CFR Marfă ia în calcul reluarea privatizării, în prima parte a lui 2018

A.P.
Ziarul BURSA #Companii / 12 octombrie 2016

CFR Marfă ia în calcul reluarea privatizării, în prima parte a lui 2018

Actualizare 18:00 CFR a raportat un profit brut de 227 milioane de lei, în primele 8 luni ale anului

Compania Naţională de Căi Ferate (CFR) anunţă că exerciţiul financiar preliminar al companiei indică un rezultat brut de 227 milioane lei pe primele 8 luni ale anului 2016, potrivit unui comunicat trimis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, veniturile preliminate pentru închiderea anului 2016 sunt estimate la valoarea de 2,65 miliarde lei. De asemenea, compania informează că nu sunt înregistrate datorii la bugetul de stat, la bugetele locale şi nici datorii rezultate din activitatea curentă a companiei, iar prin măsurile operaţionale implementate arieratele comerciale s-au redus la 97,4 milioane lei în primele 8 luni ale anului, printr-o comparaţie cu anii anteriori când valoarea arieratelor ajungea la 1 miliard lei.

"Prin programul de redresare economico-financiară, compania şi-a achitat obligaţiile pe termen scurt şi mediu şi a asigurat din surse proprii lucrări de reparaţii şi investitii în infrastructură feroviară, lucrări care au contribuit la reducerea considerabilă a numărului de restricţii de viteză pe întreaga reţea de cale ferată, de la 596 de restricţii de viteza înregistrate în anii anteriori, la 187 de restricţii la nivelul anului 2016. La capitolul investiţii, în prima jumătate a acestui an s-a înregistrat o creştere a graficului de implementare, portofoliul companiei depăşind anul acesta 400 de proiecte care vizează reabilitarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare, îmbunătăţirea capacităţilor de exploatare şi a calităţii transportului şi creşterea gradului de siguranţă în traficul feroviar", se menţionează în comunicat.

Plăţile directe pentru lucrări efectuate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene au depăşit valoarea de 740 milioane de lei. La următoarea rectificare bugetară, CFR SA estimează necesitatea suplimentării bugetului de finanţare a acestor proiecte, fiind create premisele ca până la sfârşitul anului 2016 gradul de absorbţie să depăşească pragul de 100%. Investiţiile totale alocate pentru aceste proiecte se ridică la aproximativ 22 de miliarde de lei (4,7 miliarde de euro), sursele financiare fiind asigurate din fonduri externe, de la bugetul de stat şi din surse proprii.

"Prin definitivarea strategiei de dezvoltare a companiei şi măsurile economico-finaciare implementate reconsolidăm practiv activitatea de bază a CFR SA. Principalii factori care influenţează acest trend pozitiv sunt realinierea activelor existente la ora actuală pe piaţa de transport, reducerea datoriilor şi a creanţelor, eficientizarea structurii de personal şi optimizarea managementului. Cu o astfel de abordare CFR SA poate recupera într-un timp relativ scurt decalajele create de lipsa de investiţii în infrastructură din anii anteriori şi îşi va exercita în mod corespunzător rolul de coordonator al activităţii transportului feroviar, aşa cum se întâmplă în toate companiile similare europene", a declarat Marius Chiper directorul general al CFR SA.

(G.F.)

---------

CFR Marfă ia în calcul reluarea procesului de privatizare în prima parte a anului 2018, potrivit unui anunţ al companiei.

Acesta arată că CFR Marfă şi-a diminuat pierderile lunare cu până la 3,5 milioane de lei pe lună, înregistrând, în septembrie, un rezultat preliminat pozitiv de 1,2 milioane lei.

Compania menţionează: "După pierderi accelerate înregistrate în primele patru luni ale anului, de aproximativ 70 de milioane lei, respectiv 17,5 milioane lei/lună, societatea şi-a diminuat pierderile până la 3,5 milioane lei/lună, în perioada mai - august, ca urmare a implementării de către noua conducere numită în baza OUG 109/2011 a unor măsuri urgente de reorganizare şi diminuare a costurilor şi raportează un rezultat pozitiv pentru luna septembrie 2016".

CFR Marfă precizează, citată de Agerpres, că, deşi se confruntă cu probleme majore, un volum mare al creanţelor neîncasate sau cheltuielile mari de exploatare fiind doar câteva dintre ele, "s-a angajat pe drumul reorganizării ferme şi eficientizării, având ca obiectiv creşterea profitabilă şi sustenabilă în următorii ani, punând astfel bazele reluării procesului de privatizare în prima parte a anului 2018".

Conform unui Memorandum publicat de Guverm în data de 4 octombrie, Ministerul Transporturilor propune, în cazul SN CFR Marfă SA, stabilirea pachetului de acţiuni care va fi vândut şi a metodei de privatizare pe baza fundamentărilor transmise de consultantul de privatizare.

Executivul a aprobat în data de 15 iunie 2016 un plan de acţiune pentru restructurarea companiei, urmată de demararea procesului de privatizare începând cu trimestrul I 2018. Astfel, după implementarea programului de restructurare, programat să se deruleze în cursul anului 2017, şi emiterea de către consultantul ce va fi selectat de CFR Marfă a opiniilor şi concluziilor vizând rezultatul aplicării măsurilor de restructurare strategică, se preconizează modificarea/actualizarea strategiei de privatizare aprobată prin HG nr. 46/2013 cu obţinerea tuturor avizelor necesare inclusiv de la CSAT şi Consiliul Concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), a anunţat, recent, că CC va notifica CE pentru conversia în acţiuni a datoriilor de la CFR Marfă, efectuată în urmă cu cinci ani, în vederea privatizării, a anunţat Bogdan Chiriţoiu, precizând că aşteptările în ceea ce priveşte această companie de stat care acumulează în continuare datorii se îndreaptă către un proces de restructurare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb