CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 DECEMBRIE 2013 - 31 IANUARIE 2014 Cristian Cochinţu, Admiral Markets: "Aurul începe să se comporte ca un activ de refugiu"

A.S.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 februarie 2014

Cristian Cochinţu, Admiral Markets: "Aurul începe să se comporte ca un activ de refugiu"

Începutul anului a fost favorabil metalului galben, care, în perioada 31 decembrie 2013 - 31 ianuarie 2014, a avut o creştere de de 5,5%. După decizia FED din luna decembrie a anului trecut, de reducere a programului de achiziţii de obligaţiuni, preţul aurului a ajuns la minimul ultimilor trei ani, în condiţiile în care s-au retras nume grele, precum George Soros şi John Paulson, din investiţiile în acest metal.

Săptămâna trecută, FED a redus din nou programul de obligaţiuni, cu 10 miliarde de dolari, la 65 de miliarde de dolari, continuând astfel strategia de retragere treptată a măsurilor de stimulare a economiei.

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la SSIF Intercapital Invest, ne-a declarat: "Comparativ cu evoluţia din ultimii ani, deciziile luate de către FED săptămâna trecută nu a impactat foarte mult preţul aurului. De altfel, preţul metalului preţios se află de mai bine de 6 luni într-o perioadă de consolidare, el evoluând relativ constant între 1200 şi 1400 de dolari. Comparativ cu scăderile începute în 2011 putem trage concluzia că mişcările actuale sunt marginale luând în considerare amplitudinea mişcărilor anterioare. În aceste condiţii, sunt de părere că preţul aurului se află într-o perioadă de consolidare, premergătoare unei mişcări importante şi este necesar să vedem care va fi direcţia luată din momentul străpungerii zonelor de rezistenţă".

Claudiu Cazacu, analist şef la XTB, ne-a transmis opinia sa, precizând că nu reprezintă recomandare de investiţie: "FED este angrenată în reducerea treptată a volumului lunar al injecţiilor de lichiditate, ceea ce e văzut convenţional ca un factor de presiune la adresa aurului. Pe măsură ce economia americană dă semne de revenire şi pieţele de acţiuni devin mai volatile, interesul pentru aur se reface gradat. Volatilitatea văzută recent în mişcarea preţului pare a pregăti mai degrabă un nou impuls deasupra nivelului de 1270 de dolari/uncie decât o alunecare sub 1220 dolari".

Cristian Cochinţu, Analist Financiar Admiral Markets, ne-a spus: "Încetinirea programului de achiziţii de obligatiuni şi mai ales speculaţiile spre o continuare a întăririi politicii monetare în 2014 subminează avansul aurului. Totuşi, reacţia a fost limitată şi pragul 1235 dolari/uncie pare să arate suport. Nu am avut o vânzare în panică a aurului, ceea ce înseamnă că începe să se comporte precum un activ de refugiu, însă o parte din capitalul panicat se îndreaptă spre dolar şi yen. Un moment decisiv pentru metalul galben va fi vineri, când vor fi publicate datele din piaţa muncii, ce vor intensifica sau vor îndepărta speculaţiile de Taper (reducerea stimulilor)".

Acţiunile EPT, creştere de aproape 100%

Acţiunile "Electroputere" (EPT) Craiova au avut, în perioada 31 decembrie 2013 - 31 ianuarie 2014, un avans de aproape 99%, SRT de peste 72%, iar AMO - circa 61%.

În luna ianuarie 2014, lichiditatea medie zilnică a fost de peste 8 milioane de euro, faţă de 6 milioane de euro cu un an în urmă.

Raportat la moneda unică, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 2,05%, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 2,43% în perioada 31 decembrie 2013 - 31 ianuarie 2014. În acelaşi timp, BET-FI, care urmăreşte evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a Fondului Proprietatea, a avut o depreciere de 3,99%.

Din cadrul indicelui principal, cel mai bun randament a fost afişat în continuare de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), în perioada analizată (+0,19%).

Din cadrul indicelui BET XT, cel mai bun randament a fost al acţiunilor Impact Bucureşti (+44,53%). Societatea a anunţat săptămâna trecută că vrea să-şi majoreze capitalul social cu 80 milioane lei, la 277,8 milioane lei, prin aport în numerar, pentru finanţarea proiectelor.

La capitolul fonduri de investiţii, plasamentul cel mai inspirat ar fi fost "Active Dinamic", ale cărui unităţi au consemnat un câştig de 4,37%. "BT Index Austria ATX", care urmăreşte evoluţia indicelui ATX de la Viena, s-a clasat pe locul al doilea în topul fondurilor, cu un plus de 1,36%, raportat la moneda europeană, în timp ce FDI Zepter Equity a încheiat intervalul cu o apreciere de doar 0,86%.

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 31 decembrie 2013 - 31 ianuarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 0,08%, la aceeaşi bancă.

Banca Naţională a României a redus la începutul lunii ianuarie rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.

Analiştii financiari bancari se aşteaptă ca astăzi Banca Naţională a României să reducă dobânda de politică monetară la 3,5%, de la 3,75%. Totodată, analiştii apreciază că rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la 12% în luna februarie şi reduse la 10% până la finalul anului. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la 18% şi reduse la 15% până la sfârşitul anului anului.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb