Chimcomplex a pierdut procesul cu Amerocap

S.B.
Piaţa de Capital / 22 iunie 2021

Chimcomplex a pierdut procesul cu Amerocap

Tribunalul Bacău a dat câştig de cauză, în primă instanţă, fondului de investiţii Amerocap în procesul intentat Chimcomplex şi a obligat proprietarul Oltchim să plătească americanilor peste două milioane de dolari, potrivit portalului instanţei, informează Agerpres.

"Soluţia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost formulată şi completată. Obligă pârâta (Chimcomplex - n.r.) la plata către reclamantă (Amerocap - n.r.) a următoarelor sume, cu titlu de debit: - 114.546.72 USD, în echivalent în lei la data plăţii, din care 111.137,24 USD, reprezintă debit principal, iar 3.410,48 USD penalităţi de întârziere, calculate de la data scadenţei facturilor neachitate şi până la data ultimei notificări de punere în întârziere comunicată prin executor judecătoresc, precum şi la plata penalităţilor de întârziere care vor fi calculate şi percepute până la data achitării integrale a debitului. - 2.020.780,25 USD, cu titlu de debit principal, în echivalent în lei la data plăţii, reprezentând comision de succes datorat de pârâtă în temeiul art. 5.3 din contractul de consultanţă nr. 22/2015 faţă de încheierea de către pârâtă a contractului de facilitate credit cu investitorul VTB Bank (Europe) SE, sumă la care se adaugă şi penalităţile contractuale de întârziere, de 0,05% pe zi de întârziere aplicată la suma întârziată la plată şi calculate conform art.5.5 din contractul de consultanţă nr. 22/2015, de la data scadenţei facturii emisă pentru acest comision şi până la data achitării integrale a debitului", se arată în hotărârea Tribunalului Bacău.

Decizia a fost luată pe 26 mai şi poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Reprezentanţii Amerocap au precizat, pentru AGERPRES, că este vorba despre sume datorate ca urmare a unui contract de consultanţă pentru procesul de achiziţie a combinatului Oltchim.

"Suntem mulţumiţi de modul în care, după trei ani de când am deschis aceste acţiuni, instanţele au analizat şi motivat deciziile lor. Este vorba de deciziile a două instanţe diferite, de la Bucureşti şi Bacău, care confirmă caracterul abuziv, incorect din punct de vedere contractual şi legal al rezilierii contractului nostru de către Chimcomplex, recunosc în mod direct validitatea pretenţiilor noastre cu privire la sumele substanţiale pe care ni le datorează Chimcomplex şi implicit a rolului determinant pe care compania noastră l-a avut în tranzacţia ce a vizat achiziţia de către Chimcomplex a activelor Oltchim", au precizat oficialii Amerocap.

Pe de altă parte, responsabilii Chimcomplex au susţinut, pentru AGERPRES, că vor face apel la această decizie a instanţei.

"Am luat act cu surprindere de hotărârea instanţei pronunţată in litigiul cu Amerocap. Avem foarte multe semne de întrebare în ceea ce priveşte temeinicia acestei decizii şi în mod cert o vom o ataca la forurile judecătoreşti superioare, conform procedurilor legale. Avem încredere în justiţia din Romania şi suntem foarte optimişti că soluţia din fond va fi răsturnată în apel", spun oficialii Chimcomplex.

Aceştia au arătat că au plătit sumele datorate încă de acum doi ani.

"Reamintim cu tărie că Chimcomplex a acţionat în mod corect şi în conformitate cu legislaţia, aşa cum am susţinut de la începutul acestui proces. Chimcomplex rămâne fermă în privinţa respectării partenerilor şi a principiilor generale de colaborare, aşa cum am făcut-o şi în relaţia cu Amerocap, faţă de care ne-am achitat de toate angajamentele încă de acum 2 ani. Dorim să ne investim timpul şi energia pentru derularea de proiecte de viitor pentru industria chimică românească, construind pe o baza solidă şi ne delimităm de astfel de iniţiative venite din partea unor foşti colaboratori cu intenţia de a încasa sume complet nedatorate", se mai arată în răspunsul Chimcomplex.

Chimcomplex Borzeşti a achiziţionat în anul 2018 activele viabile ale combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Amerocap este un fond de investiţii în sectorul resurselor energetice şi al apărării.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. În majoritatea cazurilor țin cu companiile romanesti. Nu este cazul când e vorba de Vuza! El vrea să nu plătească la nimeni nimic! Dividende zero. Majorări de capital anunțate dar neaprobate, dar parțial ( pentru el) realizate ! Plăti pentru el în calitate de consultant juridic! Cumpărări de acțiuni interpretabile. Poate e acoperit de lege cu noi dar se vede că nu tine cu străinii!

    1. Omul de afaceri Stefan Vuza a cumpărat combinatul Someș Dej la preț de țigări, după ce, în urmă cu câțiva ani, l-a băgat în insolvență. Potrivit surselor de pe piața financiară clujeană, Vuza ar fi plătit pe activele combinatului mai puțin de un milion de euro, în situația în care prețul inițial de vânzare a fost de aproximativ opt milioane de euro. Înainte de a intra în insolvență, omul de afaceri a avut grijă ca Someș Dej să se îndatoreze față de firmele din grupul Serviciile Comerciale Române, patronat de Stefan Vuza.

      SC Chimcomplex, una dintre societățile care fac parte din grupul Serviciile Comerciale Române, grup patronat de Stefan Vuza, a cumpărat activele combinatului Someș Dej aflat în insolvență de aproximativ trei ani de zile. Dacă, inițial, prețul de vânzare era de aproximativ opt milioane de euro, acum activele combinatului au fost vândute pentru mai puțin de un milion de euro. ”S.C. Chimcomplex S.A. Borzești a fost declarată câştigătoarea licitaţiei pentru achiziţia pachetului 1 din activele Someş Dej, încheind cu succes toate punctele strategiei de investiţii şi dezvoltare pentru anul 2016, în conformitate cu aprobările AGA. Platforma Someş cuprinde 40 ha de teren şi construcţii industriale, la care se adaugă serviciile adiacente: staţii tratare ape, staţii electrice, depozite, depou CFR, infrastructura rutieră, etc. (…) Pe direcţia afacerilor specifice fostului combinat Someş, respectiv producţia de celuloză şi hârtie, echipa de management Chimcomplex a finalizat negocierile cu un partener de specialitate din domeniu, iar după un an de investiţii va reporni împreună cu acesta, în prima etapă, fabrica de hârtie unde va angaja în total pe ambele divizii 400 salariaţi. Grupul SCR va emite ulterior un comunicat referitor la istoria insolvenței Someş şi cauzele ei, comunicat ce va ajuta la informarea corectă a celor interesaţi”, arată un comunicat al reprezentanților Serviciilor Comerciale Române (SCR). 

      Pentru a nu lungi curiozitatea celor interesați de insolvența combinatului, trebuie menționat că insolvența a fost cerută chiar de cumpărător, adică omul de afaceri Stefan Vuza, prin intermediul unei societăți din cadrul SCR. 

      Înainte de a intra în insolvență, șefii Someș Dej de la data respectivă, care erau ”locotenenții” lui Vuza, au avut grijă să îndatoreze societatea față de companiile din cadrul SCR. 

      Înainte de a intra în insolvenţă şi, ulterior, în faliment, principalul acţionar al combinatului era SC A1 Impex, o companie din cadrul Serviciilor Comerciale Române. 

      Printre ultimele contracte încheiate de SC Someș Dej este unul (2900/30.11.2012) prin care SC Someș Dej a cumpărat de la SC A6 Impex (societate controlată tot de Vuza prin SCR) o hală de tip depozit pentru suma de 620.000 de lei + TVA. De asemenea, tot A 6 Impex a împrumutat Someș Dej cu 150.000 de lei (contract nr 2583/22.10.2012), cu 200.000 de lei (contract nr 2386/794/01/10/2012), ambele contracte având ca termen scadent de maxim 10 zile, ulterior intervenind penalități. Prin intermediul contractului cu numărul 1935/14.08.2012, Someș Dej se împrumută tot de la A 6 Impex cu 300.000 de lei, apoi de la SC Caromet (societate care face parte din cadrul SCR), combinatul din Dej cere o suplimentare de 250.000 de lei la un împrumut deja contractat. Cu alte cuvinte, înainte de a intra în insolvență, Someș Dej se îndatorează față de propriul patron. 

      Însă această acțiune de băgare în insolvență a Someș Dej este cu bătaie lungă. În urmă cu cinci ani, SC Sinterom Cluj Napoca a cerut insolvenţei firmei A1 Impex, o societate prin care Vuza deţinea SC Someş Dej. Înainte de asta, SC Someş Dej SA a împrumutat 3 milioane de lei o altă societate deţinută Vuza, SC Uzuc SA Ploieşti. La câteva luni după semnarea acestui contract de împrumut, în 09.07.2010, în cadrul unei şedinţe a acţionarilor Sinterom, s-a prezentat pentru aprobare situaţiile financiare ale societăţilor A1 Impex Cluj Napoca şi A1 Impex. După doar câteva zile, Sinterom a cerut intrarea în insolvenţă a SC A1 Impex, însă fără a preciza nici un alt detaliu referitor la acest lucru. 

       

      A cumpărat Someș Dej pe bucăți 

      În 2014, potrivit raportărilor de atunci, cifra de afaceri a Someș Dej scăzuse de la 6 milioane lei la 2,1 milioane lei în primul semestru al anului 2013, iar pierderile au avansat de la 2,6 milioane lei la 6,3 milioane lei. Ulterior, combinatul a intrat în insolvenţă, iar pentru că planul de reorganizare nu a fost “viabil”, lichidatorul judiciar, la sfârşitul anului 2013, a decis că afacerea trebuie să intre în faliment. 

      Însă, ”salvarea” combinatului a venit de la Stefan Vuza. SC Uzuc, o societate ploieşteană din cadrul Serviciilor Comerciale Române, a hotărât atunci să cumpere o parte din activele Someş Dej. 

      “Aprobă achiziţionarea în bloc a tuturor activelor aparţinând SC Someș SA Dej, (inclusiv active aparţinând Secţiei Celuloză şi Hârtie), mai puţin activul “Baraj”, singur sau în orice formă de asociere cu potenţiali investitori, conform metodei şi procedurilor stabilite de către administratorul judiciar, în măsura în care SC Uzuc SA câştigă licitaţia organizată în acest sens, la preţul de maxim 5 milioane de euro. Aprobă garantarea acestui credit cu garanţii reale imobiliare de rang I. Mandatează Consiliul de Administraţie în vederea identificării unei/unor bănci, pentru contractarea creditului, negocierii condiţiilor de creditare şi stabilirea garanţiilor mobiliare precum şi pentru semnarea contractului de credit/contractelor de garanţie”, arată o minută din 24 ianuarie a hotărârii AGA a Uzuc. 

      Înainte de a adopta această hotărâre, compania Uzuc şi-a prelungit un contract de credit în sumă maximă de 3 milioane de euro şi a aprobat contractarea unui credit în valoare maximă de 1,5 milioane de euro de la Volksbank România. 

      În cadrul procesului comercial al combinatului dejean, cererea de insolvenţă a fost respinsă de trei ori pentru că magistraţii au considerat că toţi acţionarii din cadrul someş Dej trebuie să fie de acord cu începerea acestei proceduri, nu doar acţionarul majoritar, în spatele căruia se află afaceristul Stefan Vuza. 

      “Fiind o societate comercială pe acţiuni, intenţia debitoarei (Someș Dej, n.red.) de a fi supusă procedurii insolvenţei (având în vedere consecinţele unei nereuşite a reorganizării societăţii comerciale) nu poate fi luată la nivel societar decât printr-o hotărâre a adunării generale a acţionarilor, nefiind vorba despre o operaţiune necesară pentru aducerea la îndeplinire a obiectului de activitate al societăţii ce cade în competenţa administratorului/consiliului de administraţie”, arată magistrații în motivarea respingerii declanșării procedurii de urgență. 

      SIF Banat Crisana apare cu un procent de 13,11%-1653000 actiuni,cum de au fost de acord cu asa ceva?Greu de crezut sa nu fi fost pana la urma ceva intelegere intre ei ,de nu au actionat in instanta sa opreasca insolventa mascata si falimentul aranjat.

    EU , NU INTELEG !!! DACA SPUN CA LE-AU PLATIT YANKEILOR , BANII RESPECTIVI , INCA DE ACUM 2 ANI DE ZILE , DE CE SE MAI JUDECA ??? CARE NU E SANATOS LA CAP , AICI ??? ASA PATESTI , CAND A-TI BAGI IN CARD , CU TOT FELUL DE SMECHERI !!! TE JUPOAIE AIA , DE 14 ORI !!! NU PUTEAU SA ALEAGA NISTE AVOCATI DIN ROMANIA ??? AR FI JUDECAT MAI COMUNIST , SI VUZA SCUTEA O GRAMADA DE BANI !!! ASA AI TREBUIE !!! PACAT CA NU-I PLATESTE DIN BANII LUI PERSONALI , DACA A FOST TAMPIT !!! NU STIE CA AMERICANII SANT RENUMITI IN LUME , IN MATERIE DE PROCESE , DARE IN JUDECATA , SI TRIBUNALE ??? FACE PARTE DIN VIATA LOR !!! EI TRAIESC PENTRU ASTA !!! VUZA TREBUIA SA-SI DEA SEAMA , CA FIIND AMERICANI , PANA LA URMA TOT EI O SA CASTIGE IN INSTANTE ??? ODATA CE-AI INTRAT PE MANA LOR , SE JUDECA ASTIA CU TINE SUTE DE ANI , SI TOT AJUNG UNDE VOR EI ???

    1. CA MI-AM ADUS AMINTE : AMERICANII AU DAT IN JUDECATA FIRMA ALRO SLATINA , CUM CA AU VANDUT ALUMINIU , LA PRETURI ANTI-DUMPING , SI LE-AU STRICAT ASTFEL LOR , NISTE AFACERI !!! CER CA PRETENTII , O SUMA FOARTE MARE DE BANI !!! O SA SE JUDECE ANI DE ZILE , SI TOT O SA-I SPOLIEZE DE BANI , PE FRAIERI !!! INSTANTELE O SA TINA SEAMA , SI DE FAPTUL CA AMERICA ESTE UN IMPERIU PE PAMANT , IAR ROMANIA O NIMEMEA !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb