Avansul de 2,41%, în raport cu moneda euro, din ultima săptămână (intervalul 28 noiembrie - 5 decembrie) fac din indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), singurul coş de acţiuni al bursei locale dintre cei analizaţi care a crescut, în perioada avută în vedere.
Cel mai bun comportament din cadrul său a fost obţinut de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), al căror preţ a crescut cu 4,44%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.
Pe data de 5 decembrie, cotaţia SIF5 s-a apreciat cu 1,38%, fiind transferate circa 2,49 milioane de acţiuni, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 324.700 de unităţi.
Departamentul de Analiză al societăţii Prime Transaction încadrează evoluţia indicelui financiar într-un context mai larg.
Brokerii ne-au transmis: "SIF-urile au avut o evoluţie foarte bună după jumătatea anului, indicele BET-FI apreciindu-se cu 20,7% între 30 iunie şi 5 decembrie. Un motiv raţional al acestei creşteri ar fi subevaluarea în raport cu activele nete, care ajunsese la un nivel destul de mare. Ulterior, apetitul investitorilor pentru acţiunile SIF-urilor a devenit şi mai mare, în condiţiile în care au apărut zvonuri privind posibila majorare sau eliminare a pragului de deţinere. Credem că acest motiv este cel care ţine, în continuare, cele cinci acţiuni la performanţe mai bune decât media pieţei şi cel care justifică, în mare măsură şi evoluţia acţiunilor SIF Oltenia (SIF5), în săptămâna anterioară".
Şi celelalte SIF-uri au avut creşteri mari în intervalul avut în vedere, acestea variind între o apreciere de 3,73% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 1,18% pentru SIF Transilvania (SIF3).
Moneda digitală Bitcoin îşi continuă urcarea spectaculoasă din ultima perioadă, cotaţia criptovalutei atingând, ieri, un nou maxim istoric, de 13.200 dolari, potrivit site-ului "cointelegraph.com".
Publicaţiile de specialitate pun aprecierea monedei digitale din ultima perioadă, îndeosebi, pe seama intrării la tranzacţionare a contractelor futures cu expunere pe Bitcoin la Chicago Board Options Exchange (CBOE) şi Chicago Mercantile Exchange (CME), pe 10 decembrie, respectiv 18 decembrie a acestui an, ceea ce va deschide uşa investitorilor instituţionali în vederea deschiderii de poziţii pe criptomonedă.
Pe de altă parte, creşterea exponenţială a Bitcoin din ultima perioadă este considerată, de către o parte a elitei economice mondiale, o bulă speculativă, fiind asemănată cu mania bulbilor de lalea din Olanda secolului al XVII-lea, sau cu mai recenta bulă dotcom.
Ieri, în jurul orei 16:30, moneda digitală se tranzacţiona în apropierea nivelului de 12.770 de dolari, potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), în timp ce capitalizarea tuturor monedelor Bitcoin aflate în circulaţie era de 217,75 miliarde de dolari, conform site-ului "coinmarketcap.com".
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a coborât, în perioada 28 noiembrie - 5 decembrie, cu 0,9%, în raport cu moneda euro.
Cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei locale de capital a fost avută, în perioada menţionată, de acţiunile Transelectrica (TEL), a căror cotaţie a urcat cu 2,07%, în raport cu moneda euro.
Pe data de 5 decembrie, preţul acţiunilor TEL a scăzut cu 0,94%, în contextul unui volum de 8.917 titluri, sub media celor 20 de zile anterioare de aproape 20.000 de unităţi.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a scăzut cu 0,29%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.
Ca şi în cazul indicelui financiar, cel mai bun comportament din cadrul BET-XT a fost avut de titlurile SIF5.
În continuare, clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în intervalul 28 noiembrie - 5 decembrie, este condus de acţiunile Dafora (DAFR), a căror creştere a fost de 24,58%.
Marţi, 5 decembrie, titlurile DAFR au urcat cu 1%, în urma unui rulaj de aproape 4,18 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 1,4 milioane de unităţi.
Locul al doilea în acest clasament este ocupat de titlurile TMK-Artrom (ART), a căror cotaţie a săltat cu 20,4%, podiumul aprecierilor de la bursă fiind completat de titlurile SIF5.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 28 noiembrie - 5 decembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 1,64%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BT Index Austria ATX, ce a înregistrat o creştere de 1,59%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Raiffeisen Romania Acţiuni, care au urcat cu 0,93%.
Cotaţia aurului a scăzut cu 1,25%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,16%, în intervalul de timp precizat.
Depozitele bancare în lei au avut un randament de 0,19%, în intervalul 28 noiembrie - 5 decembrie, în timp ce rentabilitatea depozitelor în euro a fost de 0,02%.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.