncte, intervalul 28 iunie - 5 iulie, cu puţin sub maximul atins după criza globală din 2007 - 2008, de 9.006,1 puncte, din aprilie 2018.

Este o nouă etapă a tendinţei ascendente pronunţată pe care BET s-a înscris în acest an, de-a lungul căreia cotaţia principalului coş de acţiuni al pieţei noastre a recuprat şi ulterior devansat picajul din decembrie, provocat de măsurile fiscal - bugetare anunaţate de Guvern, ce ulterior s-au materializat în OUG 114.

În ultima săptămână, acţiunile BRD au urcat cu 5,5%, în raport cu moneda euro, iar cu excepţia şedinţei din data 5 iulie, când au stagnat, în intervalul avut în vedere, titlurile instituţiei de credit au consemnat numai creşteri.

Totuşi, trebuie menţionat că aprecierile au avut loc pe fondul unor volume reduse, sub media ultimei luni, ceea ce arată interesul relativ redus al investitorilor pentru acţiunile BRD, în intervalul 28 iunie - 5 iulie.

Titlurile TLV s-au apreciat cu 3,59%, în săptămâna recent încheiată, de asemenea pe fondul unui volum relativ redus, în trei din cele şase şedinţe bursiere incluse în perioada 28 iunie - 5 iulie, rulajul situându-se sub media ultimei luni de tranzacţionare. Pe lângă dividendele pe care deja le-a acordat, banca din Cluj urmează ca în luna august să acorde investitorilor o acţiune gratuită la douăsprezece deţinute.

Cu o creştere de 13,81%, acţiunile Alro Slatina (ALR) au avut cel mai bun parcurs din cadrul indicelui BET, în perioada avută în vedere, evoluţia reprezentând un raliu în trendul des­cendent pe care s-au înscris titlurile grupului, tocmai din vara anului trecut.

Totuşi, acţiunile ALR au o pondere de numai 1,35% în indicele BET, cu mult mai mică decât cea a titlurilor BRD şi TLV, de 9,77% res­pectiv 20,42%, astfel încât aportul acţiunilor producătorului de aluminiu din Slatina la creşterea coşului de acţiuni din perioada 28 iunie - 5 iulie este mai redus decât al celor două bănci.

Ieri, în jurul orei 16:30, indicele BET era în scădere cu 0,62%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 2,04%, în perioada 28 iunie - 5 iulie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), a căror cotaţie a urcat cu 5,24%, în intervalul avut în vedere.

Acţiunile SIF1 au o pondere de 16,76%, în indicele BET-FI.

Indicelui BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri tranzacţionate la bursa noastră, a crescut cu 1,98%, în perioada 28 iunie - 5 iulie, cel mai bun parcurs din cadrul său fiind avut de acţiunile ALR.

Ponderea titlurilor producătorului de aluminiu din Slatina în indicele extins este de 1,33%.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în perioada avută în vedere, este condus de acţiunile Oil Terminal (OIL), al căror preţ a cunos­cut un salt de 75,47%, în intervalul de raportare. Pe poziţia a doua în acest top se află titlurile Electroputere (EPT), al căror preţ a urcat cu 71,81%, în intervalul 28 iunie - 5 iulie, podiumul acestui clasament fiind completat de acţiunile Cond­mag (COMI) cu un avans de 26,37%.

Topul fondurilor de investiţii, din perioada 27 iunie - 4 iulie, este condus de titlurile FDI Omninvest, ce au raportat o creştere de 6,71%.

Unităţile fondului Active Dinamic au avut un plus de 3,24%, în timp ce aprecierea titlurilor Certinvest BET - FI Index a fost de 2,75%.

Cotaţia aurului a urcat cu 1,2%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,22%, în intervalul 28 iunie - 5 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig 0,25%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 3,84%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 11.900 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 211,87 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

        Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. cea mai buna investitie e sa bagi toate economiile tale la banca caritas din transilvania cluj si apoi sa astepti profitul de unde te poti inbogati mai ceva ca la lotoo,..//.,

    1. ce se intimpla se fac inginerii financiare

      se fac si inginerii financiare dar le rezolva justitia in care numai judecatorii sint corupti ceilalti asteapta provincia

      din provincie sa apara politicieni es andstend

      nu domnule nu apare nimic se merge pe la tara se fura tot se ascunde bine paminturi in general daca sint babe care detin propietati trebuie prostite aduse pe la partid sau la biserica bagat in cap abureli incropate cu legi amestecate sa nu mai inteleaga nimic si cu prietenii din justitie lichidam tot ii pacalim le fraerim si ne unflam in pene facem falci mari si cefe groase

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb