CEO Rompetrol: Aş fi bucuros ca statul român să ne fie partener

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iulie 2010

Saduokhas Meraliyev

Saduokhas Meraliyev

"Aş fi bucuros dacă statul român ar deveni partenerul nostru la Rompetrol", a spus, ieri, mai în glumă, mai în serios, Saduokhas Meraliyev, CEO-ul "Grupului Rompetrol", dând de înţeles că soluţia răscumpărării parţiale a obligaţiunilor de 570 de milioane de euro ale companiei a fost agreată de statul român, în stadiul actual al negocierilor. Scandenţa obligaţiunilor este în septembrie anul acesta, statul riscând să reintre acţionar la "Rompetrol Rafinare" dacă societatea nu îşi răscumpără în totalitate obligaţiunile.

"Încă nu am semnat niciun acord final cu Ministerul de Finanţe, deşi am negociat intens în ultimele săptămâni pentru plata unei prime tranşe de circa 118 milioane de dolari. Rompetrol are posibilitatea să răscumpere obligaţiunile în totalitate sau doar parţial. De altfel, noi am plătit în ultimii ani aproape 270 de milioane de dolari dobândă pentru aceste obligaţiuni. Este un împrumut cu o dobândă destul de mare", a declarat Meraliyev.

Deşi se pare că nu îşi vor achita întreaga datorie către statul român anul acesta, kazahii sunt aparent asiguraţi că nu se vor trezi cu un acţionar supriză, dacă statul român va decide să îşi vândă pachetul la "Rompetrol Rafinare".

"Este foarte posibil ca statul, dacă reintră acţionar, să vrea să îşi vândă participaţia redobândită. În acest caz, noi avem drept de preempţiune, adică avem posibilitatea să cumpărăm noi primii pachetul statului înaintea altor investitori", a subliniat CEO-ul "Rompetrol".

"Rompetrol Rafinare" desfăşoară în prezent o majorare a capitalului social cu 450 de milioane de lei (circa 120 de milioane de dolari) pe care îi va folosi pentru răscumpărarea unei părţi din datorie. Majorarea de capital s-a suprapus peste procedura de delistare a companiei de la Bursa de Valori Bucureşti, pe care conducerea "Rompetrol" a solicitat-o după încheierea ofertei publice de preluare. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a solicitat documente suplimentare conducerii "Rompetrol".

"Noi am vrut să iniţiem procedura de "squeeze-out"(retragerea obligatorie a acţionarilor), dar CNVM nu ne-a dat aprobarea în acest sens. Negocierile pentru delistare durează de ceva vreme pentru că mai sunt 25.000 de acţionari care nu au subscris în oferta de preluare şi cărora trebuie să le trimitem prin mandat poştal înştiinţarea cum că delistăm societatea. Este un proces destul de birocratic", a adăugat CEO-ul Rompetrol.

O companie a "Rompetrol" a luat două contracte de 70 de milioane de dolari în Kazahstan

"Rominserv", contractorul general al Grupului "Rompetrol", a câştigat, recent, două contracte în valoare de 70 de milioane de dolari pentru modernizarea unor facilităţi localizate în Atyrau, un important port de la Marea Caspică al kazahilor, au anunţat, ieri, reprezentanţii companiei. Conducerea companiei speră să mai câştige contracte similare, însă în calitate de subcontractor în cadrul unui proiect evaluat la un miliard de dolari tot pentru modernizarea portului Atyrau. Contractorul general pentru acest proiect este o companie chineză.

"Colegi de-ai noştri de la Rominserv au fost în China şi au discutat cu contractorul general, o companie chineză, ca să îi convingem de capacităţile noastre tehnice şi abilitatea de a subcontracta o parte din lucrărfile la proiectul de un miliard de dolari", a declarat, ieri, Meralyiev.

Saduokhas Meraliyev, CEO al Grupului Rompetrol a spus că îşi doreşte contracte de 100 de milioane de dolari pe an pentru Rominserv.

Rompetrol Gas a investit 11 milioane de dolari la Bacău

Rompetrol Gas, Divizia de Comerţ cu Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) a Grupului Rompetrol, a investit 11 milioane de dolari într-un terminal de îmbuteliere GPL situat la 18 km de oraşul Bacău. Veron Toma, directorul general al Rompetrol Gas, a declarat: "Prin finalizarea acestei investiţii, Rompetrol Gas îşi continuă planurile de consolidare şi dezvoltare a reţelei de îmbuteliere şi distribuţie GPL şi în zona de nord-est a ţării."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ar fi bucuros ca sa nu plateasca in locul lui Patriciu, altfel ar fi o incuscrire intre statul kazah si statul roman

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb