CEL MAI RECENT RAPORT BERD: Economiile din centrul şi estul Europei continuă să înregistreze creşteri solide

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 aprilie 2004

Economiile din centrul şi estul Europei, precum şi cele din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au înregistrat, în 2003, pentru al patrulea an consecutiv, o creştere solidă, care a depăşit creşterea de la nivel mondial, potrivit celui mai recent raport BERD referitor la ţările în tranziţie. Statele amintite au înregistrat un salt de 5,6% în 2003 (faţă de 3,2%, cît a fost creşterea la nivel mondial), iar în acest an ele vor realiza, după estimările BERD, o creştere medie de 4,9%. BERD subliniază că, deşi rata de creştere estimată pentru 2004 este inferioară celei din 2003, ea va fi una solidă. În 2002, economiile menţionate au înregistrat o creştere de 3,9%.

Din raportul BERD rezultă că ţările cu performanţe notabile sînt cele din CSI, unde media de creştere a fost, în 2003, de 7,6%. Un rol important în acest sens l-au avut preţurile mari la diverse produse, îndeosebi cele la ţiţei. În Europa de Sud-Est, creşteri importante au înregis-trat Bulgaria şi România.

BERD remarcă îmbunătăţirea situaţiei din ţările care vor adera la Uniunea Europeană, la 1 mai 2004. Totodată, instituţia financiară mizează pe relansarea investiţiilor străine directe din regiune.

"Creşterea din Europa Centrală şi regiunea Balcanilor este estimată la 4,3%, în acest an, datorită evoluţiei pozitive din ţările mai mari. Polonia şi-a revenit după încetinirea din 2000-2001 şi ar putea reuşi o creştere economică de aproape 4,5%, beneficiind şi de redresarea zonei euro", se arată în raportul anual al BERD. O evoluţie similară este prevăzută pentru Ungaria, Cehia şi Slovacia. În schimb, statele baltice şi Croaţia ar putea înregistra rezultate mai slabe, simţindu-se lipsa fondurilor externe.

FMI şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei globale

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că economia globală se dezvoltă într-un ritm dinamic, anticipînd pentru acest an o creştere de 4,6%, faţă de 4,1%, cît prognoza anterior (în septembrie 2003). Pentru anul viitor, instituţia preconizează un salt de 4,4%. FMI consideră că intensificarea activităţii comerciale internaţionale şi performanţele solide ale economiei americane, cea mai mare din lume, ar putea favoriza un avans şi mai mare. Cu toate acestea, FMI şi-a revizuit în scădere, de la 1,9% la 1,7%, estimările privind creşterea economică din zona euro. Pentru 2005, cele 12 ţări din regiune ar putea înregistra o creştere de 2,3%.

OECD îndeamnă BCE să-şi reducă dobînda

Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Donald Johnston, consideră că scăderea dobînzilor din zona euro ar încuraja redresarea economică din regiune. Banca Centrală Europeană (BCE) îşi menţine de ceva vreme dobînda de referinţă la 2%, iar preşedintele acesteia, Jean-Claude Trichet, a dat semnale clare că nu intenţionează să prezinte strategia viitoare a instituţiei financiare.

Donald Johnston este de părere că aprecierea euro obligă cele 12 economii care împart această monedă să devină mai competitive. "OECD este de părere că o reducere a ratei dobînzii ar fi oportună, pentru a încuraja relansarea economică", afirmă Johnston. Totuşi, acesta recunoaşte că paritatea euro aduce unele beneficii economiei din regiune.

George Soros avertizează ţările care vor adera la UE asupra riscurilor valutare

Miliardarul George Soros, prezent la reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a avertizat ţările care se pregătesc să adere la Uniunea Europeană asupra vulnerabilităţii monedelor naţionale înainte de introducerea monedei unice europene, informează The Guardian. În opinia lui Soros, cele zece ţări incluse în primul val de extindere a UE trebuie să scurteze cît mai mult posibil perioada de utilizare a mecanismului revizuit de schimb european (ERM 2), etapa care precede adoptarea monedei euro.

Majoritatea celor zece ţări viitoare membre UE sînt nerăbdătoare să adere la zona euro. Însă există riscul ca fixarea parităţii devizelor în limitele impuse de ERM-2 să limiteze flexibilitatea necesară alinierii economiilor naţionale la nivelul Uniunii.

Soros este de părere că aceste ţări sînt vulnerabile la atacurile speculative de pe pieţele valutare.

Regulamentul european prevede că ţările care vor să adere la zona euro trebuie să utilizeze mecanismul ERM-2 timp de cel puţin doi ani şi să menţină oscilaţiile devizelor naţionale într-un interval de plus/minus 15% faţă de o paritate de referinţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb