Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A. anunţă că au fost puse în funcţiune cele cinci capacităţi modulare de producere a energiei termice, în locaţia fostului CET Titan, în ultima săptămână fiind deja efectuate probele tehnologice, informează news.ro.
În prezent, acestea asigură o sursă de producere a energiei termice pentru aproximativ 200 de blocuri amplasate în perimetrul străzilor Lucreţiu Pătrăşcanu, Morarilor, Constantin Brâncuşi, Şoseaua Vergului, Bulevardului Basabia şi Şoselei Pantelimon (între Piaţa Delfinului şi Hipermarketul Cora). Primarul Capitalei a declarat că pentru 200 de blocuri care sunt în zonă, energia termică vine numai de la centrala aceasta.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat că prin această capacitate nouă aduc în plus 60 de gigacalorii pe oră, un plus de 6%.
"Asta înseamnă că pentru 200 de blocuri care sunt în zonă, energia termică vine numai de la centrala aceasta şi este suficientă", a mai spus Nicuşor Dan.
El a menţionat că terenul aparţine unei companii a Ministerului Energiei care vrea să facă o centrală definitivă în zonă.
"Trei ani din momentul acesta vom avea energie în CET Titan şi funcţionează de săptămâna trecută, a prins săptămâna cea mai geroasă din iarna asta", a arătat Nicuşor Dan.
Despre costuri, primarul a precizat că "nu este un cost pe care primăria să îl plătească". "Primăria plăteşte preţul de producţie, de la acest operator privat", a spus el.
Furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi căldură se va resimţi în special în zona de Est şi Nord-Est, acolo unde, după desfiinţarea CET Titan în anul 2014, alimentarea locuinţelor cu agent termic a fost asigurată de la o distanţă foarte lungă, prin intermediul CTE Sud (Elcen).
Pe măsură ce noile capacităţi modulare se vor integra în sistemul de termoficare vor fi îmbunătăţiţi parametrii de livrare pentru celelalte puncte termice care rămân alimentate din CTE Sud.
Serviciile conexe închirierii capacităţilor modulare de producere a energiei termice şi a apei de adaos, respectiv: montajul, instalarea, proiectarea, obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare pentru punerea în funcţiune a instalaţiilor, precum şi supravegherea funcţionării, mentenanţa, instruirea personalului, au fost realizate de către operatorul economic, S.C. Energofor S.R.L..
Capacităţile modulare au o putere termică instalată cuprinsă între 30 Gcal/h şi 60 Gcal/h, în funcţie de diagrama de reglaj, în sezonul de iarnă şi 10 Gcal/h şi 15 Gcal/h în sezonul de vară. Necesarul de apă de adaos (tratată) pentru completarea volumului pierdut în reţelele termice primare CMTEB este de 50 tone/h. Montarea acestora a fost realizată pe amplasamentul din Strada Ion Şahighian nr. 4, din sectorul 3 al Capitalei.
"Această sursă de producere a energiei termice este o soluţie provizorie până la momentul implementării unui proiect de investiţii de către proprietarul terenului, Compania Titan Power", precizează Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A.