Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie, transformat într-o tabără a neglijenţei mortale

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 ianuarie 2013

O dramă cu multiple ramificaţii a avut loc într-o clădire a Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie, aflat în subordinea Ministerului Economiei. O elevă eminentă a murit în urma unui accident stupid, generat de mai multe decizii mai greu de înţeles ale celor care răspund pentru siguranţa unor minori. Cauza decesului elevei de 13 ani din Bucureşti care ar fi căzut de la etajul unei vile din Buşteni a fost un stop cardio-respirator. Dincolo de tragedia familiei, mai multe semne de întrebare se ridică în spatele acestei poveşti triste, legate de locul des­făşurării taberei, de organizare, de felul cum părinţii au fost informaţi în legătură cu această activitate şi de prezenţa unor minori într-un spaţiu care avea un cu totul alt obiect de activitate. De altfel, toate instituţiile statului care au legătură cu acest caz se disculpă în cascadă, întreaga vină fiind plasată în responsabilitatea părinţilor care au permis copiilor să se deplaseze la munte în condiţiile date.

Tabără de matematică era organizată de o asociaţie nonprofit, fără a fi autorizată de Ministerul Educaţiei, iar cei 15 elevi ar fi fost însoţiţi doar de un profesor pensionar. Clădirea din Buşteni aparţinea Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie. Conform site-ului CPPI, instituţia este sub­ordonată Ministerului Economiei, fiind finanţată integral din venituri proprii, şi are ca obiect principal de activitate "formarea profesională continuă a adulţilor" şi "organizează şi realizează pentru angajaţii ministerului de resort şi ai unităţilor ce funcţionează în subordinea, în coordonarea, sau sub autoritatea acestuia, precum şi pentru terţi: Consultanţă şi instruire în management şi informatică; Programe de perfecţionare a pregătirii profesionale; Cursuri de pregătire a personalului calificat şi autorizat; Cursuri de însuşire a limbilor străine; Manifestări ştiinţifice şi cultural-educative; Prestare de servicii aferente obiectului de activitate (cazare şi servirea mesei, închirieri spaţii, recepţii, transport, redactare şi multiplicare materiale, publicaţii şi comercializarea acestora, consultanţă); Administrarea procesului de compensare a datoriilor dintre agenţii economici". Reprezentanţii Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie Buşteni afirmă că responsabilitatea organizării taberelor nu revine centrului, care doar poate prelua acţiuni în scop educativ.

Conform şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Horia Toma, tabăra a fost organizată printr-o asociaţie a profesorului Mircea Lascu din Zalău, care conduce şi editura Gil, specializată în tipărirea de carte şcolară, în special de matematică. Pe site-ul editurii este postat un scurt text care anunţă că: "A început Tabăra Math Time-Buşteni 3-12 ianuarie 2013. Următoarea tabără Math Time va avea loc în august 2013. Din pasiune pentru matematică!".

Fata era elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 "Jose Marti" din Sectorul 2 al Capitalei şi obţinuse medalia de argint la olimpiada naţională de matematică. Rozica Ştefan, directorul Şcolii generale nr. 56 "Jose Marti", a declarat că tabăra respectivă nu este organizată de unitatea de învăţământ, care nu are cunoştinţă despre aceasta: "Nefiind organizată de şcoală, noi nu avem cunoştinţă de această tabără, nu ştim cum au aflat părinţii despre aceasta". Ea a precizat că în incinta şcolii nu a fost niciun anunţ despre această tabără, iar trimiterea elevilor în această tabără este "categoric" opţiunea părinţilor.

Directorul medical al Spitalului Orăşenesc din Sinaia, medicul Constantin Roman Tămăduianu, a declarat, ieri, că fata a făcut stop cardio-respirator marţi seară, la ora 22.05, iar medicii au încercat să o resusciteze timp de aproape o oră, fără a reuşi să-i repornească inima, astfel încât la ora 22.58 a fost declarat decesul copilei. Directorul medical al Spitalului Orăşenesc Sinaia a mai spus că fata suferea, pe lângă "hipotermie severă", şi de "politraumă prin cădere de la înălţime" şi că în aplicarea tratamentului "nu s-a pus problema" ca medicii să ia în calcul ipoteze precum consumul de alcool sau somnambulismul. Medicul Constantin Roman Tămăduianu a precizat că în aplicarea tratamentului şi a protocolului în cazul pacientei medicilor "nu le-au lipsit nici aparate, nici medicamente". Eleva a fost găsită în comă profundă şi şoc hipotermic, după ce ar fi căzut de etajul unei unităţi de cazare şi a stat mai multe ore în frig. Fata a supravieţuit peste 12 ore din momentul în care a fost găsită cu temperatura corpului de 19,5 grade. Fata urma să fie transportată la o unitate sanitară din Bucureşti în momentul în care transportul nu ar fi prezentat vreun risc pentru viaţa ei.

Poliţia ia în calcul mai multe ipoteze, inclusiv pe cea a unei căderi accidentale, dar şi ipoteza tentativei de suicid în cazul elevei. Cercetările vizează mai multe persoane, iar moartea fetei a fost încadrată de procurori ca ucidere din culpă, fiind cercetate mai multe persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb