China caută acorduri de afaceri în Europa de Sud-Est

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii / 30 noiembrie 2009

China a început să tatoneze Europa de Sud-Est în vederea încheierii unor acorduri comerciale, profitând de absenţa de capital din regiune, pentru a fi prezentă pe piaţa celor 27 de membre ale UE, notează cotidianul american Wall Street Journal.

Companiile chineze şi-au făcut deja loc pe pieţele din România şi Bulgaria, iar guvernul Chinei oferă un credit de 1 miliard de dolari pentru Republica Moldova - suficient pentru a acoperi doi ani de deficit de cont curent în cea mai săracă ţară din Europa, informează Agerpres. Fluxul de investiţii este încă redus, totalizând doar 71 de milioane de euro anul trecut, potrivit Eurostat, însă se estimează că investiţiile vor creşte rapid, dacă s-ar ţine seama de seria de acorduri de afaceri recente.

Luni, 23 noiembrie, "Dongfeng Motor Group", cel mai mare producător de camioane din China, a încheiat un memorandum de înţelegere cu compania de stat sârbă "Fabrika Automobila Priboj". Şi chiar dacă cele două companii nu au anunţat valoarea afacerii, Dongfeng va controla produsul şi marca, în timp ce Fabrika Automobila Priboj va deţine în continuare fabricaţia.

Luna trecută, producătorul de autovehicole chinez, "Great Wall Motor", a semnat un contract cu "Litex Motors" din Bulgaria, pentru a construi o fabrică de asamblare în vederea fabricării a 50.000 de maşini sport low-cost anual, începând din 2010. Compania chineză va investi 80 milioane de euro în fabrică.

Între timp, în septembrie, de la o fabrică din România (n.r. fabrica de tractoare de la Râşnov) au ieşit primele tractoare, dintr-un număr de 100.000, asamblate de compania chineză "Shantuo Agricultural Machinery Equipment". Uzina reprezintă o investiţie de peste 20 milioane dolari a companiei chineze. Potrivit Wall Street Journal, nicăieri nevoia de capital proaspăt nu este mai mare decât în Balcani, unde economiile au intrat într-o recesiune profundă, pe măsură ce deficitele uriaşe de cont curent s-au dovedit imposibil de finanţat, în condiţiile în care principalele surse de finanţare din regiune au fost îngheţate.

Însă în timp ce Serbia, R. Moldova şi chiar Turcia au o oarecare importanţă strategică pentru China, România şi Bulgaria oferă un "acces pe uşa din spate" ieftin la investiţii pe întreaga piaţă europeană, a declarat Margot Schuler, economistă la German Institute of Global and Area Studies.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb