Cercetători spanioli au creat un nanomaterial care elimină virusul şi ar putea fi utilizat la măştile sanitare

A.B.
Internaţional / 15 februarie 2021

Cercetători spanioli au creat un nanomaterial care elimină virusul şi ar putea fi utilizat la măştile sanitare

O echipă de cercetători de la Consiliul Superior de Investigaţii Ştiinţifice dn Spania (CSIC) au reuşit crearea unui nanomaterial capabil să elimine coronavirusul şi care ar putea fi utilizat la măştile chirugicale sau la alte articole de protecţie, relatează EFE şi Agerpres.

Acest nanomaterial este format din nanoparticule de cupru care inhibă proteinele coronavirusului SARS-CoV-2, ce provoacă COVID-19, şi îi blochează răspândirea.

Materialul care este protejat de un brevet va fi aplicat ca strat de acoperire a măştilor chirurgicale, a ţesăturilor pentru articole de uz spitalicesc, la acoperirea suprafeţelor de contact, precum balustrade sau la barele de susţinere din mijloacele de transport public.

Noua tehnologie se bazează pe nanoparticule ce interacţionează cu proteinele coronavirusului, modificându-le prin intermediul unui mecanism de oxidare şi de blocare a capacităţii de infectare a celulelor umane, a explicat cercetătorul Jose Miguel Palomo, care a condus echipa.

Noul material este mai eficient în inhibarea proteinelor funcţionale ale SARS-CoV-2, mai ales asupra "3CLpro" (care intervine în procesul de replicare a virusului) şi a proteinei spike (care îi permite să pătrundă în celulele umane), după cum a demonstrata echipei lui Palomo.

Eficacitatea antivirală crescută a nanomaterialului se datorează nanoparticulelor de cupru de mărime foarte redusă, fapt ce duce la creşterea eficienţei datorită compuşilor cuprului care îi permit o amplă activitate biologică, neobservată până acum la niciun alt material.

Cercetătorii au confirmat că acest nanomaterial pot fi folosit ca aditiv pentru acoperirea diferitelor suprafeţe. Materialul a fost deja testat pentru acoperirea cu un strat protector a măştilor chirugicale, sau a ţesăturilor din bumbac folosite la halatele de spital.

Noul nanomaterialul poate fi aplicat cu succes şi asupra materialelor metalice (oţel sau fier) pentru acoperirea unor suprafeţe de contact, precum barele de susţinere din mijloacele de transport public.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cuprul este un metal tranzitional, necesar vietii in cantitati infime (are statut de microelement), dar extrem de toxic in cantitati mari sau in anumite formulari (vezi Verde de Paris, cocleala de pe arama, etc).

    Lasand la o parte otravirile acute, exista spre exemplu boala Wilson, o boala cronica cauzata de acumularea excesiva de ioni de cupru in organism. 

    Nanotehnologia este un subiect fierbinte, care vinde foarte bine. Este adevarat ca nanoparticulele de cupru distrug atat virusuri, cat si bacterii, dar daca acele nanoparticule nu sunt bine fixate pe materialul suport al mastii, cuprul desprins din masca si inspirat ar fi o reala problema.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb