Jurnaliştii, ţinte în conflicte armate

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 13 decembrie 2024

Jurnaliştii, ţinte în conflicte armate

English Version

Întreaga lume este la curent, acum, cu raportările privind siguranţa jurnaliştilor, care relevă o realitate sumbră: profesia este mai periculoasă ca niciodată. Potrivit organizaţiilor Reporteri fără Frontiere (RSF) şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), anul acesta a fost unul dintre cei mai sângeroşi pentru jurnalişti, mai ales în zonele de conflict din Gaza şi Liban.

Conform raportului RSF, publicat ieri, peste 145 de jurnalişti au fost ucişi de armata israeliană începând din octombrie 2023, dintre care cel puţin 35 şi-au pierdut viaţa în timp ce relatau evenimente. Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor estimează că mai mult de jumătate dintre jurnaliştii ucişi anul acesta în lume au fost victime în Gaza. "Este un masacru", afirmă IFJ, în timp ce RSF descrie situaţia drept "un măcel fără precedent".

Gaza, cel mai periculos loc pentru jurnalişti

"Respingem aceste cifre, nu credem că sunt corecte", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer. "Ştim că majoritatea jurnaliştilor din Gaza operează probabil sub auspiciile Hamas şi că, până când Hamas nu va fi distrus, nu li se va permite să relateze liber", a adăugat el. Cifrele diferă între RSF şi IFJ din cauza unui dezacord cu privire la metoda de calcul. RSF numără doar jurnaliştii pentru care a stabilit "în mod dovedit că au fost ucişi din cauza activităţii lor", şi nu "cei vizaţi din motive care nu au legătură cu profesia lor sau pentru care legătura cu activitatea lor nu a fost încă confirmată". Dincolo de cifre, cele două ONG-uri sunt de acord asupra constatărilor. "Palestina este cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti, cu cel mai mare număr de morţi dintre toate ţările în ultimii cinci ani", afirmă RSF. În total, "peste 145" de jurnalişti au fost ucişi de armata israeliană din octombrie 2023 în Gaza, dintre care "cel puţin 35 în timpul serviciului", potrivit ONG-ului. Aceste cifre cresc la 155 şi respectiv 40 dacă este inclus Libanul, adaugă RSF, care deplânge "un măcel fără precedent". Organizaţia a depus patru plângeri la Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru "crime de război comise împotriva jurnaliştilor de către armata israeliană". "Jurnalismul este ameninţat cu dispariţia în enclava Gaza", a declarat pentru AFP Anne Bocande, director editorial al RSF. Ea subliniază o "pană de curent" care are "dimensiuni multiple": pe lângă "abuzurile comise direct jurnaliştilor", Gaza a rămas "interzisă de mai bine de un an", cu "zone întregi care nu mai sunt deloc accesibile şi unde nu ştim ce se întâmplă".

Anthony Bellanger, secretarul general al FIJ, cu sediul la Bruxelles, a condamnat "masacrul care are loc sub ochii lumii întregi în Palestina". "Mulţi jurnalişti sunt vizaţi în mod deliberat", a declarat el pentru AFP.

Israelul "în mod evident nu vizează jurnaliştii", a asigurat David Mencer pentru AFP. Potrivit RSF, locurile în care au fost ucişi cei mai mulţi jurnalişti în 2024 după Gaza au fost Pakistan (7), Bangladesh şi Mexic (câte 5).

Ziarişti încarceraţi

Pe lângă jurnaliştii ucişi, RSF îi numără şi pe cei încarceraţi. La 1 decembrie, în lume erau 550 de jurnalişti în închisoare (faţă de 513 anul trecut). Cele trei ţări care încarcerează cei mai mulţi jurnalişti sunt China (124, dintre care 11 în Hong Kong), Birmania (61) şi Israel (41), care "a sistematizat detenţia administrativă", potrivit RSF. În plus, 55 de jurnalişti sunt în prezent ţinuţi ostatici, dintre care doi au fost răpiţi în 2024. Aproape jumătate (25) sunt în mâinile grupării Stat islamic. Pe de altă parte, 95 de jurnalişti sunt dispăruţi, dintre care patru în 2024.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb