CFR: "Necesarul total de finanţare din fonduri publice pentru 2023-2026 este de 24 miliarde de LEI"

T.B.
Companii / 2 octombrie 2023

CFR: "Necesarul total de finanţare din fonduri publice pentru 2023-2026 este de 24 miliarde de LEI"

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că Planul de Administrare pentru perioada 2023 - 2027, care stabileşte misiunea, obiectivele, acţiunile, resursele şi indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari pentru următorii 4 ani, a fost aprobat şi poate fi consultat pe site-ul companiei la domeniul Despre noi/Programe şi strategii/Planul de administrare pentru perioada 2023 -2027, se arată într-un comunicat al CFR, remis redacţiei.

Planul de Administrare al companiei, cu cele două componente aferente - de administrare şi de management - a fost elaborat în conformitate cu prevederile incidente ale OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, valabile la data de 13.02.2023, precum şi în conformitate cu prevederile HG nr. 722/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a unor prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, se mai arată în comunicat.

Planul de Administrare al companiei analizează situaţia actuală a infrastructurii feroviare şi a companiei în contextul evoluţiei pieţelor transporturilor de călători şi marfă din România şi stabileşte planul strategic şi tactic de dezvoltare a Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" SA pe durata mandatului Consiliului de Administraţie, conform sursei citate.

Principalele ipoteze luate în considerare pentru fundamentarea Planului de Administrare se referă pe de o parte la implementarea riguroasă şi completă a Programului de acţiune pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare şi transferul modal către calea ferată al fluxurilor de transport de călători şi marfă aprobat prin HG nr. 1302/2021, cu modificările şi completările ulterioare, iar pe de altă la asigurarea integrală a finanţării necesare din fonduri publice, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, trasmite sursa precizată.

Planul de Administrare al companiei subliniază necesitatea dezvoltării transportului feroviar din România, prin transferul modal către calea ferată al fluxurilor de transport de călători şi marfă, având în vedere că o astfel de abordare poate genera efecte privind creşterea semnificativă a eficienţei economice a sistemului naţional de transport şi reducerea anuală cu cca 4 % din PIB a costurilor economiei naţionale privind transporturile, prin reducerea cheltuielilor de finanţare a costurilor generate de transportul rutier. Dezvoltarea infrastructurii feroviare şi a companiei care administrează infrastructura feroviară din România reprezintă o prioritate esenţială în contextul acţiunilor necesare în vederea dezvoltării transportului feroviar de călători şi marfă din România, se mai arată în comunicat.

Transportul feroviar din România este afectat fundamental de avantajul competitiv major al transportului rutier generat de politicile de externalizare masivă şi excesivă a costurilor generate de acest mod de transport. Până la corectarea acestor distorsiuni ale competiţiei între modurile de transport terestru, legislaţia europeană şi cea naţională au instituit obligaţia statului de a asigura transportului feroviar, cu referire inclusiv la infrastructura feroviară, finanţări adecvate din fonduri publice care să acopere integral costurile necesare în vederea dezvoltării şi preluării masive a unor fluxuri de trafic derulate în prezent pe cale rutieră, potrivit comunicatului.

Planul de Administrare al companiei identifică întreţinerea, repararea şi reînnoirea căii ferate drept direcţii de acţiune prioritare pentru reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii feroviare, în vederea asigurării suportului logistic al dezvoltării transportului feroviar de călători şi marfă din România. Conform legislaţiei în vigoare, aceste categorii de activităţi trebuie finanţate în principal din fonduri publice naţionale. Necesarul total de finanţare din fonduri publice al acestor activităţi în perioada 2023-2026, determinat conform prevederilor legale în vigoare, este de 24 MILIARDE de LEI, informează CFR.

În ipoteza finanţării din fonduri publice la nivelul necesităţilor de finanţare a companiei, implementarea Planului de Administrare va conduce la migrarea către o recuperare progresivă a deficitului de performanţă al infrastructurii feroviare, deficit acumulat ca urmare a subfinanţării severe a infrastructurii feroviare din ultimii 30 de ani, susţine compania.

Recuperarea progresivă a deficitului de performanţă al infrastructurii feroviare, în ipoteza formulată mai sus, se va reflecta în principal prin tendinţa de îmbunătăţire a indicatorilor de performanţă nefinanciari operaţionali asumaţi de consiliul de administraţie şi de directori prin Planul de Administrare al companiei, conform sursei citate.

De asemenea, recuperarea progresivă a deficitului de performanţă al infrastructurii feroviare în condiţiile finanţării din fonduri publice la nivelul costurilor necesare se va reflecta şi în îmbunătăţirea situaţiei economice a companiei, ceea ce va conduce la o evoluţie pozitivă a indicatorilor de performanţă financiari asumaţi de consiliul de administraţie şi de directori prin Planul de Administrare al companiei, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb