Producătorul de cărămizi Cemacon (CEON) ar putea plăti peste 300.000 euro unui consultant financiar pentru derularea unor negocieri cu BCR în vederea reducerii cu aproximativ 10 milioane euro a datoriilor faţă de bancă, printre soluţiile vizate fiind vânzarea de active şi cedarea de acţiuni.
Acţionarii companiei vor discuta la 28 aprilie ratificarea unei decizii din februarie a Consiliului de Administraţie (CA), care prevede încheierea unui contract de consultanţă în vederea reducerii datoriei către BCR, conform unui raport al companiei remis Bursei.
Contractul cu firma de consultanţă prevede plata sumei de 5.000 de euro la semnarea acordului, la care se adaugă un comision de 300.000 euro, condiţionat de reducerea debitului faţă de BCR la 16 milioane euro. Unul din termenii prevăzuţi în decizia CA prevede şi intrarea BCR în acţionariat până la un procent de maxim 20%.
Directorul general al companiei, Liviu Stoleru, a afirmat, citat de Mediafax, că datoriile companiei către BCR se ridică la aproximativ 26 milioane euro, bani împrumutaţi de Cemacon pentru construcţia unei fabrici la Recea, judeţul Sălaj.
"Scopul consultanţilor este să ne ajute să derulăm un proces de negociere foarte eficient cu banca. (...) Ne dorim restructurarea creditului astfel încât să ajungem la un nivel suportabil pentru business-ul nostru de bază, prin mai multe variante, precum vânzarea de active sau conversia de datorii în acţiuni", a spus Stoleru.
El a adăugat că producătorul de cărămizi vizează atât diminuarea creditului, cât şi prelungirea termenelor de plată, condiţiile în care au fost contractate fondurile fiind "nerealiste" şi imposibil de respectat pe fondul involuţiei pieţei de profil.
"Discuţiile cu banca ne vor ajuta să găsim soluţii", a mai spus reprezentantul companiei.
Cemacon a raportat la finele anului trecut datorii totale de 128,2 milioane lei (30,3 milioane euro).
Acţionarii vor mai discuta mandatarea CA pentru vânzarea unor active cu scopul rambursării creditelor bancare contractate (o platformă din Zalău, mai multe apartamente şi un teren situat în cariera Tunari), constituirii de garanţii în favoarea ANAF pentru finalizarea dosarului de reeşalonare a datoriilor companiei la bugetul de stat şi derularea tuturor demersurilor implicate de procesul şi procedurile de negociere cu BCR şi de restructurare a creditelor.
Veniturile producătorului de cărămizi au cres-cut cu 3,7% anul trecut, de la 42,5 milioane lei la 44,1 milioane lei, iar pierderile s-au majorat de pes-te 9 ori, de la 700.000 lei la 6,5 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare. Cemacon a înregistrat în 2011 afaceri de 27,4 milioane lei, mai mari cu 24% faţă de anul anterior, când rulajul s-a plasat la 22,1 milioane lei.
Producătorul de materiale de construcţii are un capital social de 26,2 milioane lei, divizat în 262,8 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
Potrivit celor mai recente raportări, SSIF Broker Cluj (BRK) deţine 12,8% din acţiunile Cemacon, restul fiind în posesia altor acţionari.
1. Insolventa
(mesaj trimis de liviu în data de 17.04.2012, 11:38)
Intrati in insolventa, domnilor, nu are rost sa mai platiti 300000 euro catre un "consultanti". Sau are rost, daca la primire e cine trebuie! Bravo SIF4, o NOUA INVESTITIE DE SUCCES!