CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 IULIE Aages urcă pe poziţia secundă în topul randamentelor BVB

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 iulie 2019

Aages urcă pe poziţia secundă în topul randamentelor BVB

Înregistrând un salt al cotaţiei de 9,3%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 iulie, titlurile Aages Târgu Mureş (AAG) au urcat pe poziţia secundă în topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Este o evoluţie ce apare în contextul în care, la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare din 11 iulie, producătorul de instalaţii de încălzire prin inducţie a anunţat că a achiziţionat un teren cu o suprafaţă totală de peste 6.000 de metri pătraţi, în imediata vecinătate a celor cinci hale de producţie existente, scopul fiind extinderea capacităţilor de producţie în anul viitor. Totodată, compania a anunţat că a primit comenzi astfel încât şi-a acoperit integral posibilităţile de producţie în acest an, fiind în curs de finalizare primele contracte pe anul 2020. Un scenariu similar s-a repetat şi în 2018, când la începutul anului Aages a anunţat că a semnat contracte de export în Germania, Ungaria şi Tunisia asigurându-şi astfel comenzi pentru producţia pe primele şase luni. Pe acest fond, în perioada 9 - 16 iulie, cotaţia titlului AAG s-a tranzacţionat între o creştere de 3,95%, apărută în şedinţa din 15 iulie, în contextul unui volum tranzacţionat de 190.384 de ti­tluri, cel mai mare rulaj de la începutul tranzacţionării la BVB în iunie 2017, şi o scădere de 1,27%, afişată la finalul şedinţei din 16 iulie, zi în care volumul tranzacţionat cu titlurile emitentului a coborât la 6.041 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, situată la aproximativ 14.000 de titluri.

Din punct de vedere tehnic, evoluţia din perioada avută în vedere reprezintă un raliu dezvoltat de cotaţia AAG în încercarea de a dezvolta o nouă tendinţă după ce, de la listare şi până la sfârşitul lui 2018, titlurile emitentului s-au înscris pe o tendinţă des­cendentă.

Cererea puternică a presupus o dinamică pozitivă a rezultatelor financiare în anii anteriori, iar pentru primele trei luni ale acestui an, emitentul a raportat un profit net de circa 0,469 milioane lei, în creştere cu 56% faţă de rezultatul obţinut la aceeaşi dată a anului 2018, de aproape 0,3 milioane de lei.

Mai menţionăm că societatea a inaugurat recent, în luna mai, o nouă hală de producţie, dar şi că în prezent, Aages derulează un program de răscumpărare de acţiuni.

Aages, companie ce a fost listată la BVB în vara anului 2017, are o valoare de piaţă de circa 31,2 milioane de lei.

Pe prima poziţie în clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în intervalul 9 - 16 iulie, s-au menţinut acţiunile operatorului Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care au înregistrat o creştere de 10,5%, în raport cu moneda euro, în timp ce pe locul al treilea al acestui top au coborât titlurile Cemacon (CEON), care au raportat un avans de 8,9%.

Indicele BET, care include cele mai lichide şaisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a consemnat o apreciere de 2,29%, faţă de moneda unică europeană, în intervalul 9 - 16 iulie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni, s-a apreciat cu 2,3%, în aceeaşi perioadă.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile BVB.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a marcat cel mai scăzut avans al cotaţiei, de 0,92%, în intervalul 9 - 16 iulie, în contextul în care titlurile SIF au marcat o evoluţie pozitivă, în general, iar acţiunile FP au scăzut cu 1,07%, în aceeaşi perioadă de raportare. Titlurile Fondul Proprietatea au o pondere de 30,65% în indicele financiar.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu 4,59%, afişează cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada analizată.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 8 - 15 iulie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 2,81%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Romania ROTX, cu o creştere de 2,42%, în timp ce titlurile Erste Equity Romania, care s-au apreciat cu 2,12%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a urcat cu 1,66%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,15%, în intervalul 9 - 16 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,12%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a marcat o prăbuşire de 25,13%, în intervalul menţionat, în condiţiile în care criptomoneda anunţată de Facebook şi de o serie de companii care susţin dezvoltarea monedei virtuale Libra a continuat să se afle sub examinarea serioasă a autorităţilor bancare şi legislative din Statele Unite şi Uniunea Europeană. Critici au venit şi de la preşedintele american Donald Trump şi Steven Mnuchin, secretarul său pentru trezorerie şi fost executiv la banca de inves­tiţii Goldman Sachs, care au subliniat că potenţialul ca activele virtuale să faciliteze activităţi criminale este foarte ridicat, ceea ce în sine ridică o problemă de securitate naţională.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona puternic în scădere, cu 11,5%, în jurul nivelului de 9.540 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale coborâse la puţin peste 170 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb