• Stefan Neubauer, director de vânzări "Raiffeisen" pentru Europa Centrală şi de Est: "Certificatele structurate oferă investitorilor privaţi posibilitatea să acceseze universul investiţional profesional"
"Posibilitatea de a accesa pieţe sau instrumente care până acum erau ocupate exclusiv de investitori profesionişti face ca certificatele structurate să fie o alternativă atractivă de investiţii pentru clienţii noştri din Europa de Est", a spus, pentru ziarul BURSA, Stefan Neubauer, director de vânzări "Raiffeisen" pentru Europa Centrală şi de Est.
Declaraţia reprezentantului "Raiffeisen" vine în condiţiile în care la începutul acestei luni, Bursa de Valori Bucureşti a admis la tranzacţionare nouă emisiuni individuale de produse structurate emise de "Raiffeisen Centrobank" AG sub forma certificatelor index. Produsele lansate vor avea ca activ suport indicele ROTX (al "blue-chip"-urilor de la BVB), indicele EuroSTOXX50 (al celor mai tranzacţionate companii din zona euro), indicele S&P500 (al celor mai tranzacţionate 500 companii americane), indicele DAX al Bursei de la Frankfurt, precum şi mărfurile aur (GOLD) şi ţiţei neprelucrat (BRENT CRUDE OIL). Certificatele sunt aşteptate să intre la ranzacţionare la BVB în cursul lunii august.
Reprezentantul "Raiffeisen" a spus că experienţa dobândită în alte state est-europene precum Ungaria, Polonia şi Cehia, dar şi exemplele din Austria şi Germania arată că investitorii sunt interesaţi să investească în astfel de certificate din mai multe motive: "Un prim avantaj derivă din faptul că certificatele structurate urmează să fie tranzacţionate la Bursa locală, denominate în moneda autohtonă şi, în plus, există o piaţă secundară, care asigură o lichiditate permanentă. Un al doilea avantaj rezultă din faptul că nu există comisioane de management şi că investitorii au acces la indici sau mărfuri tranzacţionate pe pieţele din afară", a precizat Stefan Neubauer.
Acesta admite că produsele pe care "Raiffeisen" intenţionează să le listeze la Bursă necesită educarea investitorilor autohtoni.
"Bineînţeles că este necesar să informăm şi să educăm investitorii ca să poată să înţeleagă produsele pe care le oferim. Aceasta este una dintre cele mai importante sarcini ale societăţii care se ocupă de emiterea instrumentelor. Vom organiza road-show-uri în acest sens şi vom publica pe site-ul BVB şi pe site-ul nostru materiale informative", a mai precizat şeful de vânzări al "Raiffeisen".
La începutul lunii iulie, şi "Erste Bank" a lansat la tranzacţionare la BVB nouă emisiuni individuale de certificate, dintre care trei sunt de tip index şi restul de tip turbo, având ca activ suport indicele DAX al Bursei din Frankfurt, petrol şi aur.