Chimcomplex dă 127 milioane euro către Oltchim

G.F.
Piaţa de Capital / 27 octombrie 2017

Chimcomplex dă 127 milioane euro către Oltchim

Preţul tranzacţiei în contractul de vânzare de active, încheiat între Oltchim S.A. şi Chimcomplex S.A. Borzeşti, cu privire la Pachetele 1-5 şi parţial, Pachetul 7, reprezintă echivalentul în lei al sumei de 127 milioane euro, respectiv 582 milioane lei, la care se adauga TVA-ul aplicabil, acoperind activele transferate, în cadrul contractual aplicabil, anunţă Bursa de Valori Bucureşti (BVB), prin intermediul unui comunicat de presă.

De asemena, în contractul de vânzare de active, încheiat între Oltchim S.A. şi Dynamic Selling Group S.R.L., cu privire la Pachetul 6, preţul tranzacţiei reprezintă echivalentul în lei al sumei de 1,9 milioane euro, respectiv 8.7 milioane lei, la care se adauga TVA-ul aplicabil, acoperind activele transferate, în cadrul contractual aplicabil.

"Oltchim" a semnat în această săptămână cu "Chimcomplex" Borzeşti contractul de vânzare de active pentru pachetele 1-5 şi parţial 7, iar "White Tiger Wealth Management" s-a retras din licitaţie. De asemenea, Oltchim a semnat cu Dynamic Selling Group SRL contractul de vânzare de active, cu privire la pachetul de active nr. 6.

Cele nouă pachete de active scoase la vânzare de combinatul chimic sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de Anhidridă ftalică.

Astfel pachetele dorite de Chimcomplex sunt Pachetul Clorosodice, Pachetul Oxi-alcooli, Polioli, Servicii pe Teren, Pachetul Vagoane şi parţial Pachetul VCM/PVC. Cu White Tiger Wealth Management s-au purtat discuţii pentru pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial nr. 9, dar fondul a refuzat semnarea acestuia şi a anunţat retragerea unilaterală din tranzacţie.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active. Decizia de schimbare a metodei de privatizare a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie 2016, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare, aşa cum figura în planul de reorganizare, va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

Cifra de afaceri obţinută de Oltchim în primul semestru al acestui an a fost de 105,8 milioane euro (480 milioane lei) reprezentând o creştere de 2,21 ori faţă de cea obţinută în semestrul I 2013 (momentul intrării societăţii în insolvenţă), potrivit unui raport curent transmis BVB.

De asemenea, rezultatul net în semestrul I 2017 a înregistrat o evoluţie ascendentă comparativ cu cel din semestrul I 2013, respectiv de la o pierdere de 33,6 milioane euro la profit de 6,1 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Putin...foarte putin :)

    1. Daca nu vin alt cumparatori? Daca ar fi chiar asa ieftin, ar fi coada!

      Apoi, mai e treaba: cine cumpara activele sau Oltchim cu totul, trebuie sa bage bani in tehnologii impotriva poluarii (mediu) precum si retehnologizeze combinatul la instalatiile unde e cazul. 

      Si atunci, cand da pe combinat 127 mil eur dar e OBLIGAT de cei de la mediu + UE. sa investeaza pe parte de mediu INCA 50 mil eur si, separat, inca cateva zeci de milioane euro pentru retehnologizare ca sa tina pasul cu piata si sa fie competitiv, oare chiar e putin pretul de 127 mil eur!?

      Ma tem ca nu! 

      De afara asa se vede, ca-i mult 127 milioane de coco. Ce nu se vede/stie din afara este faptul ca se cumpara cu tot cu tehnologiile existente. In cazul "activului" Polioli-Polieteri sunt cateva (zeci) de tehnologii exploatabile fara mari modificari in instalatiile existente, tehnologii care au costat Oltchimul ani de munca de cercetare si multi bani. Adica neica ala de cumpara sandramaua exploateaza ce vrea el din pachetul de tehnologii aproape gratuit. Tot la capitolul tehnologii/retehnologizare aferente cerintelor de mefiu exista si imbunatatiri care au fost studiate si proiectate dar asteapta nu foarte multi firfirei pentru a putea fi puse in opera. Durerea pe capitolul Mediu o reprezinta relativa obtuzitate a aitoritatilor dar mai ales birocratia excesiva a acestora. Problemele reale sunt cu instalatiile care nu au functionat. Si, de departe criza cea mai mare se regaseste la nivelul conducerii executive de la oricare nivel. Desigur, cu cat nivelul creste, canibalismul si servilismul creste, copie fidela a inapoierii societatii romanesti.

      Cine cumpara trebuie sa investeasca triplu penteu a avea conditii competitive reale, nu ceea ce se intampla acum in Oltchim. 

      Din partea mea, le doresc succes cumparatorilor!

      Iar vanzatorilor cat mai multa parnaie ????. 

    Trebuie sa precizam urmatoarele: Oltchim SA ca entitate economica nu mai exista, ea s-a impartit in mai multe entitati, fiecare cu actionariatul sau.In aceasta situatie nimeni nu spune ce se intampla cu actionarii Oltchim existenti la data instrainarii celor 9 active. Cine si prin ce procedura legala ii va despagubi. De ce nu se opreste de la tranzactionarea pe BVB a actiunilor Oltchim pana la clarificarea acestei situatii?

    1. Domnule Petre, ada matale documentele care confirma "precizarea" matale. De obicei rxista nistea acte de la registrul comertului care confirma precizarile matale. ????

      Dar nu "iegzista" asa ceva. Partea cu actiunile si actionarii reprezinta pumnul discretionar bagat in gura "drosophilelor" de catre actionarul majoritar. 

      Nu v-am vazut in strada nici in 2012, nici in anii urmatori. Pentru ca nu existati. Ati existat doar pentru speculatii si nu pentru investitii. Fara nicio referire personala la dumneavoastra...

      Un scenariu... statul va vinde actiunile pentru banii deja primiti de la cumparatori si OLT va avea alt actionar majoritar.....

    evident ca se poate vorbi mult despre cat merita Oltchim in realitate...etc..

    sunt curios totusi ce or sa faca cei de la masa credala avand in vedere ca pretul de vanzae era cam 300 mil euro in planul de reorganizare... Cei de la Rominsolv vorbeau de planul B daca A pica, si anume sa si plateasca datoriile in fore proprii. Cred ca cei de la masa credala au sanse sa castige mai mult decat cei 127 mil euro, cu putina vointa si fara furaciuni din combinat... Cat despre actionari, asa cum spunea Paul, nimic cu s a schimbat, nimic nu e vandut pana nu se decide si se plateste...si oricum cred ca vor ramane lucruri pe Oltchim oricum care la final se for lichida si atunci se vorbeste de final si inchidere tranzactionare. Pana atunci, ramanem actionari.Paul are dreptate...trebuia iesit in strada si facut ceva daca tot suntem actionari. dar acum stam si asteptam...greu de prognozat ce vor decide creditorii... 

    1. Cu regret, actiunile OLT valoreaza 0 Ron. La capital propriu negativ nu e de mirare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb