Cel mai liber stat

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 24 iunie 2008

Cătălin Avramescu

Imaginaţi-vă un stat unde cetăţenii nu plătesc impozite pe venit şi unde nu se percepe TVA. Un stat unde parlamentarii sunt plătiţi doar cu o sută de dolari pe an şi se întâlnesc în sesiune ordinară doar o dată la doi ani. Unde Executivul este ales direct de cetăţeni şi unde Constituţia prevede dreptul poporului la revoluţie împotriva guvernării abuzive. Unde venitul pe cap de locuitor este mai mare decât media celui din Statele Unite şi unde motocicliştii nu sunt obligaţi să poarte cască, iar şoferii centură.

Acest stat există de-adevăratelea. Este New Hampshire.

Haideţi acum mai aproape de meleagurile noastre. Tot spunem, de la o vreme, că suntem "europeni". Că ne "integrăm în UE". Nu sunt însă convins că am dat şi un sens precis acestor noţiuni. După cum nu sunt convins că în istoria noastră, după ce a dispărut generaţia paşoptiştilor, noi am avut un scop, un proiect bine definit în ce priveşte forma de guvernare. Mai degrabă constat că mergem după principiul "Ca la noi, la nimenea!". Este coşmarul "democraţiei originale", acela care ne bântuie în continuare. Unde mai vedem guverne susţinute de 18% din Parlament? Unde mai vedem o Opoziţie care face Bugetul? Şi unde mai alegem "independenţi pe liste de partid"?

Pentru orice om cu un rest de raţiune, e clar că trebuie să preluăm, să imităm, să asimilăm practicile şi valorile democraţiilor avansate, funcţionale. Dar nu e clar de unde anume. Regimurile democratice sunt foarte diferite între ele. Nu susţin o imitaţie servilă a unuia sau altuia dintre ele. Dar e limpede că trebuie să ne raportăm mai curând la un regim, la un stat anume, mai degrabă decât la altul. În materie de regim constituţional, nu putem fi simultan şi nemţi şi elveţieni şi englezi şi suedezi. Acest lucru l-au înţeles paşoptiştii din Ţara Românească. Pentru ei, reperul politic primar era Franţa.

Dar acum? Acum nu văd vreunul. În orice caz, clasa politică actuală pare mulţumită să plutească în derivă. Aşa încât rămâne să vedem noi, cetăţenii, între ce avem de ales.

Or, aici ne izbim de un gen de dogmatism. Se înţelege "de la sine" că aceste modele trebuie să fie doar "europene". Dar aceasta e expresia fie a unei îngustimi a imaginaţiei, fie a unei reA-voinţe. Nu decurge de nicăieri că modelele europene ar fi cele mai performante sau cele mai adaptate contextului românesc. De ce regimurile danez, olandez sau german ar fi mai relevante, ca standarde, decât, să spunem, democraţia australiană (mai veche şi mai consolidată decât corespondentele sale europene)?

Iată de ce trebuie să ne deschidem orizonturile. Să explorăm şi altceva decât exemplele prescrise, cu jumătate de gură, de eurocraţii de serviciu. Vreţi un model de bună-guvernare şi de democraţie? Iată exemplul statului New Hampshire, un stat cu o Constituţie care datează din 1784 (în comparaţie, prezenta Constituţie a Spaniei datează din 1978) şi cu cel mai liberal regim fiscal din federaţia americană. Cu o populaţie numai de două ori mai mare decât a Ciprului şi un venit pe cap de locuitor aproape dublu faţă de acela al Italiei, este condus de un Consiliu Executiv care are drept de veto asupra tuturor contractelor publice în valoare de peste 5.000 de dolari. New Hampshire e cel dintâi stat american care şi-a declarat independenţa faţă de Marea Britanie şi este faimos pentru alegerile sale primare pentru desemnarea Preşedintelui Statelor Unite. Deviza sa este Live Free or Die ("Să trăim liberi sau să murim!"), iar locuitorii săi se mândresc cu tradiţia lor de independenţă şi auto-suficienţă. Proiectul Statului Liber (Free State Project) al unui grup de libertarieni a ales New Hampshire drept cel mai potrivit loc unde să formeze o comunitate de 20.000 de cetăţeni care să conducă politica locală în direcţia statului minimal.

Cazul statului New Hampshire ne învaţă ceva important despre politica noastră. Ne face să ne punem întrebarea cu privire la scopul fundamental al guvernării. Ce dorim de la Guvern în general sau de la o guvernare anume, fie ea aceea de la Bucureşti sau de la Bruxelles? Grădiniţe subvenţionate? Locuri de parcare? Spectacole în grădina publică? Bonuri de masă?

Nu ştiu despre dumneavoas­tră, dar eu cred că înainte de orice scopul guvernării e să respecte şi, eventual, să asigure libertatea politică a cetăţenilor. În marea tradiţie a republicanismului şi liberalismului, european şi american, forma supremă de stat este aceea a "statului liber". O idee care supravieţuieşte în denumiri oficiale precum "Statul liber Saxonia".

Aceasta este tradiţia pe care o văd erodată şi negată de politicile statului birocratic, pan-european, care pare mai preocupat să reglementeze grosimea cojii de cartof decât să respecte şi să apere spiritul liber. Un stat paternalist, pentru care cetăţenii sunt nişte veşnic asistaţi. Nu ştiu despre dumneavoastră, dar mie nu îmi place asta. Ba chiar cred că libertatea noastră e pusă în pericol de un asemenea stat. Nu uitaţi să vă prindeţi centura de siguranţă.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Fara misto,eu va respect capacitatea intelectuala dar articolul de astazi este asa ca un fel de mizgaleala pe perete,ceea ce redactati dumneavoastra este la mintea cocosului pentru toata lumea.Nu uitati,ca timp de 12 ani de scoala obligatorie sintem indoctrinati sa fim buni,corecti,milosi etc si dintro data, noi cei multi, nu ne mai vrem binele, ca si cum noi avem puterea sa facem ceva si nu vrem.Noi vrem sa fim ca "ei" dar cind gresim sa nu fim pedepsiti ca "ei",cam aici ar fi veriga slaba a societati noastre.

    D-le Gheorghita, va spun si eu, fara ironie, ca nu va inteleg. Daca ce scriu eu este "la mintea cocosului", cum va explicati ca nici un grup politic (si nu ma refer numai la partidele actuale) nu accepta asemenea idei (republicanismul clasic, pentru a fi precis, exprimat de constitutii cum arfi aceea din New Hampshire)? Probabil cocosul nu s-a trezit in poiata. O zi buna.

    Articolul cred ca se incadreaza la basme politice ... Sa nu uitam ca ceea ce este posibil in America cea cu legislatie anglo-saxona este imposibil pe meleagurile romanesti. Avem o justitie care asculta de sfaturile celui care a condamnat comunismul (din ceilalti ca in el nu a mai ramas decat umbra dosarului la secu), politica este influentata in cel mai

    in care presedintele e un badaran si insulta ziaristii, cetatenii care nu sunt de partea lui, acuza oameni fara sa aduca probe, da sfaturi la carciumari si hotelieri cum sa'si faca treaba (strasnic republicanism liberal), conduce baut la volan, abereaza pe teme europene, dupa care ii face prosti pe altii, se suceste oridecate ori e nevoie numai ca sa fie de acord cu opinia publica ...si in care nu'i spune nimeni nimic, ba chiar il apara intelectualii republicani liberali, spunand ca pt tot raul vinovati sunt> democratia originala, oprescu, iliescu, 322, petroliberalii, tonomatele, gaozarii, zoaiele, tziganii imputzitzi, televiziunile bulevardiere, mogulii si oamenii mici cu capul mare... Exista un singur politician bun care ar vrea un stat exact precum New Hampsire, fara parlament si daca se poate fara guvern si, sigur ca da, cu drept de revolutie permanenta...de fapt mai simplu, sa vina in fiecare luna in piatza si sa intrebe poporul daca a mai gresit cu ceva> Acesta e TRAIAN BASESCU!!! Formidabil stat! Formidabil conducator> Formidabil analist si consilier!

    Constat ca ziarul Bursa are cititori mai destepti ca autorul acestui articol. Asta da tara... succesurili conducand poporul spre esec! Comic de-a dreptul, daca nu ar fi si tragic.

    In primul rind, comentatorul cu:"se invata la scoala...". In scolile noastre se invata sa se dea mita si sa se minta. Sa se cumpere examene,posturi, titluri.

    In al doilea rind: in exemplul prezentat de autor, s-a omis sa se precizeze ca in statul respectiv politia si justitia sunt alese (si ele) si ca-si fac datoria. 

    Inca nu se intelege faptul ca Romania este tara demagogilor. Asta e brandul potrivit. Zic una, pina iau votul si apoi, fac alta. Teoriile politice nu merg aici. Nici una. De la stinga la dreapta, toate esuaeaza. Extremiste sau nu. Tara de tembeli, care nu sunt in stare sa traga la raspundere demagogii alesi. Mamaligari, tovarasi, mamaligari! Nu explodeaza, nu fisiie, nimic...boi buni de exploatat. Noroc ca au muieri aprige si cu multi amanti, ca altfel raminea tara depopulata!

    1. Ehei, dl Avramescu a omis mai multe... Bunaoara, "micul amanunt" ca New Hampshire, nu este stat independent, adica nu e chiar asa de capul lui, de sta parlamentul acasa si e "liber" la revolutie cand vrea cetateanu... dar ca si seful dumisale, ne crede imbecili pe totzi si le potriveste ca sa iasa bine argumentele la bobor...

    D-le Avramescu,o sa va spun cu voia dv. o mica povestioara.Un cetatean cu numele de Popor (asa il chema,ce sa-i fac?),a vazut pentru prima oara in viata lui,o moara de vant.Uitandu-se la moara,tare se mai minuna nemai putand inchide gura de asa surpriza.Unui trecator,i s-a facut mila de bietul Popor si a inceput sa-i explice mecanismul de functionare al morii:cum bate vantul in palele morii,care invarte un ax,o roata dintata care angreneaza alt ax cu o piatra de moara,ce freaca pe alta piatra si macina graul,etc.,etc. Dupa o ora de explicatii,zice Popor:O.K.(era emancipat Popor asta),dar totusi nu inteleg un lucru. Care,intreaba trecatorul. Popor:pe unde vine apa,de-nvarte piatra? Cu multa stima. N.C.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb