Actualizare China anunţă ''manevre militare ţintite'' în urma vizitei lui Pelosi în Taiwan
China a anunţat astăzi că armata sa va lansa ''manevre militare ţintite'', ca răspuns la vizita pe care a început-o în Taiwan preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, relatează agenţiile AFP, Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.
Acţiunea armatei este menită ''să apere cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială şi să contracareze ingerinţele externe şi tentativele separatiste de ''independenţă ale Taiwanului'', a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.
Într-un anunţ separat, Comandamentul de Est al armatei chineze a transmis că va efectua începând de marţi noaptea exerciţii militare combinate în apropierea Taiwanului şi va testa lansarea de rachete convenţionale pe mare la est de insula Taiwan.
Aceste exerciţii vor include aplicaţii militare navale şi aeriene la nord, sud-vest şi nord-est de Taiwan, tiruri cu rază lungă în Strâmtoarea Taiwan şi teste cu rachete lansate la est de Taiwan, precizează comandamentul citat.
În acest timp, în zona Taiwanului se află mai multe nave militare americane, printre care şi portavionul USS Ronald Reagan.
Portavionul şi grupul său aeropurtat, care se află la sud de Taiwan, în Marea Filipinelor, ''efectuează o misiune de rutină în vestul Pacificului'', a declarat o responsabilă americană, ce s-a exprimat cu condiţia anonimatului. De asemenea, o navă de asalt amfibiu a corpului de Marines, USS Tripoli, se află la est de Taiwan.
---
Actualizare Pelosi afirmă la Taipei "angajamentul" SUA faţă de Taiwan
''Vizita delegaţiei noastre parlamentare în Taiwan onorează angajamentul neclintit în susţinerea democraţiei vibrante a Taiwanului'', a spus Pelosi într-o declaraţie după ce a aterizat la Taipei, potrivit Agerpres.
''Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie'', a adăugat ea.
---
Actualizare Ministerul chinez al apărării a mai anunţat că a dispus trecerea armatei populare chineze în alertă maximă, armata urmând să lanseze operaţiuni militare ţintite ca urmare a vizitei lui Pelosi în Taiwan, potrivit Reuters.
În replică, ministerul de apărare de la Taipei a transmis că "are o înţelegere completă a activităţilor din apropierea Taiwanului" şi va "desfăşura forţe în mod proporţional ca reacţie la ameninţările inamice".
Potrivit analiştilor, mişcarea reprezintă o încercare de a arăta că Beijingul pot bloca efectiv Taiwanul şi comerţul cu statul-insulă în condiţiile în care China, pe lângă exerciţiile militare din jurul Taiwanului, a îndemnat toate navele şi aeronavele să evite cele 6 zone în perioada exerciţiilor militare.
---
Actualizare Armata chineză a anunţat o nouă rundă de exerciţii militare lângă Taiwan, în perioada 4-7 august, potrivit presei chineze de stat. Exerciţiile vor fi realizate cu muniţie reală în 6 regiuni maritime din jurul Taiwanului, insula urmând să fie efectiv înconjurată de forţe militare chineze (vezi hartă).
---
Actualizare La rândul său, Hu Xijin, un reprezentant important al presei de la Beijing, care scrie în cotidianul Global Times, a afirmat pe Twitter: "Pelosi a aterizat în Taiwan, deschizând o eră de competiţie de înaltă intensitate între China şi SUA cu privire la Strâmtoarea Taiwan. Taiwan este aproape de China continentală (iar China) are suficiente cărţi de jucat. Le vom juca una câte una, cu încredere. Armata Populară Chineză (PLA - People's Liberatio Army - n.r.) va anunţa o serie de acţiuni".
---
Actualizare "Vizita noastră este doar una din multiplele delegaţii ale Congresului către Taiwan - sub nicio formă nu contrazice politica pe termen lung a Statelor Unite, ghidată de Legea Relaţiilor cu Taiwanul din 1979 (...). Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status-quo-ul", a mai transmis Nancy Pelosi pe pagina sa de Twitter.
---
Actualizare Ministerul de externe chinez a transmis, la 15 minute după aterizare avionului lui Pelosi, că vizita oficialului american încalcă integritatea teritorială a Chinei şi impactează fundaţia relaţiilor SUA-China, încălcând în acelaşi timp principiile care stau la baza aşa-numitei "One-China policy". China a trimis o scrisoare de protest SUA cu privire la vizita lui Pelosi.
După aterizarea pe aeroportul din Taipei, echipa de presă a lui Nancy Pelocy a transmis că vizita delegaţiei americane "onorează angajamentul de neclintit al Americii pentru sprijinirea democraţiei vibrante din Taiwan".
---
Actualizare Avionul preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi SPAR19 a aterizat la Taipei, Taiwan, la ora României 17:44.
Ea urmează să fie întâmpinată de oficialităţile taiwaneze.
---
Actualizare Un avion chinezesc de vânătoare Su-35 survola Strâmtoarea Taiwan la ora 17:30 ora României.
---
Actualizare Avionul lui Pelosi este aşteptat să aterizeze la 22:43 ora locală din Taipei (17:43 ora României).
În acelaşi timp, la ora 17:27 au fost activate, în anumite zone de pe coasta de est a Chinei, mai multe sirene de avertizare defensivă.
---
Actualizare La ora României 17:20 avionul lui Pelosi şi-a actualizat oficial datele de zbor cu destinaţia Taipei, Taiwan.
Totodată, presa taiwaneză a scris că forţele aeriene taiwaneze escortează zborul preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA. De asemenea, forţele aeriene americane au trimis 8 avioane F-15 (cu 5 avioane suport cu combustibil) au decolat la ora 17:00 ora României de la baza americană din Okinawa, Japonia, pentru a oferi protecţie avionului lui Nancy Pelosi.
---
China a avertizat astăzi că Statele Unite vor avea "responsabilitatea" pentru o vizită în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, şi că vor trebui "să plătească preţul", notează Hotnews.
"Statele Unite vor fi cu siguranţă responsabile (pentru consecinţe) şi vor trebui să plătească preţul pentru atacul lor asupra suveranităţii şi securităţii Chinei", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying, potrivit AFP.
Beijingul consideră insula ca parte a teritoriului său şi urmează să fie reunificată, cu forţa, dacă este necesar, şi a avertizat în mod repetat Washingtonul în privinţa unei vizite a înaltului oficial care ar fi considerată ca o provocare majoră.
Pelosi a fost astăzi în Malaezia, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul şi preşedintele Camerei inferioare a parlamentului, în a doua etapă a unei călătorii în Asia care a stârnit speculaţii de câteva zile cu privire la o potenţială vizită la Taipei.
După Singapore şi Malaezia, itinerariul său include opriri în Coreea de Sud şi Japonia. Suspansul este menţinut cu bună ştiinţă în jurul unei posibile vizite în Taiwan.
Într-o declaraţie, Pelosi a spus pur şi simplu: "Suntem implicaţi într-o serie largă de discuţii despre cum să ne atingem obiectivele comune şi să asigurăm Indo-Pacificul".
Mai multe mass-media taiwaneze au citat declaraţii ale vicepreşedintelui parlamentului insulei, Tsai Chi-chang, care a spus că este "foarte probabil" ca Pelosi să ajungă în Taiwan în zilele următoare.
Ziarul taiwanez Liberty Times a citat surse anonime susţinând că Pelosi va ateriza pe insulă astăzi seara.
Dacă Casa Albă este stânjenită de situaţie, John Kirby, purtătorul de cuvânt al său, a declarat ieri că Nancy Pelosi are "dreptul de a vizita Taiwan".
"Nu există niciun motiv ca Beijingul să facă din această vizită o criză", a adăugat el.
Deşi majoritatea observatorilor consideră că probabilitatea unui conflict armat este scăzută, oficialii americani au spus că se pregătesc pentru posibile demonstraţii de forţă din partea armatei chineze, cum ar fi lovituri cu rachete în strâmtoarea Taiwan sau raiduri aeriene masive în jurul insulei.
Astăzi, Ministerul Apărării din Taiwan a susţinut într-o declaraţie că este "hotărât" să protejeze insula împotriva ameninţărilor din partea Chinei.
Preşedintele Camerei călătoreşte cu un avion militar şi, deşi Washingtonul nu se teme de un atac direct, riscul unei "erori de calcul" este foarte prezent.
Statele Unite practică în privinţa Taiwanului o aşa-zisă diplomaţie de "ambiguitate strategică", constând în recunoaşterea unui singur guvern chinez, cel al Beijingului, continuând să ofere sprijin decisiv Taipei. Washingtonul, totuşi, se abţine să spună dacă Statele Unite ar apăra sau nu militar insula în cazul unei invazii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2022, 17:02)
SUA datoreaza Chinei aproape 1000 de miliarde de dolari. Asa ca daca si 1000 de babe americane desanteaza in Taiwan, China nu poate face nimic. SUA va opri imediat platile daca China se "revarsa".
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2022, 18:55)
Cand SUA isi propune ceva ,se dovedeste ca nici un stat din lume nu ii poate face fata.Iata ca dupa ce TERORISTUL de la Moscova a atacat fara motiv Ucraina,tara care nu putea face fata armamentului de care Rusia dispunea,imediat ce SUA,au trimis armament de ultima generatie Ucrainei,soarta acestui razboi se schimba in fiecare zi,ucrainienii distrug din ce in ce mai multe arme rusesti si omoara mii,zeci de mii de invadatori rusi.Azi AMERICA,i-a dat o lectie USTURATOARE si CHINEI,care a anuntat ca daca SPICHERUL Casei Albe v-a vizita TAIWANUL,SUA,vor suferi consecinte nemaivazute mergand pana acolo incat chinezii au amenintat ca vor dobora avionul oficialului american. Toate aceste amenintari,nu au fost decat niste FASAIELI,iar CHINA,se dovedeste un mic PECHINEZ care nu a facut altceva decat sa schelalaie la Americani. Asa ca acum,Romanii,chiar nu trebuie sa se mai sperie de RUSI,intrucat iata ca AMERICANII,chiar ne vor apara cu succes.!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2022, 19:00)
Regret, dar această opinie este o prostie. Neplata de către SUA a serviciului datoriei sale externe echivalează cu intrarea ei în încetare de plăți, cu prăbușirea dolarului și a întregii piețe financiare internaționale și evident a încrederii în bondurile americane. Iar marea majoritate a datoriei guvernamentale americane este deținută de americani, iar dintre americani de Fed. Scenariul neplății datoriei externe de către SUA este inimaginabil.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2022, 08:40)
tu esti confuz baiete. rau. descrii un scenariu pe care la final i-l califici ca "inimaginabil". ?!?!? ninonino
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2022, 08:41)
Ahahahahahahahshaha, ce prostie ati debitat! Pai aveti cea mai vaga idee ce inseamna ca SUA sa nu isi plateasca datoria externa?! Ce tsunami global se porneste?
Clar nu aveti idee, ca nu ati fi debitat aiurelile de mai sus.
P.s. SPICHER (sau cum se scrie SPEAKER . Mai mult, daca vreti forma articulata scrieti SPEAKER-UL (daca tot o ardeti pe englezisme, macar scrieti corect. Ca nu doare, zau)
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2022, 08:43)
Ma iertati, dar clar sunteti analfabet functional (nu ati priceput nimic din opinia la care ati raspuns aceasta tampenie). Ninoninonino...
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 02.08.2022, 17:54)
Daca nu intervin inseamna ca sunt niste flecari, spre deosebire de rusi.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2022, 19:10)
Sigur că China NU va declanșa nicio acțiune militară împotriva Taiwan sau SUA, în orice caz nu acum, când a preluat președinția Consiliului de securitate al ONU și probabil nici în anul următor. Primele măsuri vor fi diplomatice - rechemarea ambasadorului, reducerea contactelor, etc. Apoi măsuri economice și financiare represive împotriva Taiwan și cu siguranță acțiuni financiare, economice și politice împotriva SUA. China are două avantaje majore - stabilitatea politică și socială internă, net superioară celei americane, și dependența vieții cotidiene americane (populație și business) de importurile din China. O mare parte a industriei americane se află în China, sau în țări dependente de China.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Olty în data de 02.08.2022, 19:20)
China are mingea la fileu. Daca nu ataca in taiwan, rad toti de ei, mai ales ca s-au opus cu vehementa vizitei anuntate a lui Pelosi. Referitor la datoria SUA fata de China , era o stire pe bursa acum o luna prin ref la vanzarea creantelor de catre China, mai ales catre Japonia.
Eu cred ca vor intra in Taiwan, iar acesta este cel mai bun pretext, si anume, nu ei sunt vinovati, ci SUA. Parca se repeta putin istoria din februarie, nu credeti?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2022, 19:18)
Asistăm la schimbarea paradigmei puterii. Puterea dominantă (hegemonul) SUA este în declin, iar puterile relativ mai mici (Rusia, China + alții mai rezervați) simt acest lucru. Vin vremuri... interesante.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2022, 20:26)
Nu sunt misogin dar au si americanii baba lor care sa dea foc valizei
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2022, 20:26)
Nu sunt misogin dar au si americanii baba lor care sa dea foc valizei
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2022, 21:46)
china ar face bine sa inventeze portavioane mai performante nu pe "motorina" cu reincarcare la 3-4 zile.
s c cret
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2022, 21:48)
China datoreaza ENORM europei, aliatilor si usa pentru scoaterea din saracie!!
Mana pe care o hranesti incepe sa te muste!
s c cret
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Olty în data de 02.08.2022, 23:09)
Vezi ca sunt studii, nu te ajuta doar sa ai portavionul, trebuie linii de aprovizionare, logistica, etc, iar distantele sunt uriase. Era o stire ce prezenta un raport militar american care nu sustinea un eventual conclict militar cu china tocmai datorita acestui aspect.
Vezi in ucraina cat de greu ajung armele trimise de ue si sua. Daca citesti presa pro ucraineana, printre randuri se observa lipsa aprovizionarii. Iar aici vorbim de distante mici.