CHIAR ÎNAINTE DE PRIVATIZARE, "Distrigaz Sud" s-a asociat cu "Wintershall" în afacerea "Wirom Gas"

Laura Serghei
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 ianuarie 2004

Compania germană "Wintershall" participă la privatizarea "Distrigaz"

"Wintershall" şi "Wirom Gas" sînt firmele care intermediază importurile de gaze în ţara noastră

Compania "Distrigaz Sud" a preluat recent un pachet de 40% din acţiunile deţinute de "Transgaz" în puternica afacere "Wirom Gas", societate care intermediază importurile de gaze din ţara noastră. Curios este cum Ministerul Economiei a aprobat ca "Distrigaz Sud" să intre în această afacere, în condiţiile în care compania este în plin proces de privatizare, iar principalul său asociat în "Wirom Gas" este chiar "Wintershall", una din cele cinci companii participante la privatizare. Acţionarii "Transgaz" au amî-nat, în luna noiembrie, discutarea transferului a 40% (din pachetul de 49% pe care îl deţinea la "Wirom Gas"), tocmai ca Ministerul Economiei să se pronunţe asupra implicaţiilor pe care această tranzacţie le-ar putea avea asupra procesului de privatizare al "Distrigaz Sud". Compania germană "Wintershall Erdgas Handelshaus GmbH", cealaltă companie prin care gazele din Rusia intră în ţara noastră, deţine 49,97% din capitalul social al "Wirom Gas" (Banca "Romexterra" este cel de-al patrulea acţionar al so-cietăţii, cu o pondere nesemnificativă).

Surse din "Transgaz" au confirmat că cesiunea către "Distrigaz Sud" a fost aprobată în decembrie anul trecut, iar tranzacţia se va realiza, cel mai probabil, la valoarea nominală a acţiunilor, fiind implicate instituţii subordonate Ministerului Economiei şi Comerţului.

"Wirom Gas" are un capital social de 100 milioane de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 10.000 lei/acţiune, deci valoarea transferului ar fi de 40 milioane de lei.

Sursele amintite susţin că "Wirom Gas" îşi va diversifica obiectul de activitate şi va trece pe distribuţie, această transformare fiind susţinută şi de acţionarul german. Florin Geor-gescu, şeful serviciului de protocol relaţii cu mass-media din cadrul "Distrigaz Sud", a confirmat achiziţia de acţiuni de la "Wirom" prin intermediul "Transgaz". Domnia sa a explicat că acest transfer vine în întîmpinarea strategiei de dezvoltare a distribuţiei gazelor din partea de sud a ţării, respectiv Alexandria, Giurgiu şi Olteniţa.

Conducerea "Wirom Gas" nu a dorit să comenteze tranzacţia dintre "Distrigaz Sud" si "Transgaz".

"Wirom Gas" a desfăşurat, în anii trecuţi, o activitate profitabilă: compania a avut în 2001 o cifră de afaceri de peste 1700 de miliarde de lei şi un profit de 29,7 miliarde de lei. Rezultatele financiare au fost mai slabe în 2002, cînd cifra de afaceri a scăzut la 769,8 miliarde de lei, iar profitul s-a diminuat şi el la jumătate - 13,9 miliarde de lei. O explicaţie ar fi că, potrivit minis-trului industriei Dan Ioan Popescu, compania a avut exclusivitate pe importul de gaze în anul 2001. Tot ministrul Popes-cu a declarat recent că "Wintershall" şi-a anunţat intenţia de a deveni cel de-al patrulea producător de gaze din ţara noastră, alături de "Petrom", "Romgaz" şi "Amrocco".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb