CERNAVODĂ: Negocierile pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 sunt în derulare

F.A.
Companii #Energie / 18 ianuarie 2014

Negocierile dintre Departamentul pentru Energie din România (DER) şi Administraţia Naţională pentru Energie din China, pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, sunt în derulare, iar rezultatul va fi făcut public, a menţionat, ieri, DER într-un comunicat de presă.

Documentul a fost emis ca reacţie la declaraţia acordată Agerpres de senatorul PSD Nicolae Moga, potrivit căruia, în luna mai, va fi încheiat un contract între România şi China în această privinţă.

"În acest moment, pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, se desfăşoară un amplu proces de analiză şi negociere, în baza Memorandumului de înţelegere între Departamentul pentru Energie din România şi Administraţia Naţională pentru Energie din China, semnat în noiembrie 2013, în urma căruia partea chineză va lua o decizie asupra implicării în realizarea proiectului. Vom anunţa rezultatele şi condiţiile unui potenţial contract la momentul finalizării acestui proces. Declaraţia senatorului Nicolae Moga reprezintă o poziţie personală", se arată în comunicat.

Nicolae Moga, vicepreşedintele Senatului, a declarat, ieri, pentru Agerpres, că negocierile purtate în prezent de autorităţile române şi chineze privind lucrările la unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nuclear-Electrice (CNE) Cernavodă vor fi finalizate prin încheierea, în luna mai, a unui contract în acest sens. Investiţia chinezească depăşeşte cinci miliarde de euro.

Domnia sa a explicat: "Chinezii vor avea în acest proiect 51% din acţiuni şi noi românii, 49%. Ei vin cu investiţii, cu echipamente, contribuţia părţii chineze va fi în jur de 5,4 miliarde de euro, negociază cei de la Ministerul Energiei. (...) Este foarte important că nu vor veni să lucreze chinezii, vor lucra tot românii, se vor dezvolta între 50 de mii şi 80 de mii de locuri de muncă, pe o perioadă care se va stipula în contract, probabil 3-5 ani. (...) Ei au început de mult negocierile, de când a fost premierul Chinei în România. Au lăsat specialiştii lor aici care negociază cu specialiştii noştri şi, la sfârşitul lunii mai, se va finaliza contractul, care va fi dat publicităţii".

Social-democratul a amintit că lucrările la cele două reactoare, începute în anii comunismului, au fost sistate imediat după 1990 şi sunt, prezent, realizate în proporţie de circa 18%. Oficialul a adăugat că, prin unităţile 1 şi 2, CNE Cernavodă (care funcţionează pe baza sistemului canadian Candu), este "printre primele zece din lume ca fiabilitate, profit şi ca siguranţă". De asemenea, prin punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4, sistemul naţional energetic va avea un plus de 1.500 megawaţi, ceea ce înseamnă independenţă energetică.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Detinerea de 51% partea chineza,va referiti asupra intregi societati,deci la Unitatea 1,2,3,4. ???dupa realizarea lui3,4...,deci cu alte cuvinte dupa terminarea lucrarilor,China va detine 51% din actiunile unitati SNN si statul roman 49 %

    1. Pentru 3 si 4 este constituita companie de proiect separata, de mai multa vreme. Din ea au facut parte RWE, Cez, Iberdola si toti ceilalti mofturosi care s-au retras.

    DIn ce si la ce vor folosi 50-80000 de oameni? Pe perioada constructiei vor fi 5-6000 pe santier si alti cateva mii vor lucra la furnizorii de echipamente, locuri de mun ca existente si acum, poate 2-3000 suplimentari. Dupa incheierea lucrarilor fimra care va exploata 3 si 4 va avea acelasi numar de angajati cu cea care exploateaza 1 si 2, cu mici diferente. Eu inteleg ca vine campania dar nici sa abereze in halul asta ca doar nu suntem veniti cu pluta.

    1. judecand dupa aceste valori, vor masca cele doua reactoare noi sub o impresionanta piramida, mai mare decat cele de la Giza: -)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb