CES 2024: Tehnologiile Bosch ajută consumatorii să utilizeze energia în mod sustenabil

F.D.
Companii / 9 ianuarie

CES 2024: Tehnologiile Bosch ajută consumatorii să utilizeze energia în mod sustenabil

Bosch încurajează electrificarea tehnologiilor şi soluţiilor sale pentru utilizarea sustenabilă a energiei şi vede hidrogenul ca pe un element cheie pentru satisfacerea nevoilor energetice ale lumii într-un mod neutru din punct de vedere climatic. La expoziţia CES® 2024 din Las Vegas, Nevada, firma prezintă tehnologie şi aplicaţii care nu doar pot face viaţa mai uşoară, mai sigură şi mai confortabilă, ci şi mai sustenabilă: totul pentru binele planetei noastre. Consumul global de energie s-a dublat în ultimii 50 de ani şi continuă să crească cu aproximativ 2 procente în fiecare an. Combustibilii fosili reprezintă în prezent aproximativ 80 de procente din consumul global de energie. Având în vedere schimbările climatice, aceasta reprezintă o provocare majoră, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"Pentru a ajuta la satisfacerea viitoarelor nevoi energetice, la nivel global, într-un mod mai eficient din punct de vedere al resurselor, regândim utilizarea energiei şi ne concentrăm pe o abordare în două direcţii: electrificare şi hidrogen. Pentru un viitor cu emisii scăzute, optimizăm utilizarea surselor tradiţionale de energie, încurajând electrificarea în domeniul mobilităţii, clădirilor comerciale şi al locuinţelor. Şi exploatăm surse noi de energie sustenabilă, printre care hidrogenul joacă un rol central", a declarat Tanja Rueckert, membru al consiliului de administraţie al Robert Bosch GmbH, la expoziţia CES 2024 din Las Vegas.

Electrificare mai eficientă datorită tehnologiilor inovatoare Bosch Electrificarea este deja foarte avansată, în special în sectorul mobilităţii. Bosch este un furnizor de top de-a lungul întregului lanţ valoric al electromobilităţii, de la cipuri, e-axles şi motoare electrice până la tehnologia bateriilor, staţii de încărcare şi numeroase servicii. O inovaţie pe care o prezintă compania la CES a fost desemnată câştigătoarea premiului pentru inovaţie CES® 2024 de către Asociaţia de tehnologie a consumatorilor (CTA - Consumer Technology Association): încărcarea automată cu valet. Într-o parcare dotată cu un sistem automat de parcare cu valet (automated valet parking), autovehiculele electrice care dispun de această nouă tehnologie se pot conduce singure către un loc de parcare disponibil echipat cu un loc de încărcare. Prin simpla atingere a unui buton de pe smartphone, un robot încarcă bateria fără nicio altă intervenţie umană. După ce încărcarea este completă, autovehiculul efectuează manevre fără şofer către un alt loc de parcare, lăsând locul liber pentru următorul autovehicul. "Combinaţia unică între încărcarea automată cu valet şi parcarea automată cu valet face din Bosch un pionier în cadrul pieţei", a declarat Rueckert, adăugând: "Fiecare pas către mai mult confort în materie de electromobilitate sporeşte nu doar caracterul atrăgător, ci şi gradul de acceptare a acesteia."

Acesta este un alt motiv pentru care Bosch se concentrează pe materialele semiconductoare inovatoare cu carbură de siliciu (SiC), o componentă cheie pentru mobilitatea electrificată. Creşterea electromobilităţii la nivel mondial duce la o cerere enormă pentru aceşti semiconductori speciali. Folosind procesele extrem de complexe pe care le-a dezvoltat, Bosch produce cipuri din carbură de siliciu din anul 2021 la fabrica sa de cipuri din Reutlingen, Germania, iar în prezent investeşte peste 1,5 miliarde de dolari într-o altă fabrică de cipuri din Roseville, California. Această iniţiativă va consolida reţeaua internaţională de producţie de semiconductori a companiei. Obiectivul este începerea producţiei primelor cipuri din carbură de siliciu în SUA până în 2026 şi, astfel, creşterea producţiei companiei de zece ori în anii următori. Cipurile din carbură de siliciu extind autonomia de deplasare autovehiculelor electrice şi asigură o încărcare mai eficientă, deoarece pierderile de energie sunt cu până la 50 de procente mai mici. De asemenea, permit autovehiculului să călătorească mai mult cu o singură încărcare a bateriei: în medie, autonomia este cu până la 6 procente mai mare decât în cazul cipurilor pe bază de siliciu.

Pompele de căldură optimizează consumul de energie în locuinţe Un alt produs Bosch scos în evidenţă la CES 2024 este pompa de căldură IDS Ultra, care a fost dezvoltată special pentru America de Nord. Spre deosebire de modelele convenţionale, această pompă de căldură oferă o capacitate de încălzire de 100% până la temperaturi exterioare de 5 grade Fahrenheit (minus 15 grade Celsius), şi funcţionează chiar şi atunci când temperaturile ajung până la până la minus 13 grade Fahrenheit (minus 25 de grade Celsius). Aceasta este o opţiune deosebit de atrăgătoare pentru cei din zone cu climă mai rece care doresc să treacă de la sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili la alternative electrificate. O astfel de trecere contribuie şi la reducerea costurilor. De asemenea, Bosch a reuşit să aplice tehnologia pompei de căldură într-un domeniu diferit: în Las Vegas, compania prezintă cel mai eficient încălzitor electric de apă caldă de până acum, care este o combinaţie între un boiler electric cu acumulare şi o pompă de căldură şi care este de la trei la patru ori mai eficient decât modelele sale tradiţionale de pe piaţă. "Cu soluţii ca aceasta, deschidem calea către casele electrificate şi contribuim la reducerea costurilor şi economia de energie", spune Mike Mansuetti, preşedintele Bosch în America de Nord.

Diversele caracteristici noi ale aparatelor electrocasnice Bosch, cum ar fi cuptoarele, uscătoarele şi maşinile de spălat au un rol important în această tranziţie. De ceva timp, este obişnuit ca utilizatorii să seteze ora de pornire a aparatelor folosind o funcţie de temporizator. Bosch face acum un pas mai departe şi echipează pentru prima dată cea mai recentă generaţie de maşini de spălat vase cu funcţia "MySchedule". Aceasta poate programa automat începutul ciclului de spălare pentru a coincide cu perioadele în care fie preţul electricităţii este cel mai mic, fie este disponibilă energia verde. Veşti bune şi pentru utilizatorii de scule electrice profesionale: la CES 2024, Bosch a anunţat noi parteneri pentru platforma sa de baterii pentru scule electrice AMPShare: au fost cooptaţi peste 30 de parteneri globali. Bosch AMPShare este un sistem de baterii multi-marcă ce permite profesioniştilor din comerţ şi din industrie să utilizeze în mod flexibil diferite mărci de instrumente profesionale, fără a fi nevoie să schimbe bateria.

Bosch promovează în mod activ hidrogenul ca pilon al mobilităţii viitoare Pe lângă electrificare, Bosch vede hidrogenul ca pe un element cheie pentru satisfacerea cererii globale de energie într-un mod eficient din punct de vedere al resurselor. În plus, ca mediu de stocare, hidrogenul poate facilita utilizarea eficientă a energiei generate din surse regenerabile. Bosch investeşte mult în tehnologii pe întregul lanţ valoric al hidrogenului. În prezent, accentul este pus pe celula de combustie mobilă, care a intrat recent în producţie de masă la Stuttgart. Aceasta se află în centrul sistemului de propulsie pentru autovehiculele grele. Bosch a primit deja primele comenzi de la producătorii de camioane din Europa, SUA şi China. Compania lucrează, de asemenea, la componente pentru un motor cu hidrogen, care transformă carburantul direct în energie, fără a-l transforma mai întâi în energie electrică. Când este alimentat cu hidrogen verde, acest motor este practic neutru din punct de vedere al carbonului. Motorul cu H2 urmează să debuteze anul acesta.

Ţările şi industriile din întreaga lume investesc în tehnologii pe bază de hidrogen. Guvernul SUA, de exemplu, continuă cu dezvoltarea infrastructurii pentru hidrogen şi investeşte 7 miliarde de dolari în construcţia de centre de hidrogen. "Centrele de hidrogen reprezintă piatra de temelie pentru stabilirea unei infrastructuri pentru hidrogen. Noi, la Bosch, sprijinim aceste măsuri şi explorăm participarea la câteva dintre aceste centre. Scopul nostru este să contribuim la promovarea economiei pe bază de energie ecologică în America de Nord. Acesta este un domeniu în care putem contribui cu expertiza noastră în producţia şi furnizarea de hidrogen", spune Mansuetti.

Software-ul deschide calea pentru mai mult confort şi eficienţă energetică În toate diviziile sale, Bosch se concentrează pe utilizarea software-ului şi a digitalizării. Compania are acum peste 44.000 de angajaţi care lucrează în dezvoltarea de software şi se vede în postura de lider în domeniul mobilităţii definite de software. În Las Vegas, Bosch prezintă produse şi soluţii noi împreună cu partenerul său strategic Amazon Web Services. Acestea includ un expresor conectat, complet automat, care va putea fi controlat şi din maşină folosind asistenţă vocală, cum ar fi Alexa, şi un asistent pentru puncte de interes, care utilizează o cameră din interiorul autovehiculului pentru a recunoaşte ce restaurant sau cafenea urmăreşte şoferul pe baza mişcărilor ochilor. Asistenţa vocală informează apoi şoferul în timp real şi complet automat dacă restaurantul este deschis şi are o masă liberă disponibilă.

Bosch prezintă, de asemenea, două noi servicii de mobilitate la târgul de produse electronice: Usage Certificate To Go şi Vehicle Health Service. Primul este o completare a serviciilor Bosch deja existente, Battery in the Cloud. Sistemul analizează datele bateriei, determină starea acesteia şi ajută la extinderea duratei de viaţă cu până la 20 de procente prin optimizare. Al doilea serviciu, destinat operatorilor de flote, oferă funcţii concepute mai ales pentru a preveni avariile autovehiculelor. Ambele inovaţii vizează prelungirea duratei de viaţă a autovehiculelor şi conservarea resurselor. Bosch adoptă o abordare similară în sectorul construcţiilor: compania oferă servicii digitale pentru a obţine sporirea eficienţei, cum ar fi "Nexospace Energy Manager" pentru piaţa europeană. Acest lucru îi ajută pe clienţi să îşi analizeze furnizarea şi utilizarea energiei şi să dezvolte măsuri specifice pentru optimizarea şi reducerea consumului. Acesta a fost, de exemplu, cazul lanţului internaţional de supermarketuri REWE, care a reuşit să reducă consumul cu până la 20 de procente în peste 2.000 de magazine cu ajutorul "Nexospace Energy Manager". În acelaşi timp, în producţie, serviciile Bosch pot ajuta la reducerea unor volume considerabile de CO2 prin mărirea eficienţei. Decarbonize Industries, un serviciu pe bază de software susţinut de inteligenţa artificială, dezvoltat de Bosch împreună cu un partener, ajută companiile de producţie să îşi reducă amprenta de carbon şi, de asemenea, să obţină reduceri semnificative de costuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb