O echipă de inspectori din cadrul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii a fost trimisă, ieri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ pentru a efectua noi verificări. Echipa respectivă a fost trimisă de ministrul Vlad Voiculescu la solicitarea procurorilor de la Parchetul General care se ocupă de ancheta incendiului petrecut în luna noiembrie a anului trecut, în urma căruia au murit 15 pacienţi Covid-19.
Verificările Corpului de Control din cadrul Ministerului Sănătăţii vizează organizarea activităţii în secţia ATI, acolo unde a izbucnit incendiul produs în luna noiembrie 2020, respectarea protocoalelor medicale, iar perioada vizată este 2018-2020.
Controlul este efectuat de o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Corpului de Control al Ministrului, Colegiului Medicilor, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Direcţiei de Sănătate Publică în legătură cu incendiul de la secţia ATI.
Amintim că în seara zilei de 14 noiembrie 2020, în jurul orei 19, a izbucnit un incendiu într-unul din saloanele secţiei de ATI din cadrul spitalului nemţean. În urma incendiului, în primă fază, zece pacienţi au murit, iar alţi şase pacienţi au fost răniţi grav şi trimişi spre îngrijire la spitalul mobil de la Leţcani, judeţul Iaşi. Toţi pacienţii fuseseră internaţi la Secţia ATI din cauză că se infectaseră cu virusul Sars-Cov 2. Ulterior, alţi cinci din cei şase pacienţi au decedat până la finalul lunii noiembrie, iar singurul pacient supravieţuitor al tragediei a fost externat, în stare bună de sănătate, la mijlocul lunii decembrie. Cătălin Denciu, medicul de gardă, a încercat să îşi salveze pacienţii intubaţi, dar a suferit arsuri pe 80% din corp. De aceea, el a fost transportat a doua zi după incendiu la spitalul militar Regina Astrid din Bruxelles, unde se află şi în prezent sub tratament medical.
În urma tragediei, Parchetul General a deschis un dosar penal. Din primele date a reieşit că noua locaţie a secţiei respective fusese amenajată de curând, iar pacienţii au fost mutaţi acolo cu o zi înainte de producerea incendiului. Conform declaraţiilor angajaţilor spitalului din Piatra Neamţ, noua locaţie a secţiei ATI nu fusese avizată conform legii pentru darea în funcţionare de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi nici nu avea toate avizele necesare de la Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Neamţ. Din datele strânse de oamenii legii, a reieşit că incendiul a fost provocat de un scurt-circuit într-unul dintre saloane, care a fost propagat rapid de oxigenul ce era folosit pentru pacienţii respectiv.
Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General coordonează ancheta care se află încă în desfăşurare. În investigaţie au fost cooptaţi procurori care au lucrat la dosarele incendiilor de la Colectiv şi de la Maternitatea Giuleşti.