CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 DECEMBRIE 2013 - 8 IANUARIE 2014 Creştere de 32,49% pentru "Şantierul Naval Orşova"

Octavian Radu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 ianuarie 2014

Creştere de 32,49% pentru "Şantierul Naval Orşova"

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "SNO dispune de capacitatea să se redreseze rapid"

Mihai Fercală, administratorul SNO: "Am contractat mai multe comenzi, plus că sunt la preţuri mai bune"

Mihai Tone, "Admiral Markets": "Deciziile Băncii Naţionale conduc spre deprecierea leului"

Şantierul Naval Orşova (SNO) ar putea obţine un profit important în acest an, datorită faptului că societatea are comenzi mult mai bune decât anul trecut, dar şi o structură mai bună a contractelor, ne-a declarat ieri Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania (SIF3), cel mai mare acţionar al SNO şi totodată administratorul şantierului naval. Cotaţia acţiunilor "Şantierul Naval Orşova" a crescut mult, în perioada 8 decembrie 2013 - 8 ianuarie 2014, cu 32,49%, şi a închis şedinţa de miercuri, la 1,64 lei/unitate. Acţiunea SNO se află pe locul al treilea în topul plasamentelor de investiţii în acţiuni de la BVB realizat de ziarul BURSA.

Mihai Fercală ne-a mai spus că, la finalul anului 2013, activitatea SNO s-a îmbunătăţit: "Am contractat mai multe comenzi şi la preţuri mai bune". Domnul Fercală se aşteaptă ca rezultatul pe 2013 să fie unul pozitiv, dar profitul obţinut să fie unul "simbolic", compania reuşind să recupereze pierderile din primele nouă luni ale anului. Potrivit preşedintelui SIF3, în 2013, a fost o criză mare pe piaţa navelor.

Obiectul de activitate ale SNO constă în construcţia de nave, care sunt în totalitate destinate exportului şi care reprezintă 98% din activitatea societăţii. O altă activitate a firmei este reparaţia navelor pentru piaţa internă şi pentru cea externă.

Principalele pieţe de export ale SNO sunt cele vest-europene, în ţări precum Olanda, Belgia, Germania sau Franţa, ne-a mai spus administratorul SNO.

Principalii acţionari ai "Şantierului Naval Orşova" sunt SIF Transilvania, cu o deţinere de 49,99% din capitalul social, SIF Muntenia, care deţine 13,17% din acţiunile companiei, şi SIF Oltenia, cu 10,06%.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul "SSIF Broker", spune că semnalele de reaccelerare a economiei mondiale, în trimestrele următoare, au alimentat perspective de relansare a cererii mondiale de nave maritime şi fluviale. În acest context, cotaţia SNO a consemnat o evoluţie pozitivă în perioada recentă, piaţa anticipând o inflexiune a afacerilor companiei, în sensul creşterii, a adăugat analistul.

Totalul veniturilor operaţionale ale SNO, pentru primele trei trimestre de anul trecut, a fost de 28,2 milioane de lei, în scădere cu 13% faţă de perioada similară din 2012, când a fost de 32,4 milioane de lei, potrivit datelor companiei.

Potrivit domnului Rădulescu, este dificil de previzionat ce se va întâmpla cu acţiunea SNO. Domnia sa susţine însă că, dacă firma va reveni ulterior pe profit, se menţin premise de continuare a tendinţei ascendente.

Rezultatul global al SNO, pentru primele nouă luni ale anului trecut, a fost o pierdere de 3,32 milioane de lei, faţă de un profit de 0,79 milioane de lei, cât a fost în perioada similară din 2012.

Adrian Rădulescu mai susţine că SNO dispune de capacitatea să se redreseze rapid, evoluţia comenzilor fiind un factor care va avea o influenţă majoră. "Condiţionat de relansarea comenzilor, SNO ar putea redeveni o companie atractivă pentru investitori, din perspectiva analizei fundamentale", a adăugat analistul de la "SSIF Broker".

Creştere de 173,94% pentru acţiunea EPT

Avansul la lună al acţiunilor societăţii "Electroputere" Craiova (simbol EPT) a fost, în perioada 8 decembrie 2013 - 8 ianuarie 2014, de 173,94%, raportat la moneda europeană, potrivit analizei ziarului BURSA. Progresul EPT a adus investitorilor cel mai bun randament din rândul tuturor plasamentelor existente în piaţă. Preţul de închidere al acţiunilor companiei craiovene, de pe 8 ianuarie, a fost de 0,033 lei/unitate, în creştere cu aproape 15%, fiind a şasea şedinţă consecutivă, în care cotaţia EPT a crescut cu procente similare. Şi ieri, cotaţia EPT a crescut cu 14,85%.

La BVB, a doua creştere, în intervalul 8 decembrie 2013 - 8 ianuarie 2014, a fost înregistrată de către dezvoltatorul imobiliar "Impact Developer&Contractor" (simbol IMP), care s-a clasat la o diferenţă de peste 140 de puncte procentuale faţă de cea a companiei craiovene. Cotaţia IMP a fost de 0,555 lei/unitate, pe 8 ianuarie, cu 32,96% mai mult decât în urmă cu o lună, raportat la euro.

Dragoş Mefaroş de la "Goldring" este de părere că acţionarul majoritar al "Impact", omul de afaceri Gheorghe Iaciu, încearcă să cumpere acţiuni ale dezvoltatorului imobiliar. Domnul Mefaroş consideră că atunci când Gheorghe Iaciu intră la cumpărare, cotaţia IMP creşte, iar atunci când nu cumpără, preţul acţiunilor "Impact", rămâne stabil. Domnia sa se aşteaptă ca, pe viitor, preţul titlurilor "Impact" să rămână în jurul acestei valori.

Acţionarii "Impact" au aprobat, pe 9 decembrie 2013, condiţiile unei emisiuni de obligaţiuni, convertibile în acţiuni, în valoare de maxim 100 de milioane de lei. Durata ofertei acţionarilor cu drept de preferinţă este de 31 de zile calendaristice, iar cea a ofertei pentru investitori, 14 zile calendaristice, potrivit unui comunicat remis BVB.

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar al companiei, ne-a declarat în toamnă că emisiunea de obligaţiuni are drept scop dezvoltarea viitoare a Impact. "Scopul aprobării emisiunii de obligaţiuni este de a viabiliza terenuri prin investirea în infrastructură, pentru a închide litigiile şi pentru a plăti o parte din datoriile pe care Impact le are", ne-a precizat domnia sa, care a mai menţionat că este greu să se facă dezvoltare pe terenuri ipotecate.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a crescut cu 1,45% în perioada 8 decembrie 2013 - 8 ianuarie 2014. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 2,32%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 2,05%.

Fondul cu cel mai bun randament a fost "BT Index Austria ATX", care a urcat, în perioada 8 decembrie 2013 - 8 ianuarie 2014, cu 4,03%, depăşind cele mai bune randamente ale depozitelor bancare în lei (-0,54%) şi ale celor în euro (0,23%).

"BT Index Austria ATX" este un fond deschis de investiţii, cu expunere pe acţiuni cotate la Bursa de Valori de la Viena, minim 85% din activele fondului, urmărind să reproducă indicele ATX (Austrian Traded Index). Diferenţa de active este reprezentată de plasamentele în instrumente financiare cu venit fix, utilizate în vederea optimizării gradului de risc aferent investitiilor în acţiunile cotate. Cele mai mari expuneri ale fondului sunt pe acţiunile băncii "Erste Group Bank" (17,6%), ale OMV (12,5%) şi ale companiei metalurgice "Voestalpine" (9,7%), potrivit datelor oferite de fond.

Următoarele fonduri de investiţii, în materie de randament, au fost "Active Dinamic", care a crescut cu 3,25%, şi "BT Index România ROTX", care a progresat cu 1,88%.

Depozitele în euro au adus cele mai bune randamente la "Marfin Bank", respectiv 0,23%, în intervalul analizat.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei, tot la "Marfin Bank", au înregistrat randamente negative, de -0,54%, raportat la moneda unică europeană. Instituţia de credit este cea unde deponenţii ar fi înregistrat cele mai mici pierderi, raportate la euro, pentru depozitele în lei.

Leul s-a depreciat în raport cu moneda unică europeană, în intervalul analizat, cu 0,92%, Banca Naţională stabilind, miercuri, un curs de 4,4979 lei pentru un euro.

Mihai Tone, analist la "Admiral Markets", consideră că evoluţia leului de la sfârşitul anului trecut a fost una pozitivă, pe motiv că au intrat banii din străinătate, trimişi sau aduşi de cetăţenii noştri, care sunt la muncă în afara ţării. Analistul a mai spus că este posibil ca, în lupta cu restanţele către bănci, şi BNR să fi intervenit în piaţă pentru a sprijini leul.

Domnia sa a mai spus că, după sărbători, oamenii au rămas fără euro pentru a-i schimba în lei, iar moneda naţională a început să se deprecize în raport cu euro. Potrivit domnului Tone, deciziile luate ieri, în şedinţa de politică monetară a Băncii Naţionale (de a reduce dobânda de politică monetară la 3,75% şi rezervele minime obligatorii de la 15 la 12% , pentru pasivele în lei şi de la 20 la 18%, pentru cele în valută) vor avea efectul de depreciere a leului.

Preţul aurului s-a apreciat cu 0,21%, în intervalul analizat, preţul de tranzacţionare, de ieri, de pe pieţele externe, fiind de aproximativ 1.227 dolari/uncie.

Mihai Tone consideră că nu s-a terminat trendul descendent al preţului aurului, chiar dacă, în ultima lună, preţul metalului preţios a avut o uşoară apreciere. Potrivit domniei sale, evoluţia preţului aurului din ultima lună a fost una normală, fiind firesc ca într-un trend descendent, preţul să nu aibă doar o evoluţie negativă.

Domnul Tone a mai adăugat că, pe termen scurt, este posibil să avem o uşoară revenire a preţului aurului, dar cred că trendul rămâne unul descendent.

Indicele Baltic Dry (barometru pentru comerţul mondial) a crescut, în ultimul an, cu 145%, dar faţă de începutul anului 2014, acesta a avut o evoluţie negativă, pierzând 24% din valoare.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb