CESE: Sărăcia energetică - 42 de milioane de oameni din UE nu îşi pot permite să îşi încălzi casele în mod adecvat

T.B.
Internaţional / 19 iulie 2023

Baiba Miltovièa , preşedintele Secţiei pentru transport, energie, infrastructură şi societate informaţională (TEN).

Baiba Miltovièa , preşedintele Secţiei pentru transport, energie, infrastructură şi societate informaţională (TEN).

La conferinţa sa anuală de la Bruxelles, Comitetul Economic şi Social European (CESE) a subliniat că UE trebuie să facă mai mult pentru a combate sărăcia energetică şi pentru a-şi proteja cetăţenii vulnerabili. A sosit momentul să stabilim o strategie clară, cu un angajament neechivoc la toate nivelurile.

A treia conferinţă privind sărăcia energetică, organizată de CESE la Bruxelles la 19 iulie 2023, a evidenţiat date noi şi alarmante.

Aproximativ 42 de milioane de oameni din Europa - 9,3% dintre cetăţenii UE - nu şi-au putut menţine casele suficient de cald în 2022.

Potrivit Eurostat (iunie 2023), situaţia a fost puţin mai bună în 2020 şi 2021, când sărăcia energetică a afectat 8%, respectiv 6,9% din populaţie, dar în ultimele luni creşterea fără precedent a preţurilor la energie şi invazia rusă a Ucrainei. au îngreunat şi mai mulţi oameni.

Aceste cifre sunt îngrozitoare şi această situaţie nu mai este acceptabilă, a declarat Baiba Miltovièa , preşedintele Secţiei pentru transport, energie, infrastructură şi societate informaţională (TEN). În mod evident, măsurile implementate până acum nu au funcţionat. Avem nevoie de un nou acord, un nou acord susţinut de voinţă politică puternică, în care toate nivelurile de guvernare împing în aceeaşi direcţie.

Potrivit CESE, UE trebuie să stabilească o strategie clară, în care toate nivelurile politice - local, naţional şi european - să se reunească şi să se sprijine reciproc.

Planul REPowerEU nu este suficient. Accentul trebuie să se pună din ce în ce mai mult pe sursele regenerabile şi comunităţile locale de energie.

Pe scurt, pentru a aborda sărăcia energetică, CESE propune:

stabilirea mecanismelor de control al inflaţiei şi reformarea actualei pieţe de energie electrică;

reducerea consumului de energie prin măsuri de economisire şi eficienţă a energiei care vor reduce permanent cererea de energie;

stimularea investiţiilor în surse regenerabile;

creşterea ratei de renovare a clădirilor pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică a locuinţelor;

furnizarea de resurse financiare suplimentare la nivel local prin eficientizarea procedurilor de accesare a fondurilor UE;

integrarea sărăciei în materie de transport şi a sărăciei energetice în rândul femeilor în toate măsurile de politică legate de energie.

Problema cheie rămâne accesul la servicii şi produse energetice esenţiale. Energia este un element esenţial al societăţii noastre şi nu poate fi tratată ca orice altă marfă. Factorii de decizie ar trebui să ţină cont de faptul că energia este un serviciu public, iar viitoarea reproiectare a pieţei de energie electrică trebuie să garanteze, pe de o parte, o aprovizionare durabilă şi fiabilă şi, pe de altă parte, dreptul la energie pentru cetăţeni, a declarat Andres Barcelo Delgado , preşedintele Grupului permanent pentru energie al CESE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Saracia energetica a fost generata de ideile ...avangardiste despre renuntarea la energie conventionala plus sanctiunile impotriva Rusiei . Comertul cu produse gaz sau petrol cu Rusia (si infrastructura care l sustinea ) a fost radacina dezvoltarii (si bunastarii )Europei de Vest . Nu se importa din ratiuni ideologice ci pt ca era aproape ,era mai ieftin si se petrecea transferul usor prin conducte ,etc . Daca liderii EU ,liderii PE si ai Consiliului Europei au decis 11 randuri de sanctiuni (absolut partinitoare in ce priveste consecintele ) ,din acel moment STAU deja ca vor veni aceste consecinte,erau logice cauzale ! E ridicol ca sa vina oameni din PE acum sa spuna ca nu se poate asa ceva : era previzibil,s a intimplat ca la carte , si sa si asume ce au facut ! Si romanii anul trecut au fost protehati de ordonantele Ciuca care expira luna asta ,si de acum sa ne milogim la OMV sa nu mai scada productia chiar din luna in luna ,cu gazul si petrolul romanesc primite pe mareuntis la privatizarea Petrim ! Bravo ,PSD !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb