CHIAR DACĂ PERFORMANŢA BURSEI ÎN ULTIMELE 8 LUNI ARATĂ UN APETIT DE RISC MAI RIDICAT, Andreas Balaskas, Ieba Trust: Investiţiile în România trebuie însoţite de prudenţă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 decembrie 2009

Domnul Andreas Balaskas, vicepreşedintele Ieba Trust, a venit în România în septembrie 2008, după 10 ani de activitate pe piaţa de capital din Grecia. Potrivit domniei sale, mare parte din cariera sa s-a desfăşurat în companii foarte mari, ultima dintre ele fiind casa de brokeraj a grupului Marfin. Pe piaţa de capital, în principal a fost analist, însă a avut şi câteva alte poziţii, participând la proiecte corporate - fuziuni şi achizitii, IPO-uri.Andreas Balaskas declară că a venit în ţara noastră pentru a beneficia de oportunităţile pieţei de aici, de procesul de dezvoltare care va urma.

Domnul Andreas Balaskas, vicepreşedintele Ieba Trust, a venit în România în septembrie 2008, după 10 ani de activitate pe piaţa de capital din Grecia. Potrivit domniei sale, mare parte din cariera sa s-a desfăşurat în companii foarte mari, ultima dintre ele fiind casa de brokeraj a grupului Marfin. Pe piaţa de capital, în principal a fost analist, însă a avut şi câteva alte poziţii, participând la proiecte corporate - fuziuni şi achizitii, IPO-uri.Andreas Balaskas declară că a venit în ţara noastră pentru a beneficia de oportunităţile pieţei de aici, de procesul de dezvoltare care va urma.

"Întrucât există puţine domenii de business sănătoase, orice fel de investiţie trebuie făcută cu mare prudenţă în România, bineînţeles, fără a pierde din vedere potenţialul de creştere pe termen lung al ţării", este părerea domnului Andreas Balaskas, Vice- preşedintele casei de brokeraj Ieba Trust, care deţine acest post din septembrie 2008, subliniind, de asemenea, că investiţiile trebuie să ţină cont şi de tipul investitorului (individual, instituţional sau fond de investiţii).

Domnia sa ne-a relatat într-un interviu: "Piaţa de capital este foarte mică, nereflectând economia reală a ţării, piaţa de imobiliare a stagnat şi alte câteva segmente de business se descurcă greu în a-şi menţine vânzările şi investiţiile. Încă trebuie să aşteptăm o revenire puternică a economiei, în timp ce afacerile locale au nevoie de un capital substanţial să supravieţuiască şi să meargă mai departe".

Între timp, însă, Bursa de Valori ar trebui să ia măsuri imediate pentru dezvoltarea pieţei de capital, este de părere domnul Balas-kas: "Piaţa de capital din România are câteva lucruri bune - o reglementare bună, o trans-parenţă bună - însă ar trebui să acţioneze mai rapid şi dinamic.

Două exemple ar fi: (i) implementarea IFRS (n.r. standardele internaţionale de contabilitate) cu un calendar specific şi obligatoriu pentru constituenţii indicelor BET şi BET-C, anual şi trimestrial şi (ii) conferinţe obligatorii organizate de companii prin care să furnizeze cât mai multe informaţii investitorilor după încheiera exerciţiului financiar şi o conferinţă cu analişti (sau investitori interesaţi) o dată pe an.

În plus, cred că autorităţile ar trebui să convingă sau să oblige companiile listate să-şi schimbe atitudinea în sensul că aceste companii să-şi dezvăluie în permanenţă situaţia afaceriilor, planuri, intenţii investiţionale, precum şi o previziune asupra business-ului şi al sectorului în care operează. Aceste lucruri nu ar trebui lăsate doar la dis-creţia emitenţilor. Nu este suficient doar să publici balanţa trimestrial. Când o companie decide să rămână listată sau să se listeze, trebuie să înţeleagă că are o responsabilitate nu numai către acţionarul majoritar, dar şi către comunitatea investiţională.

În prezent, piaţa bursieră este una dintre opţiunile mai ieftine de a atrage capital şi actualii acţionari trebuie să convingă acţionarii noi să investească în planurile lor de afaceri.

Oficialii de la BVB ar putea organiza road-show-uri cu câte 10-15 companii, în pieţe europene dezvoltate, precum Londra, să aranjeze întâlniri între companii şi investitori. Obişnuiam să particip, la Londra, precum şi în alte ţări europene, de două ori pe an, la astfel de evenimente, care atrăgeau, în medie, 300 de investitori instituţionali de fiecare dată. Acolo se vedea sau atrăgea interesul. Mai ales, acum, că piaţa este mică şi sunt puţine companii listate este foarte uşor de făcut aşa ceva".

Chiar dacă mărimea contează, când conducerea companiei dă transparenţa informaţiilor furnizate, investitorii se simt mult mai confortabil şi doritori să investească, în opinia vicepreşedintelui Ieba Trust.

Andrea Balaskas consideră că şi Guvernul ar putea contribui la dezvoltarea pieţei de capital, prin privatizarea companiilor sau a unor companii prin Bursă. Domnia sa ne-a declarat: "Am făcut câteva calcule. Dacă ar fi încercat să listeze separat 30-40 de companii din portofoliul Fondului Proprietatea, s-ar fi dublat capitalizarea bursei din prezent, asta în afară de listarea propriu-zisă a Fondului. Rezultatele ar fi arătat cu siguranţă o piaţă de capital mai mare şi mai puternică, cu mult mai mult volum de tranzacţii, companii în creştere precum şi un volum mai mare de impozite încasate pentru statul român. Nu înţeleg ce mai aşteptă şi de ce rămân pasivi în ceea ce priveşte acest lucru".

Strategia de aşteptare, impusă de criză

Acţionarii "Ieba Trust" au făcut o nouă strategie în urmă cu doi ani, au schimbat o parte din conducerea companiei, însă duritatea crizei i-a făcut să adopte o atitudine de aşteptare - "wait and see".

Pentru acest an, casa de intermediere nu are mari aşteptări, după cum ne-a spus domnul Balaskas: "Ţinta noastră este să ne menţinem şi să acoperim costurile. Ca să vă spun adevărul, nici pentru prima jumătate a anului viitor nu avem aşteptări prea mari. În ciuda apetitului crescut al investitorilor care s-a făcut simţit din aprilie, cred că vom vedea o diferenţă reală de abia spre sfârşitul anului viitor. Piaţa are nevoie cu disperare de mai multe companii listate şi mai multe active în ges-tiune".

În primele 11 luni din acest an, Ieba Trust a intermediat tranzacţii cu acţiuni de 77.797.307,14 lei, deţinând o cotă de 0,85% din piaţa Bursei de Valori Bucureşti (n.r. acţiuni şi unităţi de fond), conform datelor Bursei de Valori Bucureşti. Potrivit domnului Balaskas, compania încearcă să îşi îmbunătăţească procentul din piaţa bucureşteană prin oferta de produse, neavând în vedere preluarea altor companii de brokeraj.

"Pentru a cumpăra o casă de brokeraj trebuie să ai un motiv foarte clar, să îţi aducă un beneficiu sigur începând cu a doua zi", ne-a explicat Andreas Balaskas, adăugând: "Vedem că, în acest moment, pe piaţă sunt multe case de brokeraj, dar, fără a le subestima, ne dăm seama că nu ne pot oferi nimic în plus. Chiar dacă unele au, să spunem, 2-3 conturi foarte bune, nu este suficient. Ce intenţionăm este să găsim oameni foarte buni, de exemplu oameni de vânzări care au conturi bune, experienţă în domeniu".

Referitor la oferta de produse, vicepreşedintele "Ieba Trust" a precizat că, în urmă cu câteva luni, intermediarul a lansat o platformă de tranzacţionare electronică. "Ceea ce încercăm este să le oferim investitorilor individuali acces şi pe alte pieţe, însă într-un mod personalizat", ne-a mai spus domnia sa, menţionând că, pe lângă produsele obişnuite (intermedierea tranzacţiilor cu acţiuni, obligaţiuni), "Ieba Trust" este implicată şi în IPO-uri (n.r. initial public offer - ofertă publică iniţială ), M&As (n.r. mergers and acquisitions - fuziuni şi achiziţii), consultanţă. "Din cauza crizei, unele proiecte au fost amânate, altele se derulează în continuare. Lucrurile se mişcă încet", a precizat domnul Balaskas.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb