Chimcomplex SA Borzeşti anunţă finalizarea unei investiţii de peste 14,35 milioane de euro în a doua instalaţie de cogenerare care permite combinatului să-şi reducă semnificativ costurile cu utilităţile.
Echipa de la Chimcomplex a finalizat şi a pus în funcţiune în anul 2009 instalaţia care, alimentată cu gaze naturale şi hidrogen obţinut din surse regenerabile, produce energie electrică şi termică necesare în procesele de producţie din combinat. Randamentul energetic de peste 90 la sută al acestei instalaţii de cogenerare a determinat Chimcomplex să construiască în anul 2015 o a doua centrală de acest tip.
Instalaţia Cogenerare II, considerată un vârf al tehnologiei la nivel mondial, produce mai multă energie electrică şi termică decât consumă întreg oraşul Râmnicu Vâlcea. În urma celor două investiţii, Chimcomplex şi-a redus costurile energetice cu 42 la sută şi a devenit unul dintre cele mai performante combinate chimice.
Din punct de vedere al impactului asupra mediului, datorită economiilor anuale de gaze naturale generate de proiect, emisiile de CO2 se reduc cu peste 17.800 tone pe an.
"Prima instalaţie de cogenerare, o creaţie proprie dezvoltată cu un partener din Elveţia, Turbomach, a primit în anul 2010 un premiu de excelenţă şi un cec de 375.000 de euro pentru instalaţia cu cea mai înaltă eficienţă energetică dintre proiectele finanţate în Europa de către BERD şi Fondul European de Eficienţă Energetică. În ceea ce priveşte Instalaţia de Cogenerare 2, pusă în funcţiune în mai 2015, testele au arătat că eficienţa globală depăşeşte 91 la sută", a declarat directorul general al Chimcomplex, Ing. Dumitru Coman.
"Avem cele mai eficiente două instalaţii de cogenerare din Europa şi în acelaşi timp avem cel mai eficient consumator de energie electrică într-o instalaţie de electroliză cu membrană schimbătoare de ioni de generaţia a V-a, conform clasamentului prezentat de cea mai importantă revista de specialitate, editată de Eurochlor", a declarat preşedintele Grupului SCR, Ştefan Vuza.
Proiectul "Instalaţie de Cogenerare II" a fost cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea totală a proiectului fiind de 63,7 milioane de lei.