Cotaţia aurului a marcat un avans de 1,38%, în intervalul 5 - 12 martie, revenind astfel pe un drum ascendent şi depăşind, din nou, pragul psihologic de 1.300 dolari/uncie, după ce în perioada 27 februarie - 4 martie, preţul metalului galben s-a retras circa 3%, până la aproximativ 1.287 dolari/uncie.
Parcursul pozitiv al metalului preţios a beneficiat de un context favorabil, în perioada 5 - 12 martie, în condiţiile în care preţul dolarului a înregistrat, în ultimele trei zile din intervalul avut în vedere, o scădere de circa 0,31%, după ce un raport al guvernului SUA a arătat că inflaţia din Statele Unite a consemnat doar o creştere moderată.
Totodată, cererea pentru metalul galben a fost impulsionată de posibilitatea ca parlamentul britanic să respingă marţi, pentru a doua oară, acordul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) negociat de către premierul Theresa May cu UE.
Benjamin Lu, analist la societatea de brokeraj Phillip Futures, a precizat pentru Reuters: "Incertitudinile continue în legătură cu Brexitul au diminuat apetitul pentru risc al investitorilor, care s-au speriat de posibilitatea unei ieşiri (n.r. din UE) fără acord".
Acesta a adăugat: "Avem o perspectivă optimistă pe termen lung pentru cotaţia aurului. Investitorii vor deveni mai interesaţi de active considerate «sigure» în contextul volatilităţii inerente unei economii (n.r. globale) care încetineşte".
Potrivit analistului Reuters Wang Tao, din punct de vedere tehnic, pe termen scurt, aurul va testa rezistenţa (prag care funcţionează ca o barieră în faţa creşterii preţului unui activ cotat) din jurul nivelului de 1.307 dolari/uncie, iar o eventuală trecere de acest prag ar putea duce cotaţia aurului în jurul nivelului de 1.310 - 1.313 dolari/ uncie, în timp ce pragurile de 1.300, 1.240 şi 1.220 reprezintă praguri de suport (care acţionează ca o barieră în faţa scăderii preţului). Totodată, preţul metalului galben se află, pe graficul zilnic, pe o tendinţă ascendentă pe termen lung, aurul tranzacţionându-se peste media mobilă simplă (instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ) de 200 de zile, care defineşte acest orizont de timp.
Pe termen scurt însă, în urma deprecierii de 3% suferită în perioada 27 februarie - 4 martie, preţul metalului a intrat sub media mobilă simplă de 20 de zile, în timp ce pe termen mediu, în contextul unei aprecieri de 0,4% (până la 1.307 dolari/uncie) afişată ieri, metalul preţios a ajuns să se tranzacţioneze peste media mobilă simplă de 50 de zile.
În acelaşi timp, conform Reuters, deţinerile din cadrul SPDR Gold Trust, cel mai mare ETF care oferă expunere pe aur, au crescut cu 0,4% în şedinţa de tranzacţionare din data de 12 martie, ziua votului din parlamentul britanic cu privire la Brexit.
De asemenea, în intervalul 5 - 12 martie, şi argintul a înregistrat o creştere a cotaţiei, în condiţiile în care la începutul zilei bursiere din 5 martie, metalul alb se tranzacţiona la un preţ de 15,145 dolari/uncie, în timp ce la sfârşitul zilei bursiere de marţi, 12 martie, argintul se tranzacţiona la un preţ de 15,447 dolari/uncie, apreciere echivalentă cu aproximativ 2%, conform datelor disponibile pe site-ul "investing.com".
În piaţa noastră de capital, indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 0,24%, în perioada 5 - 12 martie, iar cel mai bun parcurs din cadrul referinţei pieţei noastre a fost bifat de acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a căror cotaţie a urcat cu 2,09%, în raport cu moneda euro.
Indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o scădere marginală, de 0,03%, în acelaşi interval, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a fost singurul dintre cele trei coşuri de acţiuni care a marcat un avans al cotaţiei, de 1,45%, în raport cu moneda unică europeană.
Cea mai bună evoluţie din cadrul acestor două coşuri de acţiuni a fost avută de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au marcat un avans de 3,99%.
Ponderea titlurilor SIF2 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 19%, respectiv 3,52% în indicele extins al BVB.
Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada avută în vedere, de acţiunile Romcarbon (ROCE), care au înregistrat o creştere de 5,1%.
Pe locul al doilea în acest clasament găsindu-se titlurile Oil Terminal (OIL), a căror apreciere a fost de 4,31%, în raport cu moneda europeană, în timp ce pe ultima treaptă a podiumului randamentelor de la bursa noastră se află acţiunile SIF Moldova.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 4 - 11 martie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au crescut cu 1,48%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 1,39%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au urcat cu 1,32%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 5 - 12 martie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,1%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a avansat cu 0,35%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,13%, în perioada 5 - 12 martie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de circa 3.862 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 69 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.