Cemacon a semnat contractul pentru restructurarea datoriei de 33 milioane de euro

Elena Deacu
Companii #Construcţii / 20 martie 2015

Cemacon a semnat contractul pentru restructurarea datoriei de 33 milioane de euro

Compania producătoare de blocuri ceramice Cemacon a semnat ieri, 19 martie 2015, noile contracte de credit cu banca finanţatoare, care restructurează datoria totală în valoare de 33 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al companiei, pe fondul perfomanţei operaţionale, s-a finalizat, prin semnarea noilor contracte de credit, restructurarea financiară a companiei. Pachetul de credite are de astăzi o nouă structură, care permite achitarea datoriilor din activitatea curentă. Astfel, restructurarea include un credit principal pentru Cemacon SA, în valoare de 13 milioane de euro, scadent în 2023 şi un credit secundar, în valoare de 5 milioane de euro, cu scadenţă în 2020, pentru Cemacon Real Estate, societate deţinută 100% de Cemacon SA, pe care au fost transferate activele non-core ale companiei, care vor fi valorificate pentru stingerea creanţei. Totodată, a treia parte a datoriei, de 12 milioane de euro şi dobânzile aferente, cesionată de bancă în favoarea Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, BOF, urmează a fi convertită în acţiuni. Pentru ca acest proces să fie îndeplinit, este în desfăşurare o majorare de capital prognozată să se încheie în trimestrul al II-lea din 2015.

Aspectele restructurării financiare au fost agreate la finalul anului 2013 într-un memorandum semnat de către societate, acţionari şi Banca Comercială Română.

Restructurarea creditelor bancare încheie perioada de business turnaround demarată de Cemacon în 2010, care a cuprins restructurarea operaţională şi financiară a companiei.

"În ultimii cinci ani, Cemacon s-a transformat dintr-o întreprindere într-o companie puternică, stabilă şi atractivă pentru investitori. Încheiem astăzi o etapă dificilă, pe care n-am fi putut-o implementa fără sprijinul acţionarilor, a echipei de management şi a angajaţilor Cemacon. Am o mare împlinire pentru că am implementat o soluţie de restructurare de tip win-win cu banca şi că am derulat tot procesul de negociere în afara insolvenţei sau a oricăror alte constrângeri procedurale. Le sunt recunoscător tuturor pentru încredere şi sprijin. Povestea Cemacon intră într-o nouă etapă de dezvoltare. Ne-am luat noi angajamente în faţa băncii, a acţionarilor, a angajaţilor şi a clienţilor. Pe termen mediu, urmărim atingerea profitului net şi ocuparea poziţiei de lider pe piaţa blocurilor ceramice din România. Astfel, vom continua să inovăm, să surprindem piaţa şi să le oferim clienţilor noştri produse inteligente pentru construcţii evoluate. Doar aşa putem contribui la ridicarea standardelor în construcţii în România", a declarat Liviu Stoleru, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Cemacon.

Procesul de turnaround a demarat în 2010 şi a avut două componente: restructurarea operaţională şi restructurarea financiară. Cemacon a fost nevoită să treacă prin acest proces în urma contractării unui pachet de credite în valoare de 26 milioane de euro de la Anglo-Romanian Bank, în perioada 2006-2008, credite care au fost preluate ulterior de către BCR. Fondurile au fost investite în construcţia fabricii de la Recea, judeţul Sălaj, cea mai mare şi modernă capacitate de producţie din Sud-Estul Europei. Criza financiară, scăderea pieţei construcţiilor, precum şi deciziile fostei echipe de management, au dus la scăderea dramatică a companiei în anii ce au urmat. Etapa de turnaround a început odată cu aducerea lui Liviu Stoleru la conducerea companiei.

Restructurarea financiară a demarat în 2011, când conducerea companiei a început negocierile cu banca pentru găsirea unei soluţii de restructurare care să fie sustenabilă pentru Cemacon.

A fost nevoie de performanţă operaţională pentru a dovedi potenţialul business-ului şi pentru a convinge acţionarii, potenţialii investitori şi banca finanţatoare că Cemacon este o afacere care merită încrederea. În ultimii 4 ani, cifra de afaceri a companiei a avut o creştere totală de peste 250%, iar compania raportează un profit operaţional la cele mai ridicate rate din industrie, 19% în 2014. În acelaşi timp, fabrica de la Recea a atins în anul 2014 capacitatea de producţie maximă, în ciuda faptului ca piaţa blocurilor ceramice s-a redus cu mai mult de 40% faţă de anul 2008. În 2013, acţionariatul companiei s-a consolidat prin intrarea fondului de investiţii finlandez KJK şi prin creşterea ponderii altor investitori instituţionali; astăzi, peste 95% din capitalul companiei este deţinut de acţionari instituţionali.

În acest context, CEMACON este pregătită pentru fructificarea oportunităţilor pieţei, care să asigure dezvoltarea companiei pe termen mediu şi lung, precum şi un nivel ridicat al atractivităţii pentru investitori.

CEMACON SA este companie listată la Bursa de Valori Bucureşti şi detinută, preponderent, de acţionari instituţionali, fonduri de investiţii româneşti şi străine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb