Compania cehă de utilităţi "CEZ" are disponibili circa două miliarde de euro pentru investiţii în sectorul energetic românesc. Adrian Borotea, Corporate Affairs Manager al "CEZ România", a arătat vineri, într-o conferinţă pe probleme energetice, că societatea este dispusă să investească aceste fonduri, însă întâmpină unele dificultăţi în relaţia cu autorităţile, pe fondul evoluţiilor politice. "În următorii doi-trei ani, dorim să atingem o cotă de piaţă de 15-20% din sistemul energetic din România şi să avem o putere instalată de 1.000 de MW", a explicat domnia sa.
"CEZ" a depus ofertă angajantă pentru participarea la construcţia Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă şi intenţionează să construiască centrale electrice fie prin investiţii greenfield, fie prin posibilitatea preluării unor CET-uri existente, într-un orizont de timp de circa doi ani. Domnul Borotea a spus, citat de Rompres: "Suntem în discuţii cu unele municipalităţi pentru construirea de grupuri energetice mari, pe gaze, la Govora, Drobeta Turnu Severin sau Piteşti. Până la sfârşitul anului, ar putea intra în faza de semnare primul proiect". Pentru început, termocentralele vor avea o capacitate instalată de circa 600-800 de MW.
Grupul ceh nu exclude nici preluarea de furnizori de energie şi a precizat că există posibilitatea preluării unei astfel de companii din Bucureşti.
"CEZ" Cehia a înregistrat profituri nete de 21 miliarde de coroane cehe (752 milioane euro), în primul semestru al acestui an, în creştere cu 26,8% faţă de prima jumătate a anului trecut. Majorarea se datorează creşterii preţului la electricitate şi a noilor achiziţii din Europa de Est.
"CEZ" este acţionarul majoritar al societăţii Electrica Oltenia, cea mai mare dintre cele opt filiale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice deţinute de "Electrica", deservind şapte judeţe - Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Teleorman şi Vâlcea.