Certificatul Covid - proba de foc

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Miscellanea / 8 noiembrie 2021

Certificatul Covid - proba de foc
SORIN ROŞCA STĂNESCU

Astăzi se joacă două cărţi mari. Cartea coaliţiei, dar şi cea a certificatului Covid. Obligatoriu sau nu la locul de muncă. Şi dacă da, în ce condiţii? Cele două înţelegeri se pot transforma în dispute. Iar disputele redeschid vrajba.

PSD, după nenumărate bâlbâieli, s-a urnit. Şi a pornit cu dreptul. Nu se rezumă doar în a revendica poziţia de premier şi câteva ministere cheie. Algoritmul puterii este important, dar nu poate fi singura condiţie a unei alianţe cât de cât durabile cu PNL. Iar PSD dă semne că a înţeles ce are de făcut. Impune condiţii legate nu numai de cine şi cum va guverna, ci şi de programul noului executiv. Semnalizează opiniei publice că vrea să îndrepte lucrurile. Să repare ce se mai poate repara din ceea ce au stricat ultimele Guverne Orban şi Cîţu. În felul acesta, socialiştii încearcă să recâştige încrederea românilor în autoritatea publică centrală. Unele condiţii sunt negociabile, dar PSD anunţă şi câteva condiţii pe care nu le va negocia.

Din acest motiv mai cu seamă, dar şi în ceea ce priveşte modul în care PSD impune să se împartă puterea, PNL "echipa câştigătoare" se află la mare strâmtoare. O strâmtoare dublă. Pe de-o parte, validând programul de guvernare impus de PSD, PNL recunoaşte implicit că a greşit. Că a dus România într-o direcţie contrară intereselor ei. Dar electoratul va amenda acest lucru. Cu atât mai mult cu cât chiar PNL îl va valida. Pe de altă parte, nu va mai beneficia nici pe departe de acelaşi acces la resurse. Iar socotelile cu cea mai mare parte a clientelei politice se strică. Calculele trebuie refăcute. Tocmelile pe caşcvalul banilor publici, fie ai României, fie ai Uniunii Europene, vor fi luate de la capăt. Până una alta, la viteză sau, dacă vreţi, din inerţie, rămăşiţele Guvernului Cîţu au mai făcut un împrumut De la bănci. Pe 13 ani. La o dobândă nemaiîntâlnită. De peste 5% anual. Până se formează Guvernul va prădui fără să dea socoteală şi aceşti bani. Pe mâna unui ministru al Finanţelor care nu ştie pe ce lume e. Sau cine ştie, poate ştie. Şi dă dinadins de pământ cu banii românilor.

A doua mare problemă a PNL, care închide menghina în care partidul este strivit, constă în faptul că e supus la trei factori de presiune. Primul este presiunea USR, care se dă peste cap, folosindu-şi toate antenele interne şi externe pentru a reveni la guvernare. A doua este presiunea exercitată din interior, de jos în sus, de către un număr destul de mare de filiale, care nu doresc să se asocieze cu PSD, şi de sus în jos, chiar de Cîţu şi câţiva componenţi ai "echipei câştigătoare". Simţind că pierd prea mult teren, aceştia ezită în a se alia cu PSD. Cîţu are şi un motiv special. Dacă cedează solicitărilor lui Klaus Iohannis şi ale oamenilor acestuia de la vârful partidului, atunci devine un preşedinte de paie. Practic, nu va mai conduce partidul decât formal. Adevăratul şef va fi Iohannis. Şi de data asta într-un mod mult mai explicit decât s-a întâmplat până acum. Şi mai brutal. Dar speranţa lui Cîţu e deşartă. Preşedintele nu-l mai poate desemna candidat de premier. Pentru că, procedând astfel, încalcă într-un mod mult prea flagrant Constituţia. Şi o recentă decizie CCR. Şi nu văd cum, în paranteză fie spus, l-ar putea nominaliza a doua oară pe Nicolae Ciucă. Pentru că şi aceasta ar reprezenta o încălcare a Legii Fundamentale. Pe care PSD, în combinaţie cu AUR, s-ar putea să încerce să o sancţioneze printr-o suspendare şi un referendum de demitere.

Supus acestui ansamblu de presiuni, Florin Cîţu va ceda în cele din urmă. Iar construcţia artificială pe care din nou încearcă să o ridice se va prăbuşi. Mi-e greu să cred că PSD, odată urnit din loc, se va mai opri. Iar certificatul verde, a cărui reglementare se finalizează azi în comisiile din Parlament, este o probă de foc. O probă atât a forţei reale de care dispune PSD, a modului în care socialiştii reuşesc să-i "flexibilizeze", că tot e un cuvânt la modă, pe reprezentanţii celorlalte partide şi mai ales pe reprezentanţii PNL, aripa Cîţu, cât şi a felului în care oamenii lui Marcel Ciolacu se pregătesc să guverneze. Obligativitatea certificatului Covid la locul de muncă poate deveni explozivă. Şi poate exploda drept în capul PSD şi fix în momentul în care partidul se simte pe cai mari. Modul în care decurg astăzi ostilităţile şi felul în care se va vota vor funcţiona ca o hârtie de turnesol, indicând-ne cine va avea muşchii mai puternici în viitoarea guvernare. Şi cât de mult este Klaus Iohannis în stare să cedeze.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Autorul asa de rau le-a nimerit la ultimele articole (despre rating de tara, despre prelungirea starii de urgenta din interimat, etc) incat as putea paria ca se va intampla exact pe dos de ce scrie in articolul mai sus.

    Deci folosit corelatia inversa, as spune ca de fapt va ramane tot Catu. 

    1. A fi analist păolitic in mica noastra gara ,e a-ti spone parerile ,dorintele si asisa pasiunile politice.nici unul nu poate fi obiectiv in primul rand datorita intereselor politice si de ce sa nu recunoastem:materiale.

    Sa fim seriosi, nea' SRS! PNL si PSD aceeasi mare mizerie! Dar ai si dreptate, pt ca ambele partide, dorind sa impuna obligativitatea certificatului verde de sclav la locul de munca, vor concedia vreo 2 de milioane de romani care muncesc, amorsand astfel o bomba sociala nucleara, care poate exploda in orice moment, intr-o rebeliune populara de mari proportii! De fapt, pe langa ordinul primit de la sefii lor oculti, certificatul asta de sclav mai are si o alta ratiune la guvernanti, aceea ca nemaiavand bani de pensii si salarii, trebuie sa concedieze o gramada de salariati, pe o vor face prin justificarea penibila si total anticonstitutionala a acestui certificat!

    1. Exista! Morți de foame, concediatii vor ataca toate convoaiele cu bunuri!

    este inexplicabil cum atata lume se agata de o nulitate precum catu . nu mai sint tradatori si cozi de topor in tata asta ? eu stiam ca se calca in picioare , ce are asta mai deosebit ? se vorbeste foarte lejer ca a imprumutat tara la dobanzi mai mari decat cereau bancile , pai cum ramane cu asta ? e bagata si justitia in afacerea asta de se face ca n-aude si n-a-vede ?

    dupa ce li se conditioneaza (a se citi: li se taie) accesul la venit romanilor, oamenii simpli au sansa unica sa puna mana pe topoare si sa le dea parlamentarilor dictatoriali ce merita

    curand, peste nu multa vreme!  

    Care pune România pe foc la propriu! Molotoave, gloanțe. război civil, asta e urmarea!

    1. vrei sa iti zic cum va incepe totul?

      oamenii vor inconjura cladirea parlamentului din toate partile  

      mase intregi de oameni vor sari gardurile 

      urmeaza clipe de groaza apoi 

      nimeni nu intreaba pe nimeni daca e politician sau angajat in administratie sau femeie de serviciu. 

      urmeaza furie multa si morti 

      nimeni nu intreaba pe nimeni din ce partid face parte. 

      doar ucide pe cei din palatul parlamentului - pe cei ce au introdus obligativitatea certificatului verde pentru acces la munca !  

      si totul pleaca... de la introducerea certificatului verde pentru acces la munca.  

      Acum pe bune, ramai la estimari de preturi pe bursa si la cat o sa fie dolarul.

      In Romania nu va mai fi niciodata vre-o rascoala populara fizica atat timp cat vor exista telefoane si Facebook. 

      Help will be needed! To liberate The Zone!

    cata inteligenta, mor pensionarii dar tu vrei ca oamenii in putere sa munceasca mai greu. pentru ca, nu e asa, nu ducem lipsa de forta de munca.

    eu nu vreau nici sa ma testez. punct. nu-mi pierd timpul cu asa o aberatie daca nu am simptome. eu vreau sa muncesc, nu ma intereseaza ipohondriile lor.

    angajatorul meu are nevoie de serviciile mele. si vine statul sa i le interzica? asta e nationalizare partiala. 

    1. nu e nationalizare

      e interzicerea dreptului tau la munca 

      munca e un drept, nu e un beneficiu conditionabil. 

    Se va aplica in curând pentru cei care vor da afara 5 milioane de oameni! PSD, PNL, UDMR, USR vor deveni istorie! Deja se coagulează o mișcare mondiala de înlăturare a Regimului

    Nazist! Chemarea parlamentarilor care voteaaza Nazipassul in fata tribunalelor poporului ca in 1789 in Revoluția din Franța va deveni realitate! Realizatorii TV colaboraționiști trebuie chemați in fata tribunalelor poporului! Se ingrasasera berbecii! Vremea protestelor pașnice a dispărut!

    Are you, are you comin' to the tree?

    whe rethey strung up a man, they say who murdered three 

    Strange things did happen here, no stranger would it be 

    If we met at midnight in the hanging tree 

    Are you, are you comin' to the tree 

    whe redead man called out for his love to flee? 

    Strange things did happen here, no stranger would it be 

    If we met at midnight in the hanging tree 

    Are you, are you comin' to the tree 

    whe reI told you to run so we'd both be free? 

    Strange things did happen here, no stranger would it be 

    If we met at midnight in the hanging tree 

    Are you, are you comin' to the tree 

    whe renecklace of hope, side by side with me? 

    Strange things did happen here, no stranger would it be

    If we met at midnight in the hanging tree 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb