Cerealele integrale stau la baza unei alimentaţii pentru un stil de viaţă sănătos

M.M.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 20 noiembrie 2008

O preocupare esenţială a fiecăruia dintre noi trebuie să devină adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe o alimentaţie echilibrată şi activitate fizică zilnică, recomandă specialiştii în nutriţie, considerând că starea de sănătate, atât pe termen scurt, cât şi lung, depinde în mare măsură de ceea ce mâncăm.

Astfel compania "Nestlé, preocupată permanent de îmbunătăţirea stării de sănătate a consumatorilor, a îmbunătăţit, încă de la începutul anului 2006, profilul nutriţional al cerealelor pentru mic dejun cu cereale integrale. Aceste produse le oferă consumatorilor opţiuni nutriţionale mai sănătoase şi sporesc importanţa acordată primei mese a zilei.

Pentru întocmirea unei diete echilibrate care să asigure respectarea tuturor principiilor nutritive în cantităţi optime, nutriţioniştii au creat "piramida alimentaţiei". Fiecare grupă de alimente reprezintă câte o treaptă a piramidei şi totodată ponderea în care acestea trebuie să se regăsească într-o alimentaţie echilibrată. "Grupa cerealelor (cereale integrale, pâine, orez, paste făinoase) reprezintă baza piramidei alimentaţiei şi se recomandă a fi consumate din belşug (6-11 porţii/zi)", explică Prof. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".

Energia furnizată de aceste alimente trebuie repartizată în trei mese principale şi două gustări. Însă, lipsa timpului determină obiceiul de "a sări" peste mese, în special peste micul dejun.

Micul dejun trebuie să acopere 20-30% din necesarul zilnic de energie şi, de aceea, nu poate fi înlocuit de nicio altă masă a zilei. Studiile au demonstrat că nutrienţii esenţiali pierduţi la micul dejun nu sunt compensaţi la celelalte mese ale zilei( ). Totodată, persoanele care iau micul dejun zilnic tind să aibă obiceiuri alimentare mai sănătoase, să-şi îmbunătăţească performanţele cognitive( ) şi să realizeze un mai bun control al greutăţii corporale, cu risc mai mic de apariţie a obezităţii( ). "Cerealele pentru micul dejun pe bază de cereale integrale reprezintă o alegere benefică pentru o alimentaţie echilibrată deoarece constituie o sursă importantă de nutrienţi esenţiali (fibre, vitamine, minerale, antioxidanţi) şi pot fi consumate, de asemenea, la oricare dintre gustari", a adăugat Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Gustările reprezintă o modalitate adecvată de a veni în întâmpinarea nevoilor nutriţionale zilnice, ca parte a unui stil de viaţă sănătos. La gustările dintre mese se pot consuma cereale integrale, fructe, iaurturi, brânzeturi, asigurându-se astfel o parte din necesarul zilnic de nutrienţi esenţiali.

"O alimentaţie dezechilibrată în principii nutritive (multe grăsimi, zahăr sau sare) determină un aport caloric suplimentar şi exces ponderal. Cu cât dieta zilnică este mai aproape de recomandările "piramidei alimentaţiei", cu atat riscul bolilor cronice generate de aportul inadecvat de nutrienţi va fi mai mic", a completat Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb