CENTRE DE VOTARE DESCHISE ANTICIPAT Au început alegerile în patru state americane

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 septembrie 2020

Au început alegerile în patru state americane

Financial Times: "America alunecă spre o furtună perfectă" TIP: Scenarii alarmante privind scrutinul prezidenţial din SUA

Americanii din Minnesota, South Dakota, Virginia şi Wyoming au început, de vineri, să-şi exprime opţiunea pentru viitorul preşedinte al SUA, aceste state deschizând anticipat centrele de votare pentru scrutinul programat să aibă loc în 3 noiembrie.

Conform Reuters, în Virginia, autorităţile electorale din comitatele Fairfax şi Arlington, din suburbiile Washingtonului, au raportat o participare masivă, cu cozi formate la uşile centrelor de votare.Pandemia de coronavirus a modificat tradiţiile electorale din SUA, reducând turneele de campanie ale ambilor candidaţi şi ducând, conform aşteptărilor, la o creştere a votului anticipat şi prin poştă, astfel încât alegătorii să nu se expună la aglomeraţia care poate răspândi boala.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos, Joe Biden, candidatul democrat în scrutinul prezidenţial din Statele Unite, are un avans de 9 puncte procentuale în faţa preşedintelui republican Donald Trump în preferinţele de vot ale americanilor. Sondajul realizat în perioada 11-15 septembrie îl creditează pe Biden cu 50% din intenţiile de vot, în timp ce Trump este preferat de 41% dintre americani.În acest context, publicaţia Financial Times (FT) scria, la finele săptămânii trecute, că America alunecă spre o furtună perfectă, iar "natura existenţială a acestor alegeri prezidenţiale reprezintă un semn rău pentru majoritatea epuizată a ţării".FT notează: "Sunt zile în care natura pare că-i transmite un avertisment Americii: păsări migratoare căzând din cer; fumul incendiilor de pe coasta de vest americană ajungând în Europa; porţiuni din Florida sub ape. Oamenii aşteaptă ca natura să ia o pauză. Următoarele săptămâni vor arăta dacă America va reuşi să gestioneze nişte alegeri corecte pe fondul probabil al unui al doilea val de pandemie şi în condiţiile în care cei mai mulţi americani consideră că o victorie a celeilalte tabere nu poate avea loc decât prin fraudă. America n-a avut o repetiţie generală pentru o situaţie precum aceasta".

Conform sursei, momentul actual nu este unul bun pentru a face parte din aşa-zisa "majoritate epuizată" a ţării. "Baza electorală a fiecărui partid crede că cealaltă tabără se pregăteşte să fure alegerile", scrie FT, adăugând: "Democraţii au motive bune să creadă că Donald Trump va face votul prin corespondenţă cât mai dificil cu putinţă, pe fondul pandemiei. După ce a spus tot anul că acestea vor fi cele mai corupte alegeri din istoria SUA, Trump şi-a pregătit simpatizanţii pentru a răspunde chemării sale, dacă acel moment va veni. Discuţiile despre un puci al democraţilor au devenit rutină la organele de presă pro-Trump".

Candidatul democrat Joe Biden a avertizat că Trump ar putea "încerca să fure" alegerile din noiembrie. Biden a mai spus că "armata SUA îl va scoate afară pe Trump din Casa Albă, dacă acesta va refuza să-şi recunoască înfrângerea". FT menţionează că, în practică, este greu de crezut că soldaţii americani vor încălca precedentul care dăinuie de mai bine de două secole, şi anume că armata nu intervine în treburile civile. "O asemenea sarcină ar trebui să cadă în seama Serviciului Secret sau a poliţiei din Capitol Hill", scrie FT, precizând că Biden a făcut aluzie la faptul că "alţii", oricine ar fi ei, vor trebui să-i arate uşa lui Trump.

Cel mai sumbru aspect este, potrivit FT, acela că ambele extreme din SUA se pregătesc pentru nişte alegeri măsluite, cursa electorală fiind alimentată de două forţe. "Prima este conştientizarea faptului că cealaltă tabără se pregăteşte de ciocniri violente", scrie sursa, adăugând: "Miliţiile extremiste şi-au făcut apariţia în zeci de oraşe americane după uciderea afro-americanului George Floyd, în luna mai. Este evident că există mult mai multe grupări armate de dreapta şi sunt şi mai bine pregătite. Dar, la rândul lor, grupurile de stânga asociate cu Antifa şi Black Lives Matter au început să-şi încordeze muşchii".

Dacă Trump va pierde votul popular, dar va câştiga colegiul electoral, cum s-a întâmplat şi în 2016, reacţia străzii ar putea fi de data aceasta cu mult mai dramatică, atrage atenţia FT, arătând că o înfrângere la limită a lui Trump ar avea, probabil, consecinţe şi mai grave, întrucât liderul de la Casa Albă a dat de înţeles că-şi va scoate oamenii în stradă.

A doua forţă o reprezintă natura existenţială a acestor alegeri, conform FT, care scrie: "Americanii văd din ce în ce mai mult scrutinul ca pe o competiţie de tipul «totul sau nimic». Ambele părţi cred că o victorie a celeilalte va modifica regulile jocului în favoarea acesteia. Credinţa aceasta este întărită de faptul că 2020 este un an decenal, ceea ce înseamnă că aceia care vor câştiga datorită unor lideri-locomotivă în statele americane vor putea modifica graniţele circumscripţiilor electorale în favoarea lor pentru următorii zece ani. Faptul că intelectualii americani sunt acum nostalgici după vremurile în care modificarea graniţelor electorale era o rutină denotă gradul de toxicitate a actualei situaţii. Graniţele electorale inechitabile sunt una. Sfârşitul Americii aşa cum o ştim - sau cum ne-o doream - e altceva".

Potrivit FT, dacă natura va fi generoasă, atunci va amâna sau anula ceea ce epidemiologii au numit valul "Covid 2.0". Dar, din nefericire, natura exploatează orice breşă pe care i-o lasă omenirea, iar America intră în toamnă cu o rată a infectării de peste 35.000 de cazuri pe zi şi peste 800 de decese zilnic. Nu e nici măcar aproape de curba aplatizată pe care şi-o doreau oamenii de ştiinţă în momentul în care începe sezonul gripei, subliniază FT.

Institute for Health Metrics & Evaluation al Universităţii din Washington prezice alte 60.000 de decese în SUA până în ziua votului - presupunând că nu se vor ridica din restricţii.

Totul este pregătit pentru o surpriză în octombrie, conform FT, care anticipează că aceasta ar putea fi un vaccin pentru Covid-19, anunţat de Trump, sau un război cu Iranul, ori chiar o «ciocnire» cu China. Ce răsturnare de situaţie va avea loc nu poate şti nimeni cu exactitate, dar ceva va fi, potrivit sursei, care concluzionează că "alegeri precum acestea nu se pot termina doar cu un scâncet".

TIP: "Alegerile din noiembrie, marcate de un peisaj juridic şi politic haotic"

Proiectul de integritate a tranziţiei (TIP), lansat la sfârşitul anului 2019 din cauza îngrijorării faţă de faptul că administraţia Trump poate încerca să manipuleze, să ignore, să submineze sau să perturbe alegerile prezidenţiale din 2020, respectiv procesul de tranziţie către noua administraţie, a publicat, luna trecută, rezultatele a patru exerciţii realizate de un grup bipartizan alcătuit din peste 100 de persoane (actuali şi foşti lideri guvernamentali şi de campanie, precum şi alţi experţi) într-o serie de scenarii de criză electorală. Scenariile astfel rezultate sunt considerate de TIP drept alarmante.

TIP, care nu ia poziţie cu privire la modul în care americanii ar trebui să îşi voteze viitorul preşedinte sau cu privire la câştigătorul probabil, arată că alegerile din noiembrie vor fi marcate de un peisaj juridic şi politic haotic, şi preconizează că preşedintele Trump va contesta rezultatul scrutinului atât prin mijloace legale, cât şi extra-legale, într-o încercare de a păstra puterea.

În raportul din august, TIP prezintă următoarele constatări:

$ Conceptul de "noapte a alegerilor" nu mai este corect, ba chiar periculos. Raportul subliniază: "Ne confruntăm cu o perioadă de contestare care se întinde din prima zi în care se votează - la mijlocul lunii septembrie - până în 20 ianuarie. Câştigătorul poate să nu fie - şi probabil nu va fi - cunoscut în «noaptea alegerilor», în condiţiile în care oficialii numără buletinele de vot prin e-mail. Această perioadă de incertitudine oferă oportunităţi unui candidat fără scrupule să pună la îndoială legitimitatea procesului şi să lanseze un atac fără precedent asupra rezultatului".

$ Posibilitatea contestării alegerilor, în ianuarie 2021: "Anticipăm procese, prezentări media divergente, încercări de a opri numărarea buletinelor de vot şi proteste, atrăgând oameni din ambele părţi. Preşedintele Trump, în funcţie, va folosi foarte probabil Executivul pentru a-şi ajuta strategia de campanie, inclusiv prin intermediul Departamentului de Justiţie. Evaluăm că există probabilitatea ca preşedintele să încerce să convingă legislativele şi/sau guvernatorii să ia măsuri - inclusiv ilegale - pentru a sfida votul popular. (...) O preocupare deosebită este modul în care ar răspunde armata în contextul alegerilor cu rezultate incerte. Aici, dovezile recente oferă o oarecare asigurare, dar sunt neconcludente".

$ Procesul de tranziţie administrativă în sine poate fi foarte perturbat, conform TIP, care menţionează: "Participanţii la exerciţiile noastre - din toate mediile şi ideologiile - cred că Trump va acorda prioritate câştigurilor personale şi auto-protecţie. Trump ar putea folosi graţierile pentru a contracara viitoarele urmăriri penale, ar putea realiza acorduri de afaceri cu guverne străine, care îl avantajează financiar, va putea încerca să mituiască şi să reducă la tăcere asociaţii, să declasifice documentele sensibile şi să redirecţioneze fonduri federale către propriile afaceri".

Conform sursei, toate aceste riscuri pot fi atenuate, mai ales că scenariile cele mai sumbre sunt departe de a fi o certitudine. Scopul raportului nu este să sperie, ci să stimuleze toate părţile interesate să acţioneze, potrivit sursei.

TIP arată că este necesară pregătirea pentru contestarea alegerilor, care va trebui soluţionată rapid. "Abordaţi situaţia ca pe o luptă politică, nu doar juridică. În caz de contestare electorală, mobilizarea politică susţinută va fi probabil crucială pentru a asigura integritatea tranziţiei către noua administraţie. Personalul şi resursele dedicate trebuie să fie la locul lor cel puţin până la sfârşitul lui ianuarie", scrie raportul TIP.

O altă recomandare este concentrarea asupra disponibilităţii în state, care să ofere sprijin politic. "Guvernatorii, secretarii de stat, procurorii generali şi legislativele locale pot comunica şi consolida legile şi normele. Fiţi pregătiţi să faceţi faţă neregulilor ce vor apărea. Oficialii electorali vor avea nevoie de sprijin politic şi public până la finalizarea procesului", scrie raportul.

TIP recomandă abordarea directă a celor mai mari ameninţări: minciuni privind "frauda electorală" şi escaladarea violenţei. "Frauda la vot este practic inexistentă, dar Trump minte în legătură cu aceasta ca să creeze o poveste menită să mobilizeze politic baza sa electorală şi ca să îşi creeze baza pentru contestarea rezultatelor, dacă va pierde", notează raportul, menţionând: "Potenţialul declanşării de conflicte violente este mare, mai ales că Trump îşi încurajează susţinătorii să preia armele".

TIP mai îndeamnă la pregătirea pentru o tranziţie administrativă greoaie. "Echipele de tranziţie vor trebui, probabil, să facă două lucruri simultan: să se apere împotriva acţiunilor nesăbuite ale lui Trump la ieşirea sa din funcţie şi să găsească în mod creativ soluţii pentru a se asigura că echipele noi pot accesa informaţiile şi resursele de care au nevoie ca să înceapă să se pregătească pentru guvernare", conchide TIP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu se tem de furt ca politrucii RO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb