Investitorii care au cumpărat în urmă cu o lună unităţile fondului "Napoca" ar fi avut vineri un cîştig ridicat. Valoarea unităţii fondului s-a apreciat vineri cu 6,78%. Dacă o exprimăm în euro, valoarea a cres-cut cu 4,82%. Cei care au optat pe 23 decembrie pentru unităţile fondului "Intercapital" şi-au majorat tot vineri valoarea reală a investiţiei cu 3,18%.
Mai mult ar fi cîştigat investitorii care au cumpărat în ultima şedinţă bursieră a anului trecut cele mai lichide zece acţiuni de la prima categorie a Bursei şi şi-au format un portofoliu cu structura indicelui BET. Datorită creşterii valorii indicelui, calculat în euro, portofoliul lor valora vineri cu 9,3% mai mult. Cei care au cumpărat la aceeaşi dată acţiunile celor cinci SIF-uri cu structura indicelui BET-FI şi-au majorat valoarea reală a investiţiei cu 11,8%, ca urmare a aprecierii indicelui, calculat în euro. Randamentul maxim lunar ar fi revenit celor care au cumpărat în ultima şedinţă bursieră a anului trecut acţiunile "Petrolsub" Balc. Cursul lor mediu, calculat în euro, era vineri cu 33,56% mai mare. Cei care au optat pentru acţiunile "Azomureş" ar fi obţinut o valoare suplimentară a investiţiei de 28,75%.
Persoanele care şi-au constituit pe 23 decembrie 2003 un depozit lunar în euro ar fi avut vineri cu maxim 0,3% mai mult decît suma investită iniţial, dacă ar fi apelat la "Garanti Bank". Nu la fel de inspiraţi au fost cei care şi-au constituit un depozit lunar în lei. Cea mai bună dobîndă lunară, oferită de CEC şi "Finansbank", nu a fost suficientă ca să acopere deprecierea leului în raport cu euro. Pentru un asemenea plasament, pierderea minimă ar fi fost de 0,44% din valoarea sumei inves-tite, exprimată în euro.
Şi mai mult ar fi pierdut cei care şi-au păstrat economiile acasă, în lei. Deprecierea leului în raport cu euro a dus la scăderea cu 1,84% a valorii lor, exprimată în euro.