CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 IULIE BVB - liderul randamentelor pieţei noastre de capital

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 iulie 2019

BVB - liderul randamentelor pieţei noastre de capital

Cu un salt de 10,5%, în săptămâna tocmai încheiată (intervalul 5 - 12 iulie), acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se situează pe primul loc în topul celor mai rentabile titluri tranzacţionate din piaţa noastră de capital, în perioada menţionată.

Avansul acţiunilor BVB din intervalul avut în vedere se datorează îndeosebi creşterii cotaţiei din data de 10 iulie, când preţul acţiunii emitentului a încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 24,6 lei, cu 8,37% peste cel din ziua anterioră, pe fondul unui volum de 5.366 de titluri, peste media ultimelor 20 de zile de tranzacţionare, de aproape 3.200 de unităţi. Mai mult decât atât, în acea zi, cotaţia BVB a atins un maxim intra-day de 26,1 lei, nivel pe care preţul acţiunii operatorului pieţei noastre de capital nu l-a mai întâlnit din luna mai a anului 2018.

Cu toate acestea, cel puţin prin pris-ma informaţiilor publice disponibile până în prezent, se pare că nu există motive fundamentale evidente care să explice explozia cotaţiei BVB din data de 10 iulie.

Pentru restul şedinţelor de trazacţionare cuprinse în intervalul 5 - 12 iulie, preţul acţiunii emitentului a oscilat între o scădere de 0,44%, apărută în data de 5 iulie, pe fondul unui volum de numai 696 de titluri şi o creştere de 0,89%, înregistrată în şedinţa din 8 iulie, în condiţiile unui rulaj de 4.255 de unităţi. Din punct de vedere tehnic, în perioada menţionată, cotaţia BVB a evadat din consolidarea în care s-a tranzacţionat în al doilea trimestru al acestui an, delimitată de suportul de la 21,8 lei şi rezistenţa de la 23 de lei.

Pe termen lung, evoluţia preţului acţiunii BVB din intervalul avut în vedere reprezintă deocamdată un raliu al trendului descendent pe care se află cotaţia operatorului pieţei noastre de capital din a doua parte a anului 2018.

În ultima şedinţă de tranzacţionare a perioadei avute în vedere, preţul acţiunii BVB a urcat cu 0,4%, la 24,9 lei, ceea ce ridică capitalizarea operatorului pieţei noatre de capital la 200,43 milioane de lei.

Pentru primele trei luni ale acestui an, Grupul BVB a raportat un profit net de 2,72 milioane de lei, cu 32% sub cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2018, scădere provenită îndeosebi ca urmare a diminuării cu 24% a activităţii de tranzacţionare pentru toate pieţele, de la 3,78 miliarde de lei, în primul trimestru al anului trecut, la 2,87 miliarde de lei pentru primul trimestru al acestui an.

Reculul provine, în cea mai mare măsură, din diminuarea valorii ofertelor din piaţa principală de acţiuni, atât a celor publice iniţiale dar mai ales a ofertelor publice secundare, de la 865 milioane de lei, în primul trimestru din 2018, la 51 milioane de lei, în primul trimestru din 2019, explică BVB înrăutăţirea rezultatelor financiare.

Bursa de Valori Bucureşti este societatea mamă a Grupului BVB care include Depozitarul Central, Fondul de Compensarea a Investitorilor, Casa de Compensare Bucureşti şi Institutul de Guvernanţă Corporativă.

Pe poziţia a doua a clasamentului celor mai rentabile acţiuni de la BVB din intervalul 5 - 12 iulie se află titlurile BRK Financial Group (BRK), cu un avans de 7,7%, podiumul acestui top fiind completat de acţiunile Cemacon (CEON), a căror cotaţie s-a apreciat 6,33%, în perioada da raportare.

Indicele BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF--uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,98%, în intervalul 5 - 12 iulie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), a căror cotaţie s-a apreciat cu 3,89%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.

Ponderea titlurilor SIF3 în indicele financiar este de 8,67%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la bursa noastră a urcat cu 1,23%, în intervalul 5 - 12 iulie, în timp ce indicele BET-XT, ce cuprinde cele mai tranzacţionate titluri de la BVB, s-a apreciat cu 1,28%, în aceeaşi perioadă de raportare.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie din perioa-da 5 - 12 iulie a fost înregistrată de titlurile BVB, în ambele cazuri ponderea în indici fiind de 0,52%.

Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 4 - 11 iulie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 1,02%.

Unităţile fondului BT Index Romania ROTX au avut un plus de 0,84%, în timp ce aprecierea titlurilor Raiffeisen Romania Acţiuni a fost de 0,59%.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,56%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,15%, în intervalul 5 - 12 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,12%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 0,27%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 10.190 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 181,53 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb