Republica Moldova, în pragul unei crize energetice

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 13 decembrie 2024

Republica Moldova, în pragul unei crize energetice

English Version

Actualizare - Ministerul Energiei: România este pregătită să sprijine Republica Moldova în faţa provocărilor energetice

---

Actualizare - Parlamentul din Republica Moldova a aprobat starea de urgenţă în sectorul energetic

---

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat, ieri, Parlamentului de la Chişinău, declararea stării de urgenţă în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia vine pe fondul riscului sistării tranzitului gazelor naturale ruseşti prin Ucraina la sfârşitul anului, o măsură ce ar putea genera o criză severă atât în regiunea transnistreană, cât şi în întreaga Republică Moldova.

Măsuri urgente pentru securitatea energetică

Guvernul de la Chişinău a aprobat miercuri raportul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, în care se subliniază necesitatea declarării stării de urgenţă, cu începere din 16 decembrie 2024. Această decizie urmăreşte să pregătească ţara pentru eventualele efecte negative ale întreruperii livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, o situaţie complicată suplimentar de atacurile repetate asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Premierul Dorin Recean spune că problema nu este neapărat sistarea tranzitului gazelor ruseşti pe teritoriul ucrainean, pentru că există căi de livrare a gazului natural către Republica Moldova în general şi către stânga Nistrului în particular. El sugerează că ţine, mai degrabă, de o intenţie a companiei Gazprom, monopol de stat, care nu o dată a fost folosită de Kremlin pentru a servi unor scopuri politice."Problema nu este lipsa rutelor de tranzit, ci posibila intenţie a Gazprom de a utiliza livrările de gaze ca un instrument politic. În cazul materializării acestui scenariu, am putea asista la o criză umanitară severă, cu lipsuri în aprovizionarea cu resurse energetice şi scăderea veniturilor populaţiei", a declarat premierul Dorin Recean.

Implicaţii pentru regiunea transnistreană

Regiunea transnistreană, unde locuiesc aproximativ 300.000 de cetăţeni moldoveni, depinde în mare măsură de gazele naturale ruseşti pentru funcţionarea centralei electrice de la Cuciurgan. În lipsa acestora, centrala nu va putea asigura producţia necesară de energie electrică, iar preţurile ar putea creşte semnificativ, atât pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului, cât şi pentru cei din restul ţării. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a avertizat asupra unui colaps economic şi social în regiune, în cazul întreruperii livrărilor. Chişinăul a anunţat că va continua să furnizeze gaze Transnistriei, dar nu gratuit, în eventualitatea unui astfel de scenariu. Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu îşi va prelungi acordul de tranzit al gazelor pe care îl are cu Rusia după ce acesta expiră la 31 decembrie, crescând riscul unei întreruperi a livrărilor de gaz rusesc către mai multe ţări din Europa de Est, inclusiv Republica Moldova. Aceasta din urmă a primit aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia prin Ucraina, iar din 2022 Transnistria şi Chişinăul au convenit că tot gazul rusesc primit de Moldova va merge în regiunea separatistă. Transnistria are la Cuciurgan o mare centrală electrică alimentată cu gaz rusesc, iar Chişinăul, la rândul său, cumpără energie electrică din regiunea transnistreană la un preţ fix relativ scăzut. Săptămâna trecută, Recean l-a demis pe ministrul energiei, Victor Parlicov, şi a îndemnat organismele de stat care sunt responsabile de energie să se pregătească pentru diverse scenarii, inclusiv întreruperea alimentării cu energie electrică de la centrala electrică din Transnistria.

Alternative şi vulnerabilităţi

Guvernul explorează opţiuni alternative pentru aprovizionarea cu gaze, inclusiv utilizarea conductei TurkStream prin Turcia, Bulgaria şi România. Cu toate acestea, capacitatea actuală de import a energiei electrice din România este limitată la 315 MW, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf. În plus, linia electrică Isaccea-Vulcăneşti, care traversează Ucraina, rămâne vulnerabilă la posibile atacuri asupra infrastructurii, complicând şi mai mult situaţia.

Starea de urgenţă economică în Transnistria

Între timp, autorităţile din Transnistria au declarat o "stare excepţională în economie" pentru 30 de zile, introducând măsuri precum raţionalizarea consumului de gaze şi interzicerea exportului de resurse energetice. Această decizie vine în contextul întârzierilor şi incertitudinilor legate de livrările de gaze ruseşti.

Perspective şi riscuri

Riscul unei crize energetice majore în Republica Moldova creşte odată cu apropierea termenului-limită de 31 decembrie, când expiră acordul de tranzit al gazelor prin Ucraina. Deşi Chişinăul caută soluţii pentru a gestiona situaţia, posibilele efecte economice şi umanitare ale acestei crize sunt dificil de evitat. Decizia Parlamentului devine un punct-cheie pentru a stabiliza situaţia şi a proteja populaţia în faţa unui sezon de iarnă dificil.

Ajutorul României

În 31 august anul acesta, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia au semnat o declaraţie privind cooperarea cu Republica Moldova, că "România joacă un rol esenţial în sprijinirea eforturilor de consolidare a independenţei energetice a Republicii Moldova". Aceasta a adăugat şi faptul că ţara noastră este principalul partener comercial al Republicii Moldova. "Consolidarea independenţei pe toate planurile rămâne o premisă esenţială", a completat Klaus Iohannis. Maia Sandu declara, în momentul semnării declaraţiei de cooperare: "Declaraţia semnată astăzi reafirmă susţinerea dumneavoastră fermă în faţa numeroaselor provocări cu care ne confruntăm. România joacă un rol esenţial în sprijinirea eforturilor noastre de consolidare a independenţei energetice a Republicii Moldova, construcţia liniei electrice aeriene Isaccea - Vulcăneşti - Chişinău este în plină desfăşurare, iar lucrările pe linia Suceava- Bălţi vor începe în curând. Aceste linii vor conecta reţeaua electrică a Republicii Moldova la cea românească şi la piaţa europeană. Din 2021, când a fost dat în exploatare gazoductul Iaşi - Ungheni, Moldova nu mai depinde de un singur furnizor de gaze naturale şi poate asigura necesarul de consum cetăţenilor săi de pe malul drept al Nistrului cumpărând gaze pe piaţa europeană".

Două treimi din totalul importurilor de gaze ale Republicii Moldova, în primele nouă luni ale anului, au provenit din România, de la cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, potrivit datelor celui mai mare trader din Moldova, Energocom. În prezent, după cum arată datele interactive Transgaz, importurile Moldovei din România sunt de circa 3 milioane de metri cubi zilnic (producţia internă curentă a ţării noastre este de peste 23 de milioane de metri cubi pe zi).

La începutul lunii noiembrie, Energocom arăta într-o postare pe pagina oficială de facebook: "Însumând, în perioada ianuarie-septembrie 2024, SA Energocom a achiziţionat circa 4,4 milioane MWh (sau 413.000.000 metri cubi). Trei sferturi din gaze au fost procurate de la companii înregistrate în România şi de pe bursa română - BRM. În total, s-au semnat contracte cu 8 entităţi comerciale din România, Grecia, Austria, Elveţia. La capitolul tranzacţiilor de vânzare către Moldovagaz, menţionăm că acestea au fost adjudecate pe platforma administrată de BRM EST Moldova, subsidiara locală a Bursei Române de Mărfuri, fiind şi operatorul platformei de tranzacţionare a gazelor naturale din Chişinău. Alte cantităţi mai mici au fost vândute către companii locale, în contextul în care de la 1 ianuarie 2025 toţi consumatorii mari vor fi obligaţi să procure gaze de pe piaţa liberă, iar în această perioadă tot mai mulţi agenţi economici migrează spre platformă BRM Est. (...) Preţul mediu ponderat al gazelor procurate a constituit 35.25 EUR / MWh. În acest scop au fost folosiţi bani din grantul oferit Republicii Moldova de Guvernul Norvegiei Nansen, din creditul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi surse proprii ale companiei".

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Romania trebuie sa ajute r moldova cu energie electrica . De unde ? Pai sa reporneasca minele de carbune. Se poate impora gaz din sua sau sa gaseasca alte surse alternative . Cat despre rusi e bine sa-i dam dracului cu gazul lor cu tot. Drumul euroatlantic al moldovei nu trebuie deturnat de santajul rusesc. Sa nu uitam ca Putin este un handicapat oligofren iar clica de la kremlin care il sustine este o banda de corupti teroristi.

    1. Apelul la ajutorul "lui Dracu" nu are rezonanta in lumea reala.

      Ucraina a hotarat sa inceteze contractul de tranzit cu Rusia pt gaze naturale destinate Ungariei, Slovaciei si  

      Rep. Moldova. 

      Sunt posibilitati de aprovizionare via South Stream cu gaz rusesc prin Bulgaria si Romania. 

      Exista un contecios privind datoriile istorice intre Rep. Moldova si Gazprom.

      Rep. Moldova nu dispune de suficiente fonduri pt plata gazelor si curentului apeland la granturi 

      Vorbesti ca un propagandist din anii 40 usor modificat. Moldova este ca o fata saraca, nu foarte intelligenta si nici prea frumoasa care se lasa curtata de un baiat bun, frumos, generos (Romania). Accepta daruri si declaratii de dragoste, ajutoare, si bani dar nu il iubeste pe baiatul cel bun. I-ar spune o in fata dar inca nu e momentul. De maritat nici nu se gandeste. Cu prostul ala care ii face toate poftele? Ii e si cam sila de el si de insistenta lui de a o iubi cu adevarat dar trebuie sa stranga din dinti pana isi atinge obiectivele. Intre timp se mai culca cu unul si cu altul fiind sigura ca el o va ierta de fiecare data.

      pana una alta toata energia electrica si gazele importate de rep moldova din ro sunt platite in avans, nu vine pleaca nimic gratis

      companii gen omv petrom fac bani buni din exporturile astea 

      Esti tare pe dinafara!

      Orice aprovizionare inafara gazului propriu si cel ruses arde mai mult la buzunar! 

      Moldova e invatata sa recite poezia democratiei si sa nu plateasca mai nimic! 

      Hidro dadea Md,eu am in fact si termo si regenerabila,deci ,cu energia noastra suntem mai prost tratati decat moldovenii!

      Traiasca carpele demkcratiei in frunte cu ficusul revigorat! 

      Pai nea caisa tu ziceai ca ai firma...deci de ce trebuie sa-ti dea tie statul electricitate subventionata? Fa-ti contract de energie ca independent cu Hidro, mujicii, ARAMCO, treaba ta, ca profitul stii sa-l sifonezi pe persoana fizica nu-l dai la stat. In mod normal cum am tot spus, cea mai ieftina electricitate, cea produsa de hidro trebuie sa mearca la consumatorul casnic, ca el a facut Hidrocentralele nu astia "da dreapta". Firmele trebuie sa-si ia electricitatea de pe piata libera nu sa faca statul imprumuturi ca sa subventioneze consumul industrial sau de firma

      Nea caisa sa l faci pe taicatu!

      De unde stii ce profit am si daca il sifonez? 

      Sifon e in mintea ta! 

      Cand la unul dai f ieftin,vreu si eu sa cumpar ieftin,nu de la moristi si panouri,ca asa vrea phaizerista! 

      Dar,la fel ca si tine am o casa pe persoana fizica! 

      Daca nu ai da de pomana,inteleg sa platesc costul real,nu sa ma incarci pe mine pt pomeni!

      La cei cu pana in 50 kw consum lunar,ar trebui sa fie gratuit,mai pui ceva in plus la marii consumatori! 

      Am facut distinctia, consumul tau casnic, da, cel mai ieftin, insa consumul tau pe firma de pe piata libera. Si aici nu ma refer special la tine, toti cu firme si consum industrial ca astia o tin langa cu "energie in banda", dar sa le faca statul hidrocentrale, centrale pe gaz la "Iernut", autostrazi si alte aiureli in timp ce la colectarea de taxe se colecteaza 33% adica taxele pe salarii ca profiturile firmelor, alea 2/3 lipsa, sunt toate sifonate

      Am platit anul acesta peste 200 mii lei impozit pe profit pana acum,uita te la hipermarketuri,cladirea e a lor dar pe o firma din Cipru sau alt paradis,iar chiria regleaza profitul spre 0 pt romani!

      spun asta ca am avut o statie de betoane si cand am dat oferta pt o fundatie la un market,proprietarul era o firma din Cipru,iar marketul era de pe unde isi are originile ficusul! 

    O fi de vina voturile din diaspora,

    care nu incalzeste pe nimeni 

    Acordul expira si zele nu vrea sa l inoiasca , la fel ca si cu conducta Drujba.

    1. Pai ce-i anormal aici? El e in razboi cu rusia, doar n-o sa-i ajute sa-si finanteze armata.

    O parte din europeni o sa mai pună ceva pe ei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb