Persoanele care spală bani se folosesc tot mai mult de criptomonede pentru a ascunde originile şi mişcările fondurilor obţinute ilegal, potrivit unui raport al Chainalysis, scrie CNBC.
Conform raportului, în care au fost studiate noile tendinţe şi modalităţi de spălare a banilor, zona cripto este folosită pentru infracţiuni precum traficul de droguri şi fraudă, deoarece instrumentele cripto sunt "transfrontaliere, tranzacţiile sunt în general ieftine şi se fac practic instantaneu".
"Ubicuitatea tot mai mare a cripto a făcut din aceasta un instrument pentru spălarea veinturilor obţinute din diverse infracţiuni care nu au legătură cu blockchain-ul, precum traficul de narcotice şi frauda. În 2024, spălarea banilor folosind cripto cuprinde toate infracţiunile - nu doar cele legate în mod inerent de ecosistemul cripto", a scris firma de analiză blockchain într-un raport publicat în această lună, potrivit CNBC.
Aceasta situaţie se manifestă în contextul în care preţul Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă a lumii, s-a apreciat cu peste 50% în acest an.
Conform sursei menţionate, persoanele care spală bani folosesc diverse metode, precum "mixere cripto", "punţi încrucişate" şi "hopuri între portofele", pentru a ascunde fluxurile de fonduri.
"Mixerele cripto" implică combinarea instrumentelor cripto din diverse surse, pentru a face dificilă detectarea originii şi proprietăţii acestora. De asemenea, se folosesc aşa-numite "poduri cripto", ce implică mutarea instrumentelor între diferite reţele blockchain. "Hopurile" presupun mutarea fondurilor între mai multe portofele personale intermediare, pentru a îngreuna detectarea originii şi miscării instrumentelor, scrie CNBC.
Potrivit datelor Chainalysis, începând cu 2019, fonduri în sumă de aproape 100 miliarde de dolari au fost transferate din portofolii folosite pentru activităţi ilicite către servicii de conversie - unde instrumentele cripto sunt convertite în monedă fiat. Cea mai mare sumă identificată a fost de 30 de miliarde de dolari, în anul 2022. O bună parte din bani a fost convertită prin exchange-ul Garantex din Rusia, potrivit sursei menţionate.
Dar, spălarea banilor prin instrumente cripto poate fi identificată şi urmărită cu o acurateţe şi viteză mai mare, faţă de cea din sistemele financiare tradiţionale, datorită transparenţei blockchain-ului. Totuşi, estimările sunt ca spălarea de bani prin cripto să devină mai răspândită, conform raportului Chainalysis.
"Pe măsură ce criptomonedele devin tot mai acceptate în plan global şi barierele de intrare se diminuează, Chainalysis se aşteaptă ca această metodă de spălare a banilor să devină tot mai răspândită, deoarece istoric s-a dovedit că infractorii cooptează noile tehnologii pentru a-şi atinge scopurile", a scris firma de analiză blockchain în raport, conform CNBC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2024, 13:43)
Unii s-au imbogatit din nimic, altii au pierdut tot!