Cererea de finanţare a facturilor din partea IMM-urilor a crescut cu peste 60% faţă de anul trecut

G.B
Macroeconomie / 30 iunie 2021

Cererea de finanţare a facturilor din partea IMM-urilor a crescut cu peste 60% faţă de anul trecut

Cererea de finanţare a facturilor din partea microîntreprinderilor şi IMM-urilor a crescut cu peste 60% în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată analiza Instant Factoring, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Companiile din domeniul construcţiilor ocupă prima poziţie în clasamentul afacerilor care au finanţat facturi cu plata la termen în prima jumătate a acestui an, cu o pondere de 33,1 %. Creşterea este cu 142 % faţă de aceeaşi perioadă din 2020, cu un volum total de aproape 15 milioane RON. Următorul loc este ocupat de firmele din domeniul distribuţiei en-gros, cu o pondere de 28,3%, în creştere cu 50% faţă de anul trecut, iar locul trei este ocupat de companiile din domeniul transporturilor, cu o pondere de 28,2%, şi o creştere de 26% faţă de 2020.

"Motivele care au stat la baza creşterii volumelor sunt determinate de finanţarea scăzută către IMM-uri din partea finanţatorilor tradiţionali, a băncilor. Excepţiile au venit doar datorită programelor garantate de stat, de tip IMM Invest, pe fondul crizei sanitare şi financiare din 2020, cât şi datorită accelerării activităţii economice în semestrul 1 din 2021, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2020", a declarat Cristian Ionescu, CEO şi Co-fondator Instant Factoring.

Platforma a primit spre analiză peste 7.500 de cereri, valoarea medie a facturii acceptate pentru finanţare fiind de 11.600 RON. Majoritatea cererilor s-au înregistrat în zona Bucureşti-Ilfov (30%), apoi în judeţele Cluj (5%), Argeş (4%), Bihor (3.6%) şi Timiş (3,5%).

Conform analizei Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), măsurile de sprijin introduse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru întreprinderile mici şi mijlocii acoperă doar 0,04% din totalul IMM-urilor din România, prin opt programe în valoare de 1,3 miliarde euro, adică o susţinere pentru 3.246 de firme. Tot analiza cheltuielilor finanţate prin PNRR arată că, de fapt, 22% din valoarea totală prevăzută pentru mediul de afaceri (1,3 mld.euro), respectiv aproximativ 286 mil. euro, vor reprezenta costuri cu comisioanele şi cheltuielile de administrare ale unor entităţi terţe, rezultând un sprijin real în valoare de 1,014 mld euro pentru dezvoltarea IMM-urilor, o sumă total insuficientă.

"Pe fondul acestei tendinţe negative şi a lipsei cronice a măsurilor de sprijin pentru IMM-uri, apreciem că, până la finalul anului 2021, vom acorda companiilor româneşti mici şi foarte mici un volum de finanţare de 175 milioane RON, respectiv ţintim o creştere de 130% faţă de 2020. De asemenea, intenţionăm ca în semestrul II al acestui an, să deschidem filiale şi reprezentanţe de vânzări în oraşele cheie Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara", a completat Cristian Ionescu, CEO şi Co-fondator Instant Factoring.

Soluţiile de finanţare online a facturilor se adresează companiilor mici şi mijlocii şi microîntreprinderilor. Principala problemă pe care o întâmpină companiile este termenul prea lung de plată, care le împiedică să încaseze într-o perioadă rezonabilă şi să îşi plătească cheltuielile curente sau să facă investiţii noi. Instant factoring le preia facturile, le plăteşte, urmând a-şi recupera banii de la clienţii acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb