CFA: Incertitudinea fiscală ridicată ţine indicatorul de încredere macroeconomică la niveluri reduse

F.D.
Macroeconomie / 22 decembrie 2023

CFA: Incertitudinea fiscală ridicată ţine indicatorul de încredere macroeconomică la niveluri reduse

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna noiembrie, (cu 5,4 puncte) la valoarea de 47,6 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii, cu peste 5 puncte, a ambelor componente ale indicatorului, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.

Adrian Codirlaşu, CFA - Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România declară: "Incertitudinea fiscală ridicată ţine indicatorul de încredere macroeconomică la niveluri reduse şi majorează anticipaţiile inflaţioniste, politica fiscală reprezentând principalul risc la adresa inflaţiei. În aceast context, pentru anul urmator participanţii la sondaj anticipează o o rată de creştere economică similară cu cea înregistrată in acest an."

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2024) a crescut faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 6,42%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 88% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0069 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0590 lei pentru un euro.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 47% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 35% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 76% dintre participanţi (cel mai mare nivel înregistrat in acest an) consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 18% că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru acest an este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 5,7% din PIB iar pentru anul urmator participaniţii la sondaj anticipează un deficit bugetar de 5,2%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,2% iar pentru anul 2024 anticipaţiile de creştere economica se situează la 2,3%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb