CEL PUŢIN ÎN WEEK-END-UL TRECUT Iaciu a lăsat "vânătoarea" de la SIF Muntenia pentru cea de la Balc

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 ianuarie 2013

Iaciu a lăsat "vânătoarea" de la SIF Muntenia pentru cea de la Balc

UPDATE: Gheorghe Iaciu: Mi-am corectat poziţia conform legii

Gheorghe Iaciu a explicat pentru ziarul BURSA că prin tranzacţiile de vineri şi luni a revenit la limita legală de deţinere.

Domnia sa ne-a declarat: "Nu am voie să deţin mai mult de 5% din acţiunile SIF4 şi, practic, mi-am corectat poziţia conform legii. Această mişcare nu are legătură cu ceea ce se întâmplă la SIF Muntenia. Dacă nu ar fi fost limitarea, probabil nu făceam transferurile, dar nu am avut încotro. Acest lucru reprezintă o intrare în litera legii, având în vedere că prin cumpărare am depăşit puţin pragul de 5%".

...

Ca să nu fie vânat de CNVM, omul de afaceri a vândut aproximativ 0,1% din acţiunile SIF4

Gheorghe Iaciu, un vânător împătimit, dar şi cel mai mare acţionar al SIF4 Muntenia, a făcut vineri o mutare cel puţin surprinzătoare pentru piaţa de capital - a renunţat la un pachet de aproximativ 0,1% din acţiunile SIF4.

Tranzacţia a fost făcută înainte ca Iaciu să participe la vânătoarea exclusivistă de mistreţi de la Balc, organizată de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Gheorghe Iaciu a spus despre acest eveniment: "A fost frumos şi vreau să spun că etica vânătorească a primat.(...) Vremea a fost extraordinară pentru mistreţi".

Iaciu a precizat că a vânat puţini mistreţi, întrucât numărul de exemplare a fost limitat.

În total, cei 34 de participanţi la vânătoarea de la Balc au împuşcat 254 de mistreţi.

Nu acelaşi lucru ar putea declara Gheorghe Iaciu şi despre "vânătoarea" de la SIF4 Muntenia, unde se luptă de aproape un an de zile să schimbe administrarea de la SIF.

Ieri, Gheorghe Iaciu a mai vândut 200.500 de acţiuni SIF4 Muntenia.

Interesant este că, după vânzarea celor două pachete, care cumulează 0,12% din SIF4, Iaciu a fost raportat cu o deţinere de 4,99%. Adică, de fapt, omul de afaceri depăşise participaţia maximă impusă prin lege la SIF-uri, de 5%, iar acum a revenit în legalitate.

Diminuarea participaţiei omului de afaceri părea a fi un pas înapoi în războiul pe care Iaciu şi aliaţii săi îl duc cu administratorul SIF4, SAI Muntenia Invest, după ce "revoluţionarii" nu au reuşit să-şi atingă ţintele, apelând chiar la justiţie pentru rezolvarea conflictelor.

Gheorghe Iaciu şi acţionarii coagulaţi în jurul său au solicitat în toamnă convocarea unei adunări generale pentru revocarea administratorului, însă au fost refuzaţi fiind invocate vicii de procedură.

Gheorghe Iaciu, proprietarul complexului comercial Doraly din Afumaţi, nu a putut fi contactat pentru declaraţii. Însă, nu este exclus ca domnia sa să se fi săturat de "vânătoarea" nesfârşită de la SIF Muntenia, cea de la Balc fiind una mult mai pe placul său, cu ţinte sigure.

Vineri, Iaciu a vândut 800.000 de titluri ale societăţii de investiţii, echivalentul a 0,1% din capital, pentru aproximativ 700.000 lei, iar, luni, încă un pachet de 200.500 de titluri, în sumă de 176.540 lei. Anterior tranzacţiilor, domnia sa deţinea peste 5% din capitalul social al SIF4, maximul admis de lege.

Scandalul de la SIF4 a început în luna aprilie 2012, la o Adunare Generală a Acţionarilor (AGA), când un grup de acţionari coagulaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu a solicitat un dividend mai mare.

Ulterior, în luna iulie, acţionari ai SIF Muntenia şi-au impus un nou Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA), într-o Adunare Generală de 33 de ore, în urma căreia preşedinte a fost numit Olimpiu Blăjuţ.

Respectivul CRA şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa ca SAI Muntenia Invest să nu mai administreze SIF4, însă, între timp, deciziile Adunării Generale din iulie au fost suspendate în instanţă.

Ca urmare a acestor decizii, SAI Muntenia consideră că vechiul CRA şi-a reluat mandatul, în timp ce Olimpiu Blăjuţ a transmis, printr-un comunicat, în luna octombrie, că decizia instanţei nu produce efecte.

Pe data de 3 decembrie anul trecut, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), ING Asset Management şi Adrian Andrici au obţinut respingerea cererii de anulare a ordonanţei Comisiei din 6 iulie 2012, prin care CNVM a obligat SAI Muntenia să ridice restricţiile de vot în AGA programată pentru următoarea zi.

Decizia reprezintă un succes al acţionarilor în lupta cu SAI Muntenia, după ce, în octombrie, Tribunalul Bucureşti a emis o ordonanţă preşedinţială de suspendare a deciziilor AGA din 7 iulie de la SIF Muntenia, în care se stabilise un nou CRA.

Suspendarea deciziilor AGA este în vigoare până la soluţionarea definitivă a procesului în care grupul de acţionari ai SIF4 cer anularea deciziilor AGA prin care a fost schimbaţi membrii consiliului.

După toată această tevatură, nici nu ar fi de mirare ca Iaciu să se fi săturat.

Andrici, la "vânătoare" de acţiuni SIF 4

Omul de afaceri Adrian Andrici, care face şi el parte din grupul acţionarilor revoluţionari, a cumpărat în acest an 0,37% din acţiunile SIF Muntenia, pentru aproape 2,4 milioane lei (peste 560.000 de euro).

Atât tranzacţiile lui Andrici, cât şi cele ale lui Gheorghe Iaciu au fost făcute prin intermediul brokerilor de la Swiss Capital.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Vinator zici?

    Iaciu asta e un vinator bun....Elimina orice obstacol ce ar putea sa-l incomodeze in viitorul apropiat...De ce ar lasa loc de "suspendare" a votului sau din AGA 2013 pentru un 0.1% ? Frumoasa mutare 

    1. Cand vezi ca Iaciu vinde nu poti sa nu te intrebi de ce, mai ales dupa tot scandalul. Apoi, daca faci calculele, ai si raspunsul - trebuia sa revina sub prag. Este bine totusi ca ne-a dat explicatia din gura sa, fara sa lase loc la interpretari.

      Vinde pentru ca pretul e bun si probabil are si acum cu mult peste 5%.

      Daca nu a impuscat prea multi mistreti la Bals, sa vina la AGA cu pusca ca vor mai fi destui mistreti in sala ! 

      Mai theraflu, ia-o-n guravsi te du! Adica du-te la aga mistrtule cu coltii de paie.sa te-mpuste iaciu-n coaie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb