CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 FEBRUARIE - 3 MARTIE 2014 Leul, vulnerabil la criza din Ucraina

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 martie 2014

Leul, vulnerabil la criza din Ucraina

Radu Ciofu, "Admiral Markets": "Leul va suferi o depreciere în partea a doua a anului"

Acţiunile "Transgaz", cu o creştere de 3,26%, au reprezentat cel mai bun randament din indicele BET

Leul s-a depreciat cu 0,52% în perioada 3 februarie - 3 martie, faţă de moneda euro.

Analiştii arată că leul este vulnerabil la criza din Ucraina, însă, indiferent de aceasta, se aşteaptă, în continuare, la o scădere a monedei naţionale.

Radu Ciofu, analist financiar senior la Admiral Markets, consideră că evoluţia din acest an a leului a fost în mare parte stabilă şi conformă cu fundamentele economiei româneşti şi ale dobânzii de referinţă din România.

Domnia sa ne-a spus: "În perioada imediat următoare, ne aşteptăm la o stagnare în zona 4,45 - 4,55, urmată de o depreciere a leului în partea a doua a anului până în zona 4,6 - 4,65. Principalul factor care influenţează cursul leului este nivelul dobânzii din România care a fost constant scăzut în ultimul an. Adiţional, pe fondul unei dobânzi reduse, leul este mai vulnerabil la evenimente negative de pe mapamond, precum criza din Ucraina. Cu sau fără Ucraina, fundamentele leului favorizează o depreciere pe termen lung, pentru faptul că Banca Naţională a României (BNR) urmăreşte o lichiditate mai mare în sistemul bancar, iar economia României per ansamblu este mai puţin eficientă decât media Uniunii Europene (UE). În plus, în momentul de faţă România nu este privită ca o economie emergentă şi vibrantă, aşa că nu există intrări masive de capital".

Vlad Vasilescu, de la "Transilvania Capital", este de părere că evenimentele politice interne şi internaţionale pot reprezenta cauza volatilităţii EUR/RON pe termen scurt.

Rezultatele "Transgaz" au impulsionat cotaţia

Acţiunile "Transgaz" (TGN) ar fi adus investitorilor, în perioada 3 februarie - 3 martie 2014, un profit de 3,26%, raportat la moneda euro, oferind cel mai bun randament atât din indicele BET, cât şi din BET-XT.

Transportatorul naţional de gaze naturale a anunţat, pentru 2013, un profit net de 336,8 milioane lei, în creştere uşoară faţă de 2012 (329,3 milioane lei). Potrivit unui raport transmis BVB, Transgaz a marcat, în 2013, venituri totale de 1,55 miliarde de lei, cu 10% mai mari ca cele din anul anterior. Cheltuielile de exploatare au scăzut, în perioada menţionată cu 1%, la 987,8 milioane de lei.

Conducerea Transgaz susţine că societatea a înregistrat scăderi la veniturile din serviciile de tranzit internaţional al gazelor din cauza unui curs mediu de schimb RON/EURO şi RON/USD mai mic decât cel realizat în 2012. De asemenea, veniturile financiare au scăzut pe seama diminuării depozitelor bancare ale societăţii.

Potrivit sursei citate, cheltuielile totale preliminare au crescut cu 10% (102,1 milioane lei) faţă de 2012 şi au fost influenţate în principal de instituirea impozitului pe monopolul natural din sectorul energiei.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani, consideră că rezultatele financiare ale Transgaz de anul trecut sunt peste aşteptări. "Este o perioadă bună pentru societate, de aici rezultă şi evoluţia ascendentă a acţiunilor din ultima perioadă", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Pentru anul 2014, estimez un profit similar sau chiar mai mare decât anul precedent".

Vlad Vasilescu, analist financiar la "Transilvania Capital" ne-a declarat: "Transgaz a raportat rezultate bune în ultimul trimestru, împingând profitul net pentru 2013 la 337 milioane lei, incluzând cheltuielile cu provizionul pentru proiectul Nabucco de 111 milioane lei, cu 2,3% peste cel al anului precedent".

Indicii bursieri, scădere pe linie

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 4,28% raportat la moneda euro, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 4,43% în perioada 3 februarie - 3 martie.

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 5,44%.

În cadrul indicelui BET-FI, cel mai bun randament a fost oferit de SIF Oltenia, care a înregistrat cea mică pierdere ( -1,32%).

"Retrasib" opreşte hegemonia "Cemacon" din topul acţiunilor

Acţiunile "Retrasib" Sibiu (simbol RTRA) au înregistrat un câştig de 37,94% în perioada analizată, detronând din top compania "Cemacon" (CEON) care ar fi oferit un randament de 36,57% în aceeaşi perioadă.

Pe ultimul loc în top trei s-au instalat titlurile iFond Gold (IFG) cu un avans de 7,58%.

În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, FDI STK Europe a oferit cel mai bun randament în perioada 3 februarie - 3 martie, urcând cu 6,15% raportat la moneda europeană. Locul secund este ocupat de FDI Audas Piscator cu o creştere de 6,04%, în timp ce locul al treilea revenit Erste Absolut Return 25 RON, cu un plus de 1,03%. Acesta este fostul fond "BCR Europa Avansat", administrat de Erste Asset Management.

Depozitele bancare în lei nu ar fi adus la nici o bancă un profit pentru investitori, raportat la moneda europeană, însă cea mai mică pierdere ar fi survenit în cadrul "Bancii Comerciale Feroviara" (-0,17%).

În ceea ce priveşte depozitele în euro, cel mai bun randament în perioada analizată a fost oferit de "Marfin Bank", cu un plus de 0,23%.

Cotaţia aurului a crescut în perioada 3 februarie - 3 martie cu 5,74% faţă de moneda europeană.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iar ratare de IMPact in top 3! Dar nici o problema, tot are loc in cateva zile AGEA si acolo se va pune "tara" la cale! Mama, ce trend (si mai)ascendent vor avea actiunile IMP! Totusi adresez inca un apel KPMG ROMANIA! Faceti un audit corect si complet! Nu omiteti contractele fictive de v/c si nici TVA-ul de 5% practicat in unele vanzari, NELEGAL!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb