Cenzura sănătăţii a făcut fîs

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 22 februarie 2006

După ce scorul a fost 246 la 214, PSD vrea să schimbe porţile la Curtea Constituţională

După cum se aştepta coaliţia de la guvernare, moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi PRM împotriva asumării răspunderii Guvernului a căzut la votul celor două Camere reunite ale Parlamentului.

Ceea ce au oferit parlamentarii în plen a ţinut însă de acelaşi război de uzură dintre Alianţa PNL-PD care a înaintat, în opinia opoziţiei, o "antireformă în sănătate" şi "partidul penal PSD", după cum îl numea Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

În timp ce discursurile reprezentanţilor PC, UDMR sau ale reprezentanţilor grupurilor minoritare erau de aşteptat să susţină pachetul de legi propus de Guvern, emoţiile au fost spulberate de PD, ai cărui membri erau bănuiţi de deturnarea planurilor ministrului liberal de la Sănătate. "Este o naivitate şi o rea-voinţă din partea celor care cred că PD va vota împotriva pachetului de reformă", a spus Cristian Rădulescu, deputat PD, adăugînd că "moţiunea de cenzură a fost bună doar pentru a arăta că democraţia funcţionează în România şi că un partid care a gestionat catastrofal sistemul sanitar patru ani, poate cere socoteală reformei".

Ovidiu Brînzan, deputat PSD, a spus că "sunt şi legi bune în pachetul de reformă, cum ar fi legea transplantului sau a asigurărilor private pe care PSD le-a iniţiat încă din 2004". Ironia social-democraţilor a vizat şi Legea cardului sau cea a medicamentului care "sînt directive europene transcrise corect şi nu ştim dacă este sau nu plagiat".

Eugen Nicolăescu şi-a demonstrat afirmaţia că PSD nu a dorit niciodată reformă în sănătate prin chiar spusele de acum un an ale lui Sorin Opres-cu, senator PSD: "Cît timp a fost la guvernare PSD nu a fost capabil să facă decît un proiect de lege privind reforma în sănătate". Nicolăescu a mai spus că "PSD a cerut în majoritatea amendamentelor la reformă doar scoaterea din lege a incompatibilităţii şi a conflictelor de interese şi nicidecum nu erau interesaţi de pacient".

Deşi în discursurile lor demnitarii social-democraţi radiografiau sistemul sanitar drept unul cuprins de "frig, foame şi lipsuri de tot felul", căderea la vot a moţiunii i-a surprins joviali şi cu zîmbetul pe buze, fapt ce demonstrează că a fost doar un exerciţiu constituţional. Cu toate acestea, show-ul mediatic poate continua: "mai putem depune o a doua moţiune în această sesiune parlamentară, dar trebuie să ne consultăm în privinţa asta", a spus Miron Mitrea, secretar general PSD. De asemenea, social-democraţii ameninţă cu contestarea constituţionalităţii celor 17 legi ale reformei.

Năstase poate fi căutat şi la injecţii

Deputatul PNL Sorin Paveliu l-a atenţionat pe Adrian Năstase că afacerea "Euromedic" (de care ziarul BURSA a scris) va fi lămurită de DNA. Un contract semnat de guvernul Năstase a acordat ilegal o garanţie pe cinci ani, cu plata în avans către firma "Euromedic", de 3 milioane euro anual pentru fiecare dintre cele patru clinici deschise, indiferent de prestaţii.

O altă neregulă semnalată de Sorin Paveliu este la Spitalul Universitar, acolo unde este director Sorin Oprescu. "Acest spital a cheltuit pînă acum pentru consolidare 10 milioane euro, suficienţi pentru construirea unui nou spital, iar raportul auditorilor arată că banii au fost cheltuiţi fără licitaţie", a spus Sorin Paveliu.

Tot un caz penal este, în opinia deputatului liberal, faptul că "o parte a acestui spital a fost concesionată sub acoperirea unui contract de asociere în participaţiune începînd cu 2004, dar prin care spitalul nu primeşte nici un ban".

Şi asupra lui Ion Iliescu planează suspiciuni. Sorin Paveliu a afirmat că "cei 15.000 euro care reprezintă costul tratamentului fostului preşedinte al ţării nu au fost plătiţi nici de Spitalul Floreasca, nici de CNAS, nici de pacientul însuşi".

Şedinţa din plen s-a încheiat apoteotic, cu Premierul acuzînd "lupta de clasă promovată de PSD" şi cu Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului, care consideră că "Premierul a jignit Parlamentul cînd a spus că Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru a nu desfiinţa reforma prin discutarea ei în Parlament".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb