CHEVRON A ORGANIZAT ZIUA PORŢILOR DESCHISE  Sătenii au spart ouă în capul jurnaliştilor veniţi la Pungeşti

VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 9 aprilie 2014

Sătenii au spart ouă în capul jurnaliştilor veniţi la Pungeşti

Chevron vrea să înceapă explorarea gazelor de şist la Pungeşti, în două-trei săptămâni

George Epurescu: "Am fost să contracarăm minciunile Chevron"

Compania Chevron a organizat ieri, la Pungeşti, "Ziua Porţilor Deschise", strict pentru presa centrală şi locală. Sătenii, în număr de aproape două sute, s-au strâns în jurul perimetrului, potrivit presei locale, au aruncat cu ouă în autocarul jurnaliştilor şi au strigat de pe margine: "Presa română, ca oile la stână!" şi "Ponta, nu uita, România nu-i a ta!". Preşedintele Asociaţiei "România Fără Ei", George Epurescu, ne-a declarat că a fost prezent ieri în Pungeşti, împreună cu asociaţia pe care o conduce, ca să protesteze împotriva afirmaţiilor făcute de către directorul Chevron pentru România, Tom Holst, potrivit cărora explorările în comuna vasluiană ar urma să înceapă în două-trei săptămâni. Domnia sa a spus: "Am fost să întâmpinăm declaraţiile, pentru a contracara minciunile pe care Chevron le spune.

Este pentru prima dată când un autocar plin cu ziarişti s-a deplasat la Pungeşti. În zilele de foc din octombrie-decembrie, presa centrală a cam lipsit". Domnul Epurescu a mai precizat că jandarmii care păzesc perimetrul concesionat de Chevron sunt plătiţi de statul român, perimetrul fiind declarat "zonă de siguranţă publică".

Preşedintele Asociaţiei "România Fără Ei" a confirmat, pentru ziarul BURSA, informaţia apărută în publicaţia locală "Vremea Nouă", potrivit căreia corespondentul local al agenţiei Mediafax, Teo Istrate, le-ar fi răspuns protestatarilor (care strigau: "Jos Chevron!"): "Staţi, să mă deschei la şliţ!". "O reporteriţă de la «Vremea Nouă» filma dintre protestatari, din afara perimetrului unde Chevron adusese ziariştii, cu autocarul. Teo Istrate este omul de casă al preşedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, de la PSD", a spus George Epurescu.

George Epurescu: Procedura de explorare presupune, şi ea, fracturări, în urma cărora se produc "minicutremure"

Grupul petrolier american Chevron intenţionează să înceapă, în câteva săptămâni, lucrările pentru explorarea gazelor de şist în ţara noastră, a declarat, ieri, unul dintre directorii companiei, aflat în vizită în zona unde ar urma să fie executate lucrările şi unde sute de persoane se opun acestui proiect. "Ne aşteptăm ca explorările la Pungeşti să înceapă în două-trei săptămâni", a declarat directorul Chevron pentru România, Tom Holst, potrivit AFP.

George Epurescu a mai sugerat că recentele seisme din ţara noastră nu sunt întâmplătoare, întrucât, chiar dacă Chevron încă nu a început exploatarea în Moldova, procedura de explorare presupune, şi ea, fracturări la scală mult mai mică, în urma cărora se produc "minicutremure".

Domnia sa ne-a mai declarat că, în viitorul apropiat, asociaţia pe care o conduce va participa la dezbaterea propusă de premierul Victor Ponta pe tema gazelor de şist. "Vrem să ne autoinvităm la propunerea făcută ieri de domnul Ponta, de dezbatere a gazelor de şist, să arătăm dovezile privind efectele grave asupra sănătăţii şi a mediului, produse de fracturarea hidraulică, dovezi susţinute de articole şi studii, de cazuri reale din SUA", a conchis George Epurescu.

Grupul american şi-a întrerupt de mai multe ori activităţile pentru explorarea gazelor de şist la Pungeşti, din cauza protestelor locuitorilor din acest sat şi a opoziţiei activiştilor ecologişti. Numeroşi locuitori din această regiune se tem de efectele negative asupra mediului pe care le-ar putea provoca fracturarea hidraulică, tehnica de extracţie a gazelor de şist. Chiar dacă această metodă este permisă în SUA, ea este interzisă în Franţa. Tom Holst a dat asigurări că grupul Chevron va respecta normele de mediu. "Nu vom utiliza fracturarea hidraulică pentru explorare", a insistat Tom Holst, adăugând că orice decizie cu privire la o eventuală extragere prin intermediul metodei de fracturare hidraulică nu va fi luată decât peste trei sau cinci ani.

George Epurescu a amintit că, în Statele Unite ale Americii, "ies la iveală tot mai multe dovezi ale efectelor negative ale fracturării hidraulice asupra apei, aerului, solului", menţionând, în acest sens, că, până acum, au fost date publicităţii rapoarte ale autorităţilor americane şi studii ştiinţifice ale universităţilor şi institutelor din SUA care confirm acest lucru.

Un raport al US Energy Information Agency (EIA) transmite că Polonia are cele mai mari rezerve de gaze de şist din Europa (4.190 miliarde metri cubi), urmată de Franţa (2.879 miliarde mc) şi România, cu o rezervă recuperabilă estimată la 1.444 miliarde mc de gaze de şist.

Chevron a obţinut o nouă autorizaţie de explorare, la Puieşti

Preşedintele Asociaţiei "România Fără Ei", George Epurescu, ne-a declarat că, în ciuda tuturor protestelor locuitorilor din judeţul Vaslui, Chevron a obţinut a doua autorizaţie în Vaslui, în Puieşti (după cea de la Pungeşti), pentru amplasarea sondei de explorare şi exploatare a gazelor de şist. Documentul a fost eliberat luni de Consiliul Judeţean Vaslui. Potrivit activistului, primarul comunei Puieşti susţine că nu a ştiut de eliberarea autorizaţiei, edilul aşteptând ca instanţa să se pronunţe în dosarul privind organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei dacă este sau nu de acord cu venirea companiei Chevron în comună. Până la pronunţarea judecătorilor, Chevron urmează să instaleze în judeţ peste 2.800 de sonde, care vor explora după gazele de şist.

Întrebat cum comentează acuzaţiile apărute pe diverse site-uri, potrivit cărora cei mai mulţi activişti de mediu din ţara noastră ar fi finanţaţi de Rusia, preşedintele Asociaţiei "România Fără Ei" a replicat: "În SUA, personalităţi precum Robert de Niro, Susan Sarandon, Alec Baldwin, Robert Redford, Yoko Ono s-au alăturat mişcării anti-fracking. Înseamnă că dânşii sunt la fel de plătiţi de Rusia ca şi noi. Deşi Chevron a concesionat perimetrul din estul ţării, Gazprom l-a concesionat pe cel din vest".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Cum naiba nu poate SRI sa vada de unde primesc banii asemenea ONG-uri ? Cu taranii , locuitori ai Romaniei , pana la urma , treaba este si mai simpla . Sa se analizeze cum au fost pusi in posesie toti cei care protesteaza si sa li se anulleze subventiile , ca doar statul le da si nu Gazprom . Dupa asta va fi liniste .

    1. Stimate domn "Gigi",

      Ceea ce propuneti dvs reprezinta o practica folosita deseori de comunisti si de alte regimuri totalitare : bagatul pumnului in gura.  

      Inainte ca SRI sa verifice de unde vin banii ONG-urilor (masura aplicata deja in Rusia de catre FSB la ordinul lui Putin) nu credeti ca SRI ar trebui sa verifice cum s-a concesionat aprox 70% din Romania (contractele de concesionare fiind secretizate desi vorbim despre resurse care apartin poporului roman si nu unor indivizi, ca doar asa este in "democratie")? Nu credeti ca noi romanii (proprietarii de drept ai bogatiilor acestui stat) ar trebui sa stim ce scrie in acele contracte? Nu credeti ca trebuie sa stim de unde se vor lua milioanele de litri de apa necesara doar pentru o singura sonda? Nu credeti ca ar trebui sa stim daca firma (Chevron, Gazprom, etc) care ar exploata acele gaze de sist va plati sau nu pentru acea apa? Nu credeti ca ar trebui sa stim cine va raspunde PENAL daca in urma acestor exploatari resursele de apa subterana si solul vor fi poluate? Nu credeti ca ar trebui sa ne gandim ca putem gasi alternative pentru gaz (de ex energia electrica) dar NU EXISTA ALTERNATIVA PENTRU APA POTABILA?  

      Oamenii asemenea dvs, stimate domn Gigi, vor raspunde candva pentru genocid si instigare la genocid. Si cand vorbesc despre genocid stiu foarte bine ce spun deoarece distrugerea resurselor de apa potabila si contaminarea solului unei tari reprezinta un genocid al poporului care traieste in acea tara.

      Traim in tara in care a disparut contractul original semnat cu Bechtel (o teapa de peste 1 MILIARD de euro data poporului roman) si nimeni nu raspunde PENAL pentru acest lucru. Traim in tara in care niste oameni nevinovati au murit cu zile in Apuseni deoarece toate structurile de informatii ale Romaniei au fost incapabile sa localizeze o aeronava prabusita pe un munte (si nu prabusita in mare), traim in tara in care hartia originala semnata de Berceanu (hartie prin care acest individ a transferat gratuit dreptul de concesiune al bogatiilor din Rosia Montana unei companii aflata deja in vizorul anchetatorilor pentru evaziune fiscala si aderare la un grup infractional). Iar dvs vreti sa le permitem unora (iar aici nu e vb doar despre Chevron ci si despre Gazprom si inca vreo 10 companii diferite) sa exploateze gazele de sist (pe care ni le vor vinde noua romanilor la pretul pietei si nu la un pret mai mic) cu riscul distrugerii resurselor de apa potabila si contaminarii solului ...pt ce??? Pentru interesul unor tradatori? Pentru interesul unor companii private care nu dau 2 bani pe noi, pe copiii nostri si pe sanatatea noastra? Pt asa zisa "independenta energetica" in conditiile in care noi importam acum din Rusia doar 4% din necesarul de gaze naturale? Stiati ca durata de viata a unei sonde de acest tip este de max 7-8 ani? Cum o sa ne mai asiguram "independenta energetica" dupa ce vom ramane si fara aceste gaze de sist si vom avea si apa si solul contaminate si distruse pentru cel putin cateva sute de ani? Cum, stimate domn Gigi? 

      Trecand peste faptul ca si procentul de gaz importat de Romania este mult mai mare - circa 20 % - si ca toate argumentele pentru respingerea exploatarii gazelor de sist sunt demontabile prin practica de zeci sau sute de ani de cand sugem gaz din pamant , trebuie sa intelegem un lucru .Nu este mare diferenta intre sistemele clasice si cel contestat .Pana la urma si scosul apei potabile poate deranja , dupa cum puneti problema . Noroc ca societatea nu s-a impiedicat niciodata de oportunisti si sigur n-o va face nici acum . De multe ori , si metodele comuniste dau rezultate . Ca sa nu spun ca si acum noi mancam , in buna parte , multumita rezultatelor acelor metode . Ca ne place sau nu . Oricum , Ong -urile , sunt in fapt un loc de refugiu pentru multi care nu si-au mai gasit locul intr-o economie reala si care practica un fel de santaj pentru existenta proprie dar in dezavantajul majoritatii .

      Stimate domn Gigi,

      In primul rand va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde la acest e-mail. Va rog sa-mi permiteti sa fac cateva observatii: 

      1) Dupa cum vedeti eu imi asum ideile emise in spatiul public. Numele meu este real si oricine doreste poate verifica cine sunt. Daca veti face acest lucru veti vedea ca nu am lucrat si nici nu lucrez intr-un ONG ci activez intr-o firma privata. Spre deosebire de alte persoane care posteaza pe diverse teme (si care au lucrat si lucreaza in sistemul bugetar) eu am lucrat intotdeauna in mediul privat. 

      2)Observ ca folositi aceeasi tactica comunista veche de zeci de ani (dupa cum spunea Lenin – “denigrati, denigrati - tot va ramane ceva”). Nu ati adus nici macar un singur argument in favoarea exploatarii gazelor de sist, in schimb utilizati formula “Lozinci patriotarde” in incercarea de a arunca in derizoriu argumente pe care va dovediti incapabil sa le contracarati. Inteleg ca pentru dvs patriotismul a ajuns ceva desuet, insa imi permit sa va atrag atentia ca pentru poporul american patriotismul este o valoare si o mandrie. Asta este, se pare ca americanii nu au ajuns la nivelul dvs de “evolutie” si acorda respectul cuvenit dragostei de propria tara. In schimb dvs, judecand dupa ceea ce ati postat, nu dati 2 bani pe dragostea de propria tara si propriul popor (a avea aceasta dragoste implica si sentimentul responsabilitatii pentru generatiile viitoare si nu aplicarea dictonului “dupa mine potopul”). 

      3) Procentul de gaz importat acum de Romania este de numai 4% (conform declaratiei domnului Razvan Niculescu, ministrul energiei, la emisiunea “Jocuri de putere” de ieri seara). Intr-adevar, Romania a importat in tot anul 2013 aproape 20% din necesarul de gaze (spre deosebire de alte tari care importa mult mai mult gaz din Rusia – de ex Germania sau de Franta, tara care a interzis exploatarea hidraulica – dar asta este, nici macar francezii nu sunt la fel de “evoluati” ca dvs). Insa, pe parcursul acestui an, tinand cont si de faptul ca marii consumatori industriali de gaze sunt la un pas de a fi distrusi – de ex Oltchim (traiasca mareata clasa politica din Romania!) in mod cert importurile noastre de gaze vor fi mai reduse decat in anul 2013.. 

      4) Exploatarea gazelor conventionale (practica utilizata de omenire de “zeci sau sute de ani”) nu se realizeaza prin aceeasi metoda folosita pentru exploatarea gazelor de sist - metoda fracturarii hidraulice. Facand o asemenea afirmatie pur si simplu va aruncati singur in derizoriu. 

      5) Afirmatia dvs conform careia “ nu este mare diferenta intre sistemele clasice si cel contestat” tine de un penibil absolut. Stimate domn, in exploatarea gazelor conventionale nu se fractureaza roca si nici nu se injecteaza in pamant milioane de litri de apa otravita cu sute de substante chimice, dintre care unele sunt puternic cancerigene).  

      Pentru oamenii de buna credinta care citesc aceste randuri am o rugaminte : cautati pe Google informatii despre substantele folosite in amestec cu apa (pentru ruperea rocii si eliberarea gazelor aflate in aceste formatiuni geologice) si veti descoperi singuri cat de mincinoasa este afirmatia conform careia nu ar fi mare diferenta intre exploatarea gazelor conventionale si exploatarea gazelor de sist. 

      6) Aplecarea dvs catre comunism, ba chiar admiratia fata de metodele folosite de unul dintre cele mai bestiale regimuri totalitare, spune foarte multe despre dvs. Indemnul dvs la “bagarea pumnului in gura” in cazul taranilor care nu accepta sa le fie otravita apa si pamantul va descalifica total. Daca simtiti nevoia sa traiti intr-o dictatura, atunci va rog frumos sa emigrati in Coreea de Nord, stimate domn Gigi. Duceti-va acolo si veti avea placerea de a simti pe pielea dvs ce inseamna sa ti se “bage pumnul in gura” de niste dementi care se cred Dumnezeu pe pamant.  

      7) Denigrarea din finalul mesajului dvs (cf careia ONG-istii “practica un fel de santaj pentru existenta proprie dar in dezavantajul majoritatii”), tinand cont si de contextul in care transmiteti acest mesaj, se dovedeste a fi o mizerie. Stimate domn Gigi, care este castigul majoritatii romanilor daca le vom permite unora sa ne distruga RESURSELE LIMITATE DE APA POTABILA si terenurile agricole pe care ar trebui instalate cele peste 25.000 de sonde (cate ar vrea unii sa fie la nivelul a peste 70% din teritoriul Romaniei)? 

      Care sunt acele avantaje? Faptul ca, in conformitate cu memorandumul semnat si pus in practica de guvernul Boc si de guvernul Ponta, pretul gazelor naturale se va tripla pana in anul 2018 si ca acele gaze de sist ne vor fi vandute cel putin la acel pret dublu existent in anul 2018? Faptul ca toate companiile care ar exploata gaze de sist in Romania (Chevron, Gazprom, etc) ar plati o redeventa MIZERABILA de 3,5%? Care ar fi castigul majoritatii romanilor, stimate domn? Faptul ca, dupa epuizarea rapida a acestor resurse de gaze de sist (va reamintesc ca durata maxima de viata a unei asemenea sonde este de 7-8 ani) vom ramane si fara gaze (si implicit fara asa zisa “independenta energetica” clamata de niste tradatori ai acestui popor) dar si fara apa potabila si terenuri agricole?  

      Stimate domn Gigi, nu stiu cine sunteti si nici unde lucrati. In schimb dvs puteti afla usor cine sunt si unde lucrez deoarece, spre deosebire de dvs, eu imi asum ideile mele si nu ma ascund in spatele unui pseudonim. Permiteti-mi totusi, va rog, sa inchei cu un avertisment la adresa dvs : daca acest tip de exploatare se va derula in Romania atunci dvs si toti cei asemenea dvs (inclusiv politicienii care incearca sa ne “bage pe gat” cu forta acest tip de exploatare) veti raspunde pentru genocid si instigare la genocid. Sper ca sunteti constient ca in serverele SRI este stocata atat identitatea mea cat si identitatea dvs (e o copilarie sa credeti ca, folosind un pseudonim, nu se stie cine sunteti). Indiferent de cine sunteti si ce pozitie ocupati in acest moment veti plati LEGAL in momentul in care urmarile catastrofale ale acestui tip de exploatare (otravirea resurselor de apa potabila si a solului) isi vor face pe deplin simtite efectele. Poate parea greu de crezut pentru dvs sau pentru unii dintre politicienii care au momentan puterea in Romania, dar oare nu la fel de greu de crezut (chiar imposibil) i s-a parut si domnului Adrian Nastase in anul 2004? Si totusi, oricat de imposibil i s-a parut in acel moment, acum face puscarie pentru ilegalitatile savarsite in perioada in care a detinut puterea in aceasta tara. 

      Nu uitati, stimate domn si nu uitati nici dvs, stimati politicieni care tradati generatiile viitoare de romani pentru interesele dvs personale : Genocidul este o fapta care, conform reglementarilor internationale, nu se prescrie.  

      Celor care au citit acest comentariu le multumesc si-i rog sa se gandeasca la viitorul care-i asteapta pe copiii si pe nepotii lor daca lasam niste indivizi total amorali sa exploateze acum, pana la epuizare, toate resursele de care dispune Romania fara sa le pese de dezastrul (provocat de actualele tehnologii primitive) pe care aceste exploatari l-ar aduce asupra Romaniei si asupra poporului roman.

      A se citi "mesaj" in loc de "e-mail".

      Multumesc. 

      scuze, insa e imposibil ca 70% din teritoriul romaniei sa fie acoperit de sonde. e chiar o timpenie sa afirmi asa ceva.

      iar concesiunile sint instrumente unanim acceptate intr-o economie libera. cum altfel se pot face investitii, daca nu prin investitii (cu riscurile de rigoare pt. cei care aduc capital in primul rind, si costa f. mult atit prospectarea cit si forarea)...  

      probabil comunitatea locala ar trebui sa participe cumva direct la cistigurile potentiale, insa pina una-alta resursele subsolului apartin statului.  

      Ma pregateam sa abordez un raspuns elaborat , pe puncte , asa cum l-am primit , sa spun ca am o meserie care implica rigoare si precizie , sa spun ca n-am avut norocul sa lucrez numai in mediul privat si ca a trebuit sa -mi aduc si eu contributia la patria socialista cale de 15 ani inainte de rev . Am renuntat si m-am oprit la trimiterea la patriotismul american . Fix asta vreau si eu . Sa fiu patriot atat cat au fost si americanii cand au hotarat sa exploateze gaze de sist si sa fie independenti energetic . In final , sa nu va plictisesc , sa va ganditi cu ce difera riscul unei centrale nucleare fata de cel al exploatarii gazelor . Poate ajungem la opait , pana la urma .

      Stimate domn Gigi,

      Inteleg ca, din punctul dvs de vedere, cei care citesc comentariile dvs "nu merita" sa depuneti minimul efort de a raspunde punctual la ceea ce v-am scris. Totusi, stimate domn, avand in vedere ca sunteti atat de sigur de "minunatele beneficii" ale exploatarii gazelor de sist puteti avea minima decenta de a va asuma informatiile pe care le difuzati in spatiul public? Altfel spus, puteti avea minima decenta de a va prezenta cu identitatea dvs reala asa cum am procedat eu? De ce anume va temeti din moment ce totul este atat de "mirobolant" in chestiunea gazelor de sist? Va temeti cumva de faptul ca, intr-un viitor nu prea indepartat, va trebui sa dati socoteala pentru instigare la genocid? Iar daca nu va temeti de acest lucru de ce nu va asumati public ceea ce spuneti? Nu de alta, dar sa stim si noi (cei care citim cele scrise de dvs) cu cine avem de a face. 

      Incercarea dvs de manipulare grosolana, pretinzand ca ati fi "patriot" precum americanii, este pur si simplu penibila. De ce spun acest lucru? In primul rand pentru ca ati cerut in mod clar ca taranilor care nu vor sa permita distrugerea apelor si solului pe care traiesc sa li se "bage pumnul in gura". Citind asta ce as putea sa spun? "Curat murdar, coane Fanica!". De asemenea este penibila pretentia dvs ca ati fi un "patriot" din moment ce incercati (in mod inutil de altfel) sa aruncati in derizoriu orice argument impotriva acestui tip de exploatare folosind sintagma "lozinci patriotarde". Numai utilizarea acestei sintagme de catre dvs dovedeste cat se poate de clar ca sentimentul patriotismului si al dragostei fata de Romania si poporul roman va este cu totul strain. Si totusi aveti pretentia de a fi considerat "patriot"..... 

      Un ultim element pe care doresc sa-l subliniez este ca, din ceea ce stiu eu, explorarea si exploatarea gazelor de sist in SUA se face de catre companii americane si nu de catre companii rusesti, chinezesti, sarbesti, etc. De asemenea NIMENI nu a impus SUA sa isi tripleze pretul la gaze naturale pana in anul 2018 asa cum se intampla in Romania. La noi exploarea si exploatarea urmeaza a fi facute de catre companii straine (Chevron, Gazprom, etc) care vor plati o redeventa MIZERABILA de 3,5% si care, dupa ce ar extrage acest tip de gaz, ni l-ar vinde noua LA PRETUL PIETEI si nu la un pret mai mic (asa cum s-a intamplat in SUA). Iar daca noi nu ne vom permite sa platim acel pret al pietei (un pret cel putin triplu fata de preturile de acum cativa ani-ca doar asta "ne-am asumat" prin memorandumul semnat cu FMI) atunci respectivele companii vor exporta gazul extras in Romania catre acele tari care isi vor permite sa-l cumpere la "pretul pietei".  

      Dar ce conteaza toate aceste "amanunte" pentru dvs, stimate domn Gigi? Ce conteaza pentru dvs ca nu le vom mai lasa generatiilor viitoare nici un fel de resurse pe care sa le foloseasca? Ce conteaza ca vor unii dementi sa exploatam ACUM, pana la epuizare, toate resursele acestei tari fara sa le pese de viitorul copiilor si nepotilor nostri? Pentru dvs nu conteaza nimic din toate aceste "amanunte". Pentru dvs conteaza doar sa incercati sa mintiti si manipulati (de aceea nici nu va asumati public ceea ce scrieti), pentru dvs conteaza doar ca dementii care vor sa epuizeze intr-o perioada scurta de timp resursele acestei tari sa-si duca planul la indeplinire, pentru dvs conteaza doar "bagatul pumnului in gura" in cazul celor care nu se lasa mintiti si manipulati. 

      Stimate domn Gigi, de mii de ani singurii care au aplicat metoda "pumnului in gura" sunt cei care stiu ca nu au dreptate dar incearca sa le impuna cu forta celorlalti propriile interese. Faptul ca actualii guvernanti folosesc o institutie publica (Jandarmeria Romana) pentru a apara interesele unei companii private impotriva intereselor propriilor cetateni reprezinta, pentru orice om de buna credinta, dovada clara a faptului ca nici guvernantii si nici companiile respective nu au dreptate.  

      Un mesaj pentru userul "stefan" - cand am pomenit despre faptul ca 70% din terenul Romaniei este concesionat am avut dreptate, am gresit insa cand nu am precizat clar ca este vorba despre concesionarea a aprox 70% din teritoriul Romaniei pentru exploatarea tuturor resurselor naturale (gaze de sist, aur, argint, etc). Ceea ce vroiam sa scot in evidenta era faptul ca, concesionand acum aproape 70% din teritoriul national, generatiile viitoare de romani nu vor mai avea nici un fel de bogatii pe care sa le foloseasca deoarece, intr-un orizont de timp scurt, majoritatea acelor resurse naturale vor fi epuizate pentru vesnicie. Ce le lasam copiilor si nepotilor nostri, stimate user "stefan"? O tara saracita de bogatiile ei? Citind cele scrise de catre dvs ma tem ca sunteti adeptul sintagmei "dupa mine potopul".

    Exploatarea gazelor de sist poate produce uneori cutremure de mica adancime. Cutremurele din Romania din ultima perioada au fost de mare adancime.

    Cand vor aparea studiile de impact pentru activitatea de explorare cerute de d-na Rovana Plumb? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb