CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 SEPTEMBRIE-5 OCTOMBRIE Transelectrica devine cel mai rentabil emitent din BET şi BET-XT

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 9 octombrie 2017

Transelectrica devine cel mai rentabil emitent din BET şi BET-XT

În contextul unei aprecieri modeste a indicelui BET în ultima săptămână (intervalul 28 septembrie-5 octombrie), de doar 0,07% în raport cu moneda euro, titlurile transportatorului de energie electrică Transelectrica (TEL), a căror cotaţie a urcat cu 1,33%, se evidenţiază ca fiind acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Analizând evoluţia titlurilor TEL din perioada avută în vedere, iese în evidenţă rulajul înregistrat pe data de 28 septembrie, de 512.010 titluri, de peste zece ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de aproape 48.700 de unităţi. În acea zi, cotaţia TEL urca cu 0,35%, la 28,6 lei/titlu. Anterior, pe data de 25 septembrie, se tranzacţionau 411.924 de acţiuni, preţul de închidere fiind de 28,65 lei.

Pe data de 2 octombrie, printr-un raport remis BVB, compania anunţa că societatea Dedeman, ce se află în proprietatea fraţilor Pavăl, a ajuns să deţină 5,56% din acţiunile TEL, printr-o tranzacţie realizată pe piaţa secundară a bursei, ajungând la 4,08 milioane de acţiuni, după ce, anterior, avea un pachet de 3,58 milioane de acţiuni, reprezentând 4,88% din transportatorul de energie, data tranzacţiei fiind de 28 septembrie 2017.

Practic, din rulajul înregistrat pe data menţionată, 97,69% (500.179 de titluri) reprezintă tranzacţia realizată de Dedeman, aceasta fiind, totodată, echivalentul a 0,68% din companie.

Cea mai mare apreciere a titlurilor TEL, în perioada avută în vedere, a fost înregistrată joi, 5 octombrie, când cotaţia a urcat cu 0,7%, rulajul fiind de 21.858 de acţiuni, sub media ultimei luni de tranzacţionare. În rest, oscilaţiile preţului titlurilor s-au situat în intervalul ±0,35%, pe fondul unor volume reduse.

Din punct de vedere tehnic, atât pe termen scurt şi mediu acţiunile TEL se află în consolidare, în timp ce pe termen lung cotaţia se află pe trend descendent.

Principalul suport (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) se găseşte la valoarea de 27 de lei/titlu, în timp ce rezistenţa (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) este situată la preţul de 29,5 lei/unitate. Mai există şi alte suporturi şi rezistenţe mai puţin importante.

În primul semestru al acestui an, compania a realizat un profit net de 98 milioane de lei, în scădere cu 31% faţă de perioada similară a anului trecut, când rezultatul net obţinut a fost de 142 milioane de lei.

Vineri, valoarea de piaţă a societăţii la BVB era de 2,11 miliarde de lei.

Societatea este controlată de Statul Român care, prin Ministerul Economiei, deţine 58,69% din acţiuni.

Ponderea acţiunilor companiei în BET este de doar 3,06%.

Trebuie subliniat că aprecierea titlurilor TEL iese în evidenţă şi în condiţiile în care, pe lângă acţiunile transportatorului de energie, singurul emitent din BET cu un avans de peste 1%, în intervalul avut în vedere, a fost Fondul Proprietatea (FP). De altfel, în afară de TEL şi FP, doar alte trei componente ale indicelui au avut creşteri în intervalul menţionat, ceilalţi opt emitenţi ce intră în alcătuirea coşului de acţiuni suferind pierderi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, s-a depreciat cu 0,3%, în perioada 28 septembrie-5 septembrie, raportat la moneda euro.

Ca şi în cazul BET, cel mai bun comportament din cadrul indicelui extins a fost obţinut de acţiunile TEL, a căror pondere în BET-XT este de 2,79%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 1,12%, reprezentând, coşul de acţiuni cu cea mai mare depreciere dintre cei analizaţi, intervalul 28 septembrie-5 octombrie.

Din nou, cel mai bun comportament din cadrul indicelui societăţilor de investiţii financiare a fost consemnat de titlurile FP, a căror cotaţie a urcat 1,17%, în raport cu moneda europeană.

Pe data de 5 octombrie, preţul acţiunilor FP a crescut cu 0,12%, fiind transferate 7,67 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de 6,22 milioane de titluri.

Acţiunile companiei Dafora (DAFR), ce au marcat o creştere de 97,5%, în raport cu moneda europeană, în perioada 28 septembrie-5 octombrie, reprezintă, în continuare, titlurile cele mai rentabile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Pe data de 5 octombrie, cotaţia DAFR s-a apreciat cu 14,85%, pe fondul unui rulaj de 670.301 titluri, peste cel consemnat în ziua anterioară, de 560.920 de acţiuni.

Poziţia a doua în această ierarhie este ocupată de titlurile Oltchim (OLT) care au urcat cu 2,01%, podiumul fiind completat de acţiunile Conted (CNTE), a căror apreciere a fost de 1,6%, în raport cu moneda euro.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 27 septembrie-4 octombrie, este condus de titlurile OTP Global Mix, cu o apreciere de 0,91%.

Pe locul al doilea, în acest clasament, s-a situat YOU INVEST Active RON, ce a înregistrat o creştere de 0,69%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile YOU INVEST Balanced RON, care au urcat cu 0,65%.

Depozitele bancare în lei au avut o rentabilitate de 0,49%, în intervalul 28 septembrie-5 octombrie, în timp ce depozitele în euro au avut un randament de 0,02%, în perioada menţionată.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,47%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a crescut cu 0,45%, în intervalul de timp precizat.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 4,39%, în perioada 28 septembrie-5 octombrie.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 12:00, moneda digitală se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.740 de euro (aproximativ 17.120 de lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,5775 lei, pentru un euro).

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 62,1 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb