Charles Prince părăseşte "Citigroup"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 noiembrie 2007

Charles Prince părăseşte "Citigroup"

Demisia sa urmează pierderilor generate de investiţiile în titlurile ipotecare

Charles Prince, preşedintele "Citigroup", cea mai mare bancă din Statele Unite ale Americii, a demisionat din funcţie duminică noaptea, după ce compania a dezvăluit că va consemna pierderi suplimentare de până la 11 miliarde de dolari, în urma deţinerilor de titluri ipotecare. Prince arată că demisia sa este singurul gest onorabil în contextul pierderilor înregistrate de bancă.

În cadrul unei întâlniri de urgenţă a conducerii "Citigroup", desfăşurată duminică, banca a anunţat plecarea aşteptată a lui Prince, dar şi pierderi suplimentare de 8-11 miliarde de dolari. Potrivit oficialilor instituţiei, fostul secretar al Trezoreriei americane, Robert E. Rubin, care a fost şi co-preşedinte al "Goldman Sachs", va prezida banca, iar Win Bischoff, preşedinte al "Citigroup" Europa, va ocupa interimar funcţia de director executiv.

Prince, în vârstă de 57 de ani, a devenit director executiv al "Citigroup" în octombrie 2003. Prince nu a beneficiat niciodată de încrederea investitorilor, în condiţiile în care acţiunile băncii au scăzut cu 17% pe perioada mandatului său, iar profiturile acesteia au fost mai mici decât ale rivalilor "JPMorgan Chase & Co." şi "Bank of America" Corp.

Rubin, în vârstă de 69 de ani, a devenit consilierul economic al fostului preşedinte Bill Clinton în 1993, după 26 de ani la "Goldman Sachs" şi înainte de a conduce Trezoreria americană.

Profiturile "Citigroup" Inc. au scăzut cu 57% în trimestrul al treilea din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din 2006, în mare parte ca urmare a faptului că banca a pierdut peste trei miliarde de dolari (2,1 miliarde euro) din investiţiile în titluri ipotecare cu risc.

Se pare că, potrivit estimărilor analiştilor, ultimul trimestru al anului 2007 va fi încheiat cu pierderi de 26 de cenţi/acţiune. Aceasta ar fi prima pierdere trimestrială pentru "Citigroup" de după 1998, potrivit cifrelor agenţiei Bloomberg.

Prince este al treilea director care părăseşte, anul acesta, o bancă importantă, ca urmare a pierderilor generate de criza ipotecară. Săptămâna trecută, Stan O"Neal a încetat să mai fie preşedintele "Merrill Lynch & Co.", cea mai mare societate de brokeraj din lume. În luna iulie, UBS AG, cea mai mare bancă din Elveţia, l-a înlăturat pe directorul executiv Peter Wuffli.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb