CERT-RO avertizează asupra ameninţărilor cibernetice prin care hackerii solicită bani în campanii de tip sextorsion

C.B.
Miscellanea / 30 martie 2020

CERT-RO avertizează asupra ameninţărilor cibernetice prin care hackerii solicită bani în campanii de tip sextorsion

Atacatorii cibernetici solicită utilizatorilor de Internet recompense în valoare de aproximativ 1.000 de euro în criptomonedă, sub ameninţarea că vor trimite tuturor contactelor din agendă presupuse filmări ale victimei în ipostaze intime, avertizează specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), într-o postare pe propria pagină de Facebook.

"Atacatorii ne testează constant vigilenţa, încercând să extragă de la noi date personale, financiare, credenţiale de acces sau chiar ne cer direct sume de bani. Echipa CERT-RO a primit în ultimele zile notificări legate de e-mail-uri în care ţintele vizate erau anunţate despre faptul că ar fi vizitat site-uri cu conţinut pornografic, s-au infectat cu malware, iar acum atacatorii au control total asupra dispozitivelor şi a conturilor. O astfel de campanie de tip sextorsion a mai fost activă în luna ianuarie. Avem parte, practic, de acelaşi text, singurul element diferit fiind subiectul mesajului: 'Conform serviciului nostru de securitate, contul dvs. a fost piratat. Schimbaţi parola imediat'. Desigur, cei care primesc astfel de mesaje sunt ameninţaţi totodată că au fost filmaţi cu camera web în ipostaze intime, iar clipul urmează a fi trimis către toate contactele din agenda corespondentă adresei de e-mail. Astfel, atacatorii cer o sumă de aproximativ 1.000 de euro, plătibili în criptomonedă, într-un termen de 48 de ore", notează experţii.

Potrivit analizei CERT-RO, atacatorii ascund identitatea reală a destinatarului, făcând să pară că mesajul provine chiar de pe adresa lui de e-mail, pentru a demonstra existenţa accesului neautorizat la cont.

"Prin această metodă se caută panicarea posibilei victime şi validarea veridicităţii informaţiilor care urmează. Practic, atacatorii transmit astfel de mesaje automat, la un număr mare de adrese, aşteptând ca unii dintre destinatari să cadă în plasă. În realitate, nimic din ceea ce atacatorii ameninţă că se va întâmpla nu este valabil. Se mizează exclusiv pe faptul că utilizatorul se va speria şi va plăti de ruşine, fără a cere o altă opinie din partea unei persoane avizate. Ca bonus, atacatorii oferă şi o explicaţie plauzibilă pentru faptul că o eventuală soluţie antivirus nu a identificat infecţia", susţine sursa citată.

În acest context, specialiştii recomandă utilizatorilor să evite sponsorizarea involuntară a criminalităţii cibernetice şi, ca atare, să verifice sursa mesajului primit, de fiecare dată când i se pare ceva suspect legat de informaţiile receptate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb