"CEZ" cere spargerea monopolului asupra energiei ieftine

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 decembrie 2007

"CEZ" cere spargerea monopolului asupra energiei ieftine

Conducerea "CEZ România" şi-a exprimat ieri nemulţumirea că pe piaţa de energie electrică încă există câţiva furnizori, printre care "Energy Holding" şi "PetProd", care deţin monopolul asupra energiei ieftine. Directorul general al "CEZ România", Jan Veskrna, a explicat: "Problema competiţiei neloiale dintre furnizori este generată de contractele pe termen lung, încheiate direct de producătorii de energie ieftină şi anumiţi furnizori. Statul, care este proprietarul acestor furnizori, nu face nimic pentru a rezolva problema, iar ANRE nu ia măsurile necesare. Astfel, restul furnizorilor activi în piaţa de energie nu pot decât să aştepte firmiturile scoase la licitaţie de aceşti producători, având în vedere că toate contractele directe expiră în 2011 - 2012 şi vizează cantităţi importante de energie".

Domnia sa a precizat că a avut mai multe discuţii pe această temă cu conducerea Ministerului Economiei şi Finanţelor şi că autorităţile susţin că statul va plăti despăgubiri costisitoare dacă va rezilia aceste contracte. "Aşa că nu există nicio şansă, în următorii cinci ani, să fie disponibile şi licitate transparent aceste cantităţi contractate direct", a subliniat oficialul "CEZ".

O soluţie pentru furnizorii care nu beneficiază de energie ieftină ar fi achiziţionarea sau construirea de noi capacităţi de producţie. "CEZ" are astfel de planuri şi s-a înscris la mai multe privatizări. Dar şi aici există multă confuzie şi instabilitate. Jan Veskrna a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă: "Lipseşte cu desăvârşire o strategie clară de privatizare a producţiei de energie. De mai bine de un an se vorbeşte de privatizarea complexurilor energetice fără să se întâmple nimic.

Dacă la începutul anului autorităţile erau pro privatizare, în toamnă a apărut ideea campionului energetic naţional, adică păstrarea acestor companii în proprietatea statului. În urma discuţiilor cu Ministerul Economiei şi Comerţului şi cu AVAS, am înţeles că nu se va întâmpla nimic în domeniul privatizării sau al campionului energetic nici anul viitor, din cauza alegerilor parlamentare. Dar oficialii au avansat, recent, ideea că producătorul va fi cu siguranţă privatizat. Noi nu mai înţelegem nimic".

Directorul general al "CEZ România" avertizează că instabilitatea legislativă şi politică îi va plictisi pe investitori, care vor reloca în ţările vecine sumele enorme pregătite pentru producţia de energie în România. "Acest lucru nu înseamnă că CEZ va renunţa la activităţile din România, ci s-ar putea să nu mai aprobe investiţiile în unităţile de producţie noi", a adăugat domnia sa.

Oficialii companiei cehe cred că luptele politice împiedică autorităţile să ia o decizie fermă în domeniul privatizării companiilor din energie. Ei mai susţin că, dacă nu reuşesc să cumpere nicio unitate de producţie în urma licitaţiilor în care este implicată compania cehă, atunci vor fi nevoiţi să importe energie ieftină din alte ţări pentru a avea un preţ competitiv pe piaţa românească.

Jan Veskrna a mai criticat şi ANRE (reglementatorul pieţei de energie) pentru că a provocat pierderi, în acest an, tuturor distribuitorilor. Domnia sa a explicat: "ANRE a creat o inconsistenţă în stabilirea preţului de achiziţie a energiei pentru piaţa reglementată. Autoritatea şi-a recunoscut greşeala şi a promis că va remedia situaţia. Dar noi mai avem de recuperat o parte din bani şi vedem că nu se întâmplă nimic".

Potrivit directorului "CEZ", nu este clar nici care va fi tariful electricităţii pentru anul viitor: "Am înţeles că preţul energiei va fi majorat cu 2-3% fie de la 1 ianuarie, fie de la 1 aprilie, în funcţie de rezultatele analizelor ANRE". Oficialii companiei consideră că, dacă tarifele reglementate nu vor creşte la 1 ianuarie, vor rămâne neschimbate în 2008, deoarece este un an electoral. Ultima modificare a preţului energiei electrice pentru populaţie a fost operată la 1 aprilie 2007, când a avut loc o scumpire cu 4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb