Implicarea politică a grupului industrial Koş, cel mai mare din Turcia, a atras atenţia autorităţilor de la Ankara. Acestea acuză grupul de evaziune fiscală şi tranzacţii ilegale pe piaţa energiei, conform unei ştiri recente a cotidianului online Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
Koş Holding este unul dintre cele mai mari conglomerate din Europa, cu o prezenţă semnificativă în sectoarele energiei, auto, bunuri de consum şi financiar.
Membrii familiei Koş şi-au exprimat de mai multe ori susţinerea faţă de manifestaţiile antiguvernamentale din ultima perioadă. Într-o declaraţie televizată de la începutul lunii iunie 2013, premierul Erdogan a precizat că "protestele sunt organizate de extremişti, pe baza unei susţineri puternice atât din Turcia cât şi din exterior". Mustafa Koş, preşedintele Koş Holding A.S., a fost prezent la ultimele trei întruniri anuale ale Grupului Bilderberg.
Principalele companii de pe piaţa energiei ale holdingului - Aygaz, Tüpraş şi Opet - sunt acuzate de efectuarea unor tranzacţii ilegale şi riscă, pe lângă amenzi semnificative, retragerea licenţelor de exploatare a petrolului şi gazelor naturale.
Ministrul Energiei, Taner Yildiz, a negat existenţa unei legături între susţinerea protestelor de către familia Koş şi recenta anchetă guvernamentală, care este prezentată drept "o verificare de rutină".
De asemenea, autorităţile turce au lansat anchete împotriva membrilor familiei Koş privind posibila implicare a acestora în evaziunea fiscală.
Dintre cele 113 companii ale grupului Koş, 16 sunt listate la Bursa din Istanbul. Valoarea acţiunilor holdingului a scăzut cu peste 25% în ultimele două luni, în condiţiile unei scăderi de circa 10% în ultima săptămână.
Cotidianul german online Deutsche Wirtschafts Nachrichten mai arată că anchetele guvernamentale vizează şi alte companii care şi-au exprimat susţinerea faţă de protestele de amploare împotriva guvernului de la Ankara şi a premierului Recep Tayyip Erdogan.