Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu (ECMWF) avertizează că Europa trebuie să se pregătească pentru cea mai grea iarnă din ultimii doi ani, după cum scrie Bloomberg.
Pe fondul unor temperaturi care se vor menţine sub media perioadei până în martie 2025, consumul de energie pentru încălzire va creşte, iar agenţia de ştiri americană subliniază că "Europa rămâne vulnerabilă în faţa capriciilor vremii".
Din păcate, această vulnerabilitate este una dintre caracteristicile principale ale societăţilor primitive, care erau nevoite să meargă tot mai adânc în peşteri, pentru a scăpa de încălzirea globală, de răcirea globală sau de alte catastrofe globale.
"O iarnă rece ar spori presiunea asupra preţurilor deja ridicate la gaze şi energie. Acest lucru ar putea coincide cu oprirea fluxurilor de gaze prin Ucraina de la 1 ianuarie, când temperaturile scad de obicei la cele mai reduse niveluri", subliniază Bloomberg.
Scenariile prezentate de ECMWF arată perioade cu scăderi semnificative ale temperaturilor, în special în ultima parte a iernii, care pot apărea ca urmare a presiunilor atmosferice scăzute în Scandinavia. În aceste condiţii, masele de aer rece din Arctica vor ajunge direct în Europa Centrală şi vor conduce la acoperirea cu zăpadă a Germaniei şi Austriei.
Comunicatul de la ECMWF mai aminteşte că temperaturile scăzute din noiembrie au condus la golirea mult mai rapidă a depozitelor de gaze din Europa, iar "această evoluţie provoacă îngrijorări masive cu privire la securitatea furnizării gazelor în ultima parte a ierni, dar şi cu privire la capacitatea de refacere a stocurilor în sezonul viitor".
Mai mult, "o escaladare a luptelor dintre Rusia şi Ucraina sporeşte riscurile energetice cu care se confruntă Europa".
Pe fondul consumului foarte ridicat, asigurarea aprovizionării cu gaze naturale începe să reprezinte o problemă deosebit de gravă şi pentru ţara noastră.
Din 27 octombrie 2024 până în 27 noiembrie 2024 depozitele de gaze ale României şi-au redus accelerat gradul de umplere, cu aproape 16 puncte procentuale, şi au ajuns la un grad de umplere de 87,39%, conform datelor de la Gas Infrastructure Europe (GIE).
Pe de altă parte, preţurile electricităţii de la noi au ajuns să ocupe timp de multe zile primul loc în clasamentul european, în condiţiile declinului şi intermitenţei producţiei din sursele regenerabile.
Pe marginea unui articol de pe site-ul Contributors.ro, un cititor aduce în atenţie situaţia alarmantă a furnizării energiei electrice din ţara noastră şi dependenţa extrem de ridicată de importuri.
Conform datelor de la eurelectric.org, de mai multe zile importurile nete de electricitate au fost de circa 40 GWh/zi, după ce au atins un record al ultimilor ani, de 46,8 GWh/zi, în 14 noiembrie 2024 (vezi graficul).
Aceste importuri nete reprezintă aproape un sfert din consumul total, iar cititorul de la Contributors.ro prezintă mai multe motive de îngrijorare.
În primul rând, importurile zilnice la nivel cumulat de 40 GWh sunt foarte aproape de limita capacităţii de transport transfrontalier cu toate ţările vecine, ceea ce înseamnă că "depindem cronic de importuri de la toţi aceşti vecini simultan, iar dacă unul dintre ei are probleme, ne-am ars".
Apoi vin adevăratele motive de îngrijorare, care sunt determinate exclusiv de politicile energetice din ultimii ani.
Cele mai grav este că "producţia nu poate creşte, cel mai probabil va scădea în sezonul de iarnă", iar "dacă nu are producţie din eolian, România este, pur şi simplu, în bătaia vântului" şi "sistemul se află la limita de nesiguranţă".
Cititorul de la Contributors.ro mai subliniază că ţara noastră este una dintre cele mai sărace energetic din Uniunea Europeană, afirmaţie justificată cu date oficiale de la Eurostat, iar această situaţie nu este rezultatul unui consum exagerat, ci al lipsei producţiei.
Şi mai grav este faptul că am avea din ce să producem electricitate, deoarece "România exportă zilnic un volum de gaze naturale de aproape 4 milioane mc". Chiar dacă se scot din calcul 1,1 milioane mc exportaţi în Moldova, din circa 3 milioane de mc se pot produce circa 12 GWh energie electrică.
Şi atunci? Nimic. Nu se poate face nimic deoarece nu avem suficiente capacităţi de producţie în centralele pe gaze naturale.
"Marele necaz este că nu avem centrale de producţie care să intervină şi nici nu ştim în ce termeni s-au făcut contractele de export, care sunt în principal cu Ungaria. Nu va miraţi, România exportă gazul în Ungaria şi importa constant energie electrică din Ungaria. Pentru ca nu a ştiut să facă o centrală de producţie?", mai subliniază cititorul de la Contributors.ro.
Concluzia sa este că "această politică energetică dezastruoasă, ostilă ţării, a fost condusă de actuala coaliţie de la guvernare, care trebuie sancţionată pentru incompetenţă" şi "ne aşteaptă o iarnă lungă, în care trebuie să ne rugăm ca vecinii noştri să producă suficientă energie electrică şi să ne dea şi nouă".
Dar a fost vorba doar de incompetenţă? Dacă este vorba şi despre acceptarea fără crâcnire a directivelor de la Bruxelles, în numele primirii fondurilor din PNRR, care sunt risipite pe proiecte verzi fără niciun fel de evaluare a eficienţei economice, proiecte care, de multe ori, ignoră legi fundamentale ale fizicii?
Indiferent de justificare, politica guvernelor din ultimii ani a subminat grav siguranţa energetică a ţării şi a ridicat bariere aproape de netrecut în calea dezvoltării economice.
Se va schimba ceva după alegerile parlamentare de la noi? Greu de crezut, în condiţiile în care preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în faţa Parlamentului European că "UE se va concentra asupra decarbonizării economiei pentru a deveni mai competitivă în faţa Chinei şi Statelor Unite". Oare în ce realitate paralelă este posibil aşa ceva?
Cu toate acestea, noul guvern de la Bucureşti se va "alinia", desigur, noilor "indicaţii" şi va face totul să nu piardă fondurile din PNRR.
Un lucru este sigur: trebuie să ne pregătim pentru noi culmi ale absurdului în politicile energetice ale ţărilor europene, deoarece nimeni nu are curajul să o întrebe pe Ursula von der Leyen cum va deveni Europa mai competitivă economic, când energia va fi tot mai scumpă şi va fi disponibilă doar intermitent.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 00:24)
Ca sa vezi, Romania exporta gaz la honvezi…” nici nu ştim în ce termeni s-au făcut contractele de export, care sunt în principal cu Ungaria.”Deci romanul are cea mai scumpa energie pentru ca trebuie sa aiba honvedul gaz “ieftin”:-)…si propaganda dadea vina pe Ucraina si Moldova
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 01:23)
Au și Ucraina și Moldova contribuția lor, dar nu știam de Ungaria. Practic, economia Romaniei este sabotata. Eolienele, panourile solare și alte prostii sunt de import, deci "investițiile" din PNRR nu ajuta economia și bugetul decât cu TVA-ul aferent și ceva servicii de montaj, dar ne distruge competitivitatea industriala, adânceste deficitele, scumpește viata, adica ne distruge viitorul.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 08:17)
Oricum tu n-ai viitor.
1.3. Romania produce putin (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 09:10)
Romania produce putin si exporta mult catre Ucraina, Moldova si Ungaria.. apoi cumpara scump seara cand nu prea are producti, adica la preturi de 5x mai mari decat normal..
Iar aceasta criza energetica o aavem in conditiile in care Romania practic nu are industrie deci nu baga zilnic 6Mwh numa in industrie, ca atunci era cat de cat explicabil..
Romania nu isi poate sustine in acest moment consumul propriu al gospodariilor la ore de seara..
Aici ne-au adus PSD-PNL pe care i-ati votat din nou.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 09:52)
Am fi putut primi curent si gaz din ruzzia. Dadeam bani la putler pt bombe.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 10:02)
PSD-PNL SAU PNNR (USR)? SAU DIRECTIVELE UE, URMATE ORBESTE?
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 10:02)
PSD-PNL SAU PNNR (USR)? SAU DIRECTIVELE UE, URMATE ORBESTE?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 09:48)
Esti constient ca suntem deja in decembrie si iarna cea foarte grea nu se vede nicaieri? In 90 de zile e 1 martie. Nu murim pana atunci.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 20:48)
Vorba unui coleg: doar trei zile de rău ajung! Ia fa un exercițiu de imaginație,și inchipuie-ti o pană de curent,generalizată,in toiul iernii,la -10 grade. De energia electrică depind cam toate utilitățile,in primul rand apa. Ce te faci fara apă,în vârf de bloc? Centralele de apartament tot de curent au nevoie ...
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.12.2024, 10:02)
...
4. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.12.2024, 10:02)
...
5. fără titlu
(mesaj trimis de I AM Romania! în data de 02.12.2024, 10:12)
aoleooooo.....
A TI AVUT SANSA SA SCHIMBATI CEVA,INSA V ATI DAT CU TESLA -N C....E,TREBUIA SA ALEGETI PNL SI PE CIUCA -ASTA ERA STABILITATE- PE TOATE PALIERELE -CHIAR DACA VORBESTE CUM VORBESTE -CIUCA UN OM SIMPLU, O PERSOANA CE REPEREZENTA POPULATIA,UN OM CE ERA PREGATIT MILITAR,STRATEG,MANAGERIAL MILITAR SI ECONOMIC,MARKETING ,PREGATIT A NEGOCIA SI UN DIPLOMAT DESAVARSIT SI MULTE ALTELE-----FITI ATENTI CE PATESTE GEORGIA LA ACESTE MOMENTE-----NU V ATI TREZIT ----VOTATI CALIN GEORGESCU,ACUM C.G. SAU CUM MASA O FI-SI V-AU VANDUT CE A TI VRUT VOI SA CREDETI-SI SUNTEM APROAPE DE GEORGIA CE LE PLACE MULTORA PRECUM ESTUL SI MULTOR TARI ------DESTEPTATI-VA ACUM !
NU E PROPAGANDA - E REALITATE-ROMANIA TREZESTE-TE!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 13:22)
Ministrul energiei este PNL??
Parcă da.
Domnul Ciucă era de bună credință dar, marioneta celorlalți ,mai periculoși decât la Nasiria
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 11:39)
Ce are de spus Ministerul mediului care au oprit constructia unei autostrazi din cauza unui cuib de lilieci si o centrala hidro din cauza unor tufe din padure?Se putea muta cuibul si tufele.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 11:55)
Prima fraza din articol spune totul "Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu avertizează că Europa trebuie să se pregătească pentru cea mai grea iarnă din ultimii doi ani" ... bine ca nu trebuie sa se pregateasca pentru cea mai grea iarna din ultimul an
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 13:18)
Mai putine cadouri in energie si bani,
la actorasul planetar si atunci nu avem probleme,
e simplu, nu ??
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 13:23)
“România exportă zilnic un volum de gaze naturale de aproape 4 milioane mc". Chiar dacă se scot din calcul 1,1 milioane mc exportaţi în Moldova, din circa 3 milioane de mc se pot produce circa 12 GWh energie electrică”, “ nici nu ştim în ce termeni s-au făcut contractele de export, care sunt în principal cu Ungaria.”…nu mai bine nu mai exportam in hungaristan, si problema e rezolvata:-)
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 13:33)
Ati vazut de ce se golesc rezervoarele in Noiembrie, se exporta in hungaristan. Ucraina a spus ca nu reinoieste contractul de tranzit cu mujicia, hungaristanul este cu rezervoarele goale, ca miza pe gazul mujic, acum pauza, si uite asa trocul cu aderarea la Schengen contra export de gaz + UDMR la guvernare si inchis ochii la furtul in masa de voturi ca sa prinda honvezii pragul de 5%. Fazanul ala de Ciolacu nu a invatat nici pana acum cat valoreaza cuvantul honvezilor:-)
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.12.2024, 17:25)
pai valoreaza cat al lui, neamuri de hoti
10. Statul
(mesaj trimis de John Doe în data de 02.12.2024, 22:30)
Lăsați investitorii sa facă centrale. Centrale pe gaz, nucleare, eoliene, fotovoltaice. Vom avea in curand una privata la Deva.Tot ce e strategic a rămas la stat iar statul roman este cel mai prost administrator. Statul roman a creat un "gostat" pe care l-a furat și l-a falimentat. Atât poate statul.