China, cel mai mare producător de carne de porc, a eutanasiat până acum 200.000 de porci după descoperirea mai multor focare de pestă porcină africană, a declarat, vineri, un oficial din conducerea Autorităţii Sanitare Veterinare chineze, informează Reuters.
Chiar dacă această cifră reprezintă o mică parte din cei aproape 700 de milioane de porci care sunt sacrificaţi anual în China pentru vânzare, restricţiile impuse cu privire la transportul de animale pentru a împiedica răspândirea virusului au creat probleme de aprovizionare în unele părţi ale statului.
Până acum au fost identificate 41 de focare de pestă porcină africană, care au afectat 27 de oraşe din China, a declarat Wang Zongli, adjunctul directorului Centrului de Sănătate Animală şi Epidemiologie din China. Wang Zongli a adăugat că, atât detecţia, cât şi prevenţia pestei porcine africane, este foarte dificilă.
Aceste comentarii vin după ce Ministerul Agriculturii din China a estimat că preţul cărnii de porc ar putea creşte pe fondul pestei porcine africane.
Wang Zongli a mai afirmat, pentru Reuters, că mai multe focare de pestă au fost descoperite în zona de nord a Chinei, în special în provincia Liaoning, de unde în mod normal o mare parte din porci sunt transportaţi cu camionul în sud pentru a fi sacrificaţi în apropiere de centrele de consum. Studiile au arătat că transportul porcilor este unul dintre principalele riscuri pentru răspândirea bolii.
"Trebuie să ne concentrăm mai mult pe sacrificarea porcilor în apropiere de locul de producţie", a spus Wang Zongli, referindu-se la distanţele lungi pe care în prezent sunt transportaţi porcii.
În România, experţii Comisiei Europene desfăşoară o misiune de audit privind pesta porcină africană, până pe 25 octombrie. Experţii europeni se vor deplasa în judeţele Brăila, Tulcea şi Constanţa, unde vor audita activitatea DSVSA-urilor şi a laboratoarelor din cadrul acestora, dar vor vizita şi ferme comerciale, gospodării ale populaţiei, fonduri de vânătoare, abatoare, unităţi de procesare şi centrele comerciale pentru desfacerea cărnii de porc.